bk2232 Základy zdravé výživy II

Fakulta sportovních studií
jaro 2014
Rozsah
7/7. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 21. 3. 16:45–18:15 E34/203 - seminární místnost, Pá 18. 4. 8:15–10:30 B11/311, Pá 9. 5. 17:15–18:00 D33/227 velká zasedací místnost
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk2232/01: Pá 28. 3. 13:00–15:15 E34/225 - seminární místnost, Pá 4. 4. 17:00–18:30 B11/305, Pá 9. 5. 18:00–19:30 D33/227 velká zasedací místnost, I. Hrnčiříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
předmět má 16 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenta s informacemi z oblasti legislativy potravin, bezpečnosti potravin a specifických složkách potravin a jejich účinků na zdraví člověka. Dále se studenti seznámí s přístupy prevence nemocí pomocí výživy, a také dietními režimy doporučenými pro danou chorobu.
Osnova
  • 1. Legislativa potravin. 2. Bezpečnost potravin. 3. Kontorla potravin v ČR a EU 4. Biologicky aktivní látky. 5. Antioxidanty ve výživě. 6. Speciální výživa. 7. Výživa v prevenci chorob.
Literatura
  • SPINOZA, Benedictus de. On the correction of the understanding (Přít.) : Spinoza's Ethics ; and, On the correction of the understanding. info
  • BENDER, David A. A dictionary of food and nutrition. 3rd ed. Oxford: Oxford University Press. 596 p. ISBN 9780199234875. 2009. URL info
  • GROPPER, Sareen Annora Stepnick, Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. 5th ed. Balmont, Calif.: Wadsworth Cengage Learning. xvii, 600. ISBN 9780495116615. 2009. info
  • European nutrition and health report 2009. Edited by Ibrahim Elmadfa. Basel: Karger. xiv, 412. ISBN 9783805592970. 2009. info
  • Life cycle nutrition : an evidence-based approach. Edited by Sari Edelstein - Judith Sharlin. Sudbury, Mass.: Jones and Bartlett Publishers. xxv, 532. ISBN 9780763738105. 2009. info
  • STIPANUK, Martha H. Biochemical, physiological & molecular aspects of human nutrition. 2nd ed. Philadelphia: Saunders. xx, 1212. ISBN 9781416002093. 2006. info
  • Handbook of nutrition and imunity. Edited by M. Eric Gershwin - Penelope Nestel - Carl L. Keen. 1st ed. Totowa: Humana Press. xi, 365. ISBN 1592597904. 2004. info
  • Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases : report of a joint WHO/FAO expert consultation. 1st ed. Geneva: World Health Organization. x, 149. ISBN 924120916X. 2003. info
  • EVERS, Connie Liakos. How to teach nutrition to kids. Portland: Carrot Press. 247 s. ISBN 0964797011. 2003. info
  • WHITNEY, Eleanor Noss a Frances Sienkiewicz SIZER. Nutrition : concepts and controversies. 9th ed. Belmont: Wadsworth. xvi, 578 s. ISBN 0-534-57797-0. 2003. info
  • BAUER, Kathleen D. a Carol A. SOKOLIK. Basic nutrition counseling skill development : a guideline for lifestyle management. Belmont, CA: Wadsworth/Thomson Learning. xvii, 298. ISBN 0534589774. 2002. info
  • Guidelines for comprehensive programs to promote healthy eating and physical activity : nutrition and physical activity work group. Edited by Susanne Gregory. Champaign: Human Kinetics. xviii, 37. ISBN 0736044647. 2002. info
  • CHEUNG, Lilian W. Y., Steven L. GORTMAKER a Hank DART. Eat well & keep moving : an interdisciplinary curriculum for teaching upper elementary school nutrition and physical activity. Champaign: Human Kinetics. xxi, 481. ISBN 0736030964. 2001. info
  • Antioxidants in nutrition, health, and disease. Edited by J.M.C Gutteridge - B. Halliwell. [1st ed.]. Oxford: Oxford University Press. vi, 143 s. ISBN 0-19-854902-4. 1994. info
Výukové metody
Přednáška - první a poslední přednáška je povinná. Semináře - účast povinná - 80%
Metody hodnocení
ústní zkouška s připouštěcím testem - test je nutné napsat na min. 80% semináře jsou povinné - absenci je nutné konzultovat s vyučujcím předem. aktivita na seminářích 1 dílčí test v průběhu semestru - průměr na min. 75% 2 projekty - kazuisitky 2 recenze - 1 webová stránka o výživě a 1 kniha tematická
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2013, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020.