Masarykova univerzita otevřela nový portál s online kurzy pro veřejnost

Tisková zpráva

1. října 2015

Masarykova univerzita spustila nový e-learningový portál http://Elportal.cz/, kde má veřejnost zdarma k dispozici elektronické výukové kurzy a publikace z mnoha oborů vyučovaných na univerzitě. Univerzita tak zpřístupňuje řadu elektronických a multimediálních výukových materiálů, které vytvořili pedagogové původně pro studenty daných oborů, které však mohou být užitečné i pro laickou veřejnost.

„Nejde pouze o elektronická skripta obsahující text, ale o publikace nabité multimediálními a interaktivními prvky jako jsou animace, videozáznamy nebo audionahrávky,“ popsal prorektor pro studium a informační technologie MU Michal Bulant.

Mezi kurzy užitečné pro každého patří například poskytnutí první pomoci. Prostřednictvím názorné animace resuscitace s průhledem na vnitřní orgány se zájemci dozví, jak správně postupovat v situacích ohrožení života. Nastávající matky zaujme publikace o počátcích vývoje lidského plodu v těle ženy. Rodiče mohou díky názorným animacím z geometrie pomoci rozvíjet svým dětem prostorovou představivost nebo je pomocí Halliwickovy metody plavání naučit překonávat potíže při kontaktu s vodou.

Milovníci sportu zde najdou názorné návody pro zdokonalení techniky ve sjezdovém lyžování, basketbalu a dalších sportovních aktivitách. K dispozici je také publikace Regenerační a sportovní masáž plná videonávodů s odborným výkladem a technik vhodných k rekondiční, relaxační nebo regenerační masáži.

Tvorbě e-learningových výukových pomůcek je na Masarykově univerzitě věnována mimořádná pozornost. „S přípravou kurzů, animací a stříháním videozáznamů pomáhá pedagogům tým specializovaných pracovníků Informačního systému MU,“ řekl šéf vývoje sytému Michal Brandejs. Vedle běžného vystavování zajímavých elektronických prezentací a studijních materiálů tak bylo do výuky nasazeno již 1 000 animací, videí a dalších moderních výukových on-line prvků.

Více na http://Elportal.cz/.

Tisková zpráva byla publikována na https://www.muni.cz/kalendar/archive-59431110.