Odevzdej.cz umožňuje odhalovat plagiáty nově i přes mobil

Tisková zpráva

21. listopadu 2016

Fakulta informatiky Masarykovy univerzity (MU) spustila novou verzi systému Odevzdej.cz pro mobily a tablety. Vychází tak vstříc téměř sto tisícům uživatelů, kteří systém na odhalování plagiátů v seminárních pracích či jiných dokumentech každoročně využívají.

„Jsme si vědomi nároků našich uživatelů využívajících nejmodernější technologie dnešní doby, a proto jsme přidali řadu nových funkcí,“ říká Michal Brandejs, vedoucí Vývojového týmu Informačního systému MU, který za službou stojí. Vedle navigačních prvků přibyla například i možnost filtrovat výsledky kontroly souborů.

Novou tvář systému zpozorují také ti, kteří dosud využívali možnost zkontrolovat vložený text a výsledky nalezených podobností si nechávali zaslat na e-mail bez založení účtu. Přitom dosavadní funkčnost systému zůstala zachována.

Podle dosavadních statistik používá systém na odhalování plagiátů v seminárních pracích či jiných dokumentech vznikajících ve výuce nejčastěji veřejnost, vysoké a vyšší odborné školy. V poslední době se čím dál více zapojují střední školy, jejichž cílem je kontrola odborné středoškolské činnosti nebo jiné práce s textem ve výuce.

Systém porovnává dokumenty nejen mezi sebou, ale také s kvalifikačními pracemi vysokých škol, mnoha dalšími zdroji dokumentů a vyhledává k nim podobnosti na internetu. Denně se systémem Odevzdej.cz pracuje přes 250 lidí, a systém tak musí každý den zkontrolovat více než 500 dokumentů.

Podobný rozvoj plánuje Vývojový tým Informačního systému MU i pro systém Theses.cz, který slouží školám k odhalování plagiátů ve vysokoškolských kvalifikačních nebo absolventských pracích.


Tisková zpráva byla publikována na https://www.muni.cz/pro-media/tiskove-zpravy/odevzdejcz-umoznuje-odhalovat-plagiaty-nove-i-pres-mobil.