Vlákno: TSP obecně/
Matěj Procházka
5. 5. 2017 14:29nové
Úspěšnost v testech TSP
Dobrý den,
po prostudování loňských tabulek s úspěšností minulých zájemců o studia jsem vydedukoval, že k úspěšnému složení zkoušky TSP s percentilem okolo 90 stačí získat pouze něco lehce přes 3O bodů, tzn. musím zodpovědět správně něco okolo poloviny otázek.
Chápu tabulky, jenže jsou přiloženy u loňských testů, správně, nebo jsem naprosto vedle? (např. tabulka https://is.muni.cz/do/rect/metodika/stud/prijriz/el_tsp/2016/stats2016_v12.pdf?cop=3743429)
Není dobře napsaná polovina testu moc málo na to, abych měl tak dobrý percentil?
Děkuji za odpověď.
5. 5. 2017 14:59nové

tvůj odhad je v pořádku (jakože spoléhat se na loňské hodnoty samozřejmě nelze, ale to je ti doufám jasné), nicméně test TSP je normován na vysokou obtížnost (zřejmě proto, aby dobře rozlišoval zejména mezi těmi nejlepšími)

jiné druhy testů jsou nastavené jinak, je to otázka volby (požadavků)
Diana Bačová
6. 5. 2017 16:18nové

Dobrý deň,
ak sa môžem opýtať na overený a váš názor, či vyplňovať aj keď si nie sme 100% istý, či je v poriadku ak napríklad vyplním iba polovicu testu, či sa to oplatí alebo je dobré občas aj tipnúť, aké máte skúsenosti?

Ďakujem za odpoveď. :)
7. 5. 2017 22:43nové

(můj osobní názor)
TSP je poměrně odolný test vůči tipování a nemám lepší radu, než doporučit tipovat výhradně v situaci, kdy dobře rozumíš úloze a máš pocit, že vede k určitému řešení, jen by trvalo zbytečně dlouho dokázat to

v žádném případě netipovat v úlohách, jimž nerozumíš!

jinak, základní strategií řešení testů s vysokou obtížností a možností výběru úloh (což je příklad TSP), je především vybrat si, které úlohy neřešit... a také si předem připravit pořadí řešených úloh od nejrychlejší k nejpomalejší
Miroslava Daniela Mikulová
13. 5. 2017 01:15nové

Dobrý den,
v letošních TSP jsem získala percentil 92,73, avšak bodů jsem měla jen 39,5.

Prostudovala jsem statistiky a našla jsem, že pro fakultu (PdF) a obor (Učitelství pro MŠ), na který se hlásím, byly v loňském roce body posledního přijatého 40,72.
Jedná se skutečně o získané BODY, nebo jde o PERCENTIL posledního přijatého? Jiné fakulty (např. FF) na stejném místě tabulky uvádějí právě percentil.

Napřed jsem se ze svého výsledku zaradovala, ale teď mám obavy.

Předem děkuji za odpověď.
13. 5. 2017 14:39nové

Dobrý den,

i u PdF se jedná o percentil.
Některé obory na PdF mají předepsán jak TSP tak OT. Součet jejich dílčích percentilů není možné nazývat percentil (terminologicky by to nebylo správné), tzn. fakulta výsledný součet pojmenovala body. Proto je kolonka takto označena.
U oborů bez OT, pouze s TSP, se jedná ale o zápis percentilu z TSP.

Blahopřeji k přijetí :)