Vlákno: TSP obecně/
Miroslava Daniela Mikulová
13. 5. 2017 01:15nové
Úspěšnost v testech TSP

Dobrý den,
v letošních TSP jsem získala percentil 92,73, avšak bodů jsem měla jen 39,5.

Prostudovala jsem statistiky a našla jsem, že pro fakultu (PdF) a obor (Učitelství pro MŠ), na který se hlásím, byly v loňském roce body posledního přijatého 40,72.
Jedná se skutečně o získané BODY, nebo jde o PERCENTIL posledního přijatého? Jiné fakulty (např. FF) na stejném místě tabulky uvádějí právě percentil.

Napřed jsem se ze svého výsledku zaradovala, ale teď mám obavy.

Předem děkuji za odpověď.
13. 5. 2017 14:39nové

Dobrý den,

i u PdF se jedná o percentil.
Některé obory na PdF mají předepsán jak TSP tak OT. Součet jejich dílčích percentilů není možné nazývat percentil (terminologicky by to nebylo správné), tzn. fakulta výsledný součet pojmenovala body. Proto je kolonka takto označena.
U oborů bez OT, pouze s TSP, se jedná ale o zápis percentilu z TSP.

Blahopřeji k přijetí :)
Renata Klenková
7. 5. 2017 11:58nové
TSP 2017

Vytvořena facebook skupina

https://www.facebook.com/groups/192122907975144/
Tereza Kubaláková
12. 5. 2017 20:06nové
2017 Ostrava TSP
Při testu dne 6.5.2017 ve 12:00 jsem buď napsala špatné číslo varianty testu, nebo mi byl předložen obsahově jiný test, než se objevil u mé přihlášky opravený.
Žádám o radu, zda je možné přezkoumání situace a ověření na konkrétním textovém sešitě.
12. 5. 2017 20:54nové

Vyřešeno přes kontakt prihlaska@muni.cz

V případě stejného problému se na nás obracejte přímo emailem - prihlaska@muni.cz
David Repecký
13. 5. 2017 15:52nové
TSP možnosti testu
Jen mne tak dnes napadlo, byla v testu možnost zaškrtnou více odpovědí (na jednom řádku) u jedné otázky. Tedy že bych třeba 3 odpovědi vyloučil a zaškrtl 2, abych měl aspoň 0,45 bodu z otázky? Nebo bylo nějaké pravidlo, které to zakazovalo? Nějak si nic podobného nevybavuji.
13. 5. 2017 19:33nové

Dobrý den,

dovolím si citovat z instrukcí k TSP:

"Ke každé otázce je pět možností odpovědí, označených písmeny (a, b, c, d, e), přičemž vyhovující je právě jedna správná odpověď. Každá správně zodpovězená otázka je hodnocena jedním bodem, chybně zodpovězená otázka je hodnocena -0,25 bodu. Nezodpovězená otázka je hodnocena 0 body."

Z instrukcí vyplývá, že každá otázka má pouze jednu správnou odpověď. Označení více odpovědí současně je tedy vždy odpovědí nesprávnou, a to i v případě, že jedna z označených odpovědí je správná. S ohledem na to, jak jsou instrukce formulovány, není třeba tuto skutečnost explicitně uvádět.

Jediné správné ohodnocení otázky, u níž jste vybral z odpovědí dvě nebo více možností současně, je -0,25 bodu.
Alena Bujnochová
13. 5. 2017 16:09nové
Percentil TSP
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je reálná šance dostatse na obor fyzioterapie s percentilem 54 z TSP? nevyznám se moc v tabulkách z minulých let.
13. 5. 2017 16:39nové

Dobrý den,

nezlobte se, ale to se nedá říct. TSP se přepočte kofeicientem, připočtou se výsledky fyz. testů... výsledek je založen na vícero faktorech.
Pouze dle percentilu to nelze odhadnout.
Karolína Hynštová
14. 5. 2017 10:55nové
TSP - žádost o přezkoumání
Dobrý den,
u jedné otázky z testu TSP bych chtěla podat podnět k přezkoumání zadání a správné odpovědi. Na koho, popřípadě kam, se s touto žádostí mohu obrátit.
Děkuji za odpověď.
14. 5. 2017 14:19nové

Dobrý den,

můžete podat řádné odvolání, pokyny viz http://bit.ly/odvolaniMU
Aleš Bělica
změněno 14. 5. 2017 13:49 nové
TSP 2017, var. 03 / ot. 15

Zdravím, mám dotaz k testu varianta 03 otázka 15.
V zadání stojí: K odhalení trojmístného kódu máte tyto informace: 1) Součet číslic v kódu je 5; 2) Kód je dělitelný 4; 3) Dvě číslice kódu jsou stejné

Takto postavené zadání má 2 řešení - 212 a 500.

Úkolem je vybrat NEPRAVDIVÉ tvrzení: (pravda 212 / pravda 500)
a) Kód je číslo větší než dvě stě (ANO/ANO)
b) Poslední dvě číslice kódu jsou stejné (NE/ANO)
c) Kód obsahuje číslici 0 (NE/ANO)
d) Prostřední číslice k'du je největší (NE/NE)
e) Kód obsahuje právě jednu lichou číslici (ANO/ANO)

V pokynech pro práci s testem je uvedeno: "...vyhovující je právě jedna správná odpověď", což ovšem řešení zadání nesplňuje.

Dotaz zní, kde jsem udělal chybu v uvažování? Měl jsem najít řešení i na základě nabídnutých možností a zvolit to řešení, kterému odpovídá právě jedno nepravdivé tvrzení? Ne že by na tom nějak extra záleželo, se svým výsledkem jsem relativně spokojen, jde mi hlavně o nalezení chyby v matrixu :)

díky

AB
Jaroslav Škoda
14. 5. 2017 14:49nové
Pokud je spravna odpoved prave jedna, tak je kod 500. Odpoved D
Aleš Bělica
14. 5. 2017 16:16nové
To je právě ta otázka. Zda platí: 1) Zadání -> řešení -> výběr odpovědi na základě řešení a nebo 2) Zadání -> kvazi doplnění zadání na základě nabízených odpovědí -> řešení. Tedy jestli hledám právě jedno řešení definované zadáním (se kterýmžto pak konfrontuji nabízené odpovědi) a nebo hledám řešení odpovídající zadání a splňující podmínku právě jedné správné odpovědi. Dle mého názoru se jedná o podstatný rozdíl a popírá to princip, prezentovaný na přípravných seminářích, o možnosti dobrat se správné odpovědi vylučováním nesprávných. Úloha pak bez nabídky odpovědí nemá jednoznačné řešení. A nebo jsem prostě jen někde přehlédl v pokynech tuto "variantu" definice zadání. Ale jak říkám, jde mi jen o princip, vysledky upravovat asi nepotřebuji.
14. 5. 2017 19:04nové

Dobrý den,

v zásadě platí postup popsaný v bodě 2 vašeho příspěvku.

Jakékoliv přípravné semináře k TSP nejsou v gesci a nespadají do organizace Rektorátu Masarykovy univerzity (tvůrci TSP). Za informace poskytované na kurzech pořádaných třetí stranou neodpovídáme.
Aleš Bělica
změněno 14. 5. 2017 23:42 nové

Děkuji za informaci. Nechci být za kverulanta, ale pořád teda ještě pochyby přetrvávají. Seminář, který jsem zmiňovall byl organizován MU (je ovšem pravdou, že nevím jestli v gesci Rektorátu), nicméně i na oficiálních stránkách MU pro přípravu na TSP se vzorovými příklady a vysvětlením (pro numerické myšlení http://www.studujnamuni.cz/priprava-na-vysokou/tsp-numericke-mysleni) je aplikován bez výjimky postup právě jedno řešení ze zadání a poté konfrontace s možnostmi odpovědí. Postup vylučování z nabídnutých odpovědí pro nalezení správného řešení úlohy je pak jako "návod" zmiňován napřiklad v sekci Kulturní přehled (http://www.studujnamuni.cz/priprava-na-vysokou/tsp-kulturni-prehled).

Stále si tedy myslím, že pokud jsem nepřehlédl v pokynech nějakou instrukci, jedná se u této otázky o chybné/neúplné zadání, které nevede k právě jednomu řešení. Rozumím ale samozřejmě, že se v této chvíli jedná pouze o akademickou diskusi :)
15. 5. 2017 09:33nové

i kdyby ti autor testu řekl, jak řešit úlohy daného typu, není to důvodem k zamítnutí správnosti úlohy, kterou bylo nutno řešit jinak (výsledkem testování má být seřazení uchazečů podle míry "studijních předpokladů", přičemž samostatné uvažování má jistě přednost před, s prominutím, cvičenými opičkami)

nicméně tak jak to prezentuješ bych to za problematickou úlohu považoval také (zadání jsem ale neviděl), jakkoliv zdejší systém s existencí chyb nepočítá
=> vždycky je snazší říci, že právě zadání "...vyhovující je právě jedna správná odpověď" vlastně diskvalifikuje variantu 212, neboť takový případ by nevedl na jednu správnou odpověď
(zdá se mi totiž, že přehlížíš, že instrukce "jedna správná odpověď" se týká počtu odpovědí, nikoliv počtu alterantiv vyhovujících zadání)
Aleš Bělica
15. 5. 2017 19:04nové
samozřejmě souhlas ohledně samostatného myšlení a prvním odstavcem komplet.
Co jsem se snažil - uznávám trochu kostrbatě - příklady demonstrovat je v podstatě nejasnost v tom, zda informace "....vyhovující je právě jedna správná odpověď" je premisa pro řešení, či podmínka - tedy že řešením je pouze to, které kromě zadání splňuje i podmínku právě jedné správné odpovědi. Je ovšem taky pravdou, že ačkoli všechny ostatní úlohy (včetně předchozích let), jak jsem je procházel, pracují s " právě jednou odpovědí" jako premisou, nikde v materiálech k testům to není explicitně uvedeno. Takže bych to uzavřel jako opravdu povedený chyták a moji chybu, že jsem začal kombinovat od 1,2,.... 0 a nikoli 0,1,2 ( kde by mi jako první řešení vyskočilo 500). Ve finále je jedno jestli mám nebo nemám o 1,25 bodu více a zvednu si percentil z 90 na 91. Šlo jen o feedback, jak směrem k mým chybám, tak feedback k tvůrcům TSP.
16. 5. 2017 10:47nové
Tabulka bodů a percentilů
Dobrý den, budou k dispozici nějaké tabulky obsahující údaje o tom, kolik bodů bylo potřeba na určité percentily? Děkuji.
16. 5. 2017 11:19nové

Dobrý den,

statistika bude zpracována po ukončení přijímacího řízení, na podzim 2017.
Martina Kalichová
22. 5. 2017 12:30nové
Pochybnosti o spravnosti vysledneho percentilu
Dobry den
Pokud nesouhlasim s tim, ze jsem odpovedela chybne na dve otszky v testu tsp (var.10), mohu podat odvolani ci zadost o prezkoumani drive nez bude oznameno prijeti ci neprijeti?
Dekuji.
22. 5. 2017 17:13nové

Dobrý den,

odvolat se můžete teprve v případě vydaného písemného rozhodnutí (ať už pozitivního nebo negativního).
Pokud máte za to, že položka v TSP je chybná, můžete to do odvolání uvést.