26. 10. 2008 21:44nové
Analytické myšlení a úsudky
Tadeáš Smrčka
7. 5. 2016 08:50nové
Nejednoznačná otázka varianta 3 otázka 33

Dobrý den,
Myslím si, že tato otázka (Ženy a muži z ostrovů Yo a Wu) má dvě (ne-li tři) možné odpovědi. Za správnou je považována odpověď b). Nicméně e) stoprocentně sedí také. Navíc pokud platí b) potvrzuje to i e) a dokonce i a).

V otázce je uvedeno, že výroků obou osob byly řečeny na stejném místě, pokud by to byly osoby stejného pohlaví, museli by říci to stejné, ale zde si výroky odporují, z čehož plyne, že jsou rozdílného pohlaví, jednoznačně.
Navíc pokud platí odpověď b), tedy, jsou obě osoby na ostrově Wu (s čímž také souhlasím), znamená to, že osoba, která tvrdí, že jsou na ostrově Wu, mluví pravdu a potvrzuje tím zároveň, že jsou opačného pohlaví. A mimo to na ostrově Wu mluví pravdu ženy, takže platí i odpověď a), tedy, že osoba B je žena.

Zajímalo by mě, jestli se mnou někdo souhlasí ...
Děkuji za odpověď
8. 5. 2016 21:12nové
nebylo by doslovné zadání?
Tadeáš Smrčka
změněno 8. 5. 2016 22:42 nové

Obyvatelé žijící na ostrovech Yo a Wu mluví pravdu, nebo lžou s ohledem na pohlaví a na místo, kde se právě vyskytují, podle následující tabulky:

Muži Ženy
Yo Pravda Lež
Wu Lež Pravda

Vyberte tvrzení, jehož pravdivost vyplývá z výpovědí A a B, které proběhly na tomtéž místě:

A: „Jsme na ostrově Yo a jsme stejného pohlaví.“
B: „Jsme na ostrově Wu a jsme opačného pohlaví.“

a) B je žena.
b) A a B jsou na ostrově Wu.
c) A a B jsou muži.
d) A a B jsou na ostrově Yo.
e) A a B jsou opačného pohlaví
změněno 8. 5. 2016 23:47 nové

díky
Vycházíš z předpokladu, že "mluvit pravdu, nebo lhát" znamená "ve všem mluvit pravdu, nebo ve všem lhát"... je to skutečně oprávněné?

Protože tato úloha obsahuje složené výroky, a pokud bychom připustili, že lhát znamená jen, že "celkový výrok je nepravdivý", pak existují dvě možná řešení: ostrov=Wu, A=muž, B=muž/žena => odpověď b)
Tadeáš Smrčka
9. 5. 2016 14:57nové

Jako negace složených výroků?

Děkuji za vysvětlení, myslím, že snad rozumím té logice.
Potom si myslím, že by to mělo být nějak naznačeno v otázce. Chápu, nikde není řečeno "lhát znamená lhát ve všem" ale taky není řečeno "lež znamená, když celkový výrok je nepravdivý". Stále si myslím, že je otázka nejednoznačná.