26/10/2008 21:44new
Kritické myšlení
Josef Ryšánek
25/4/2019 18:28new
Jak řešit úlohy v testu studijních předpokladů?

Věda v umění a sportu: Důležitou charakteristikou koncertních i divadelních sálů je jejich akustika.Vyberte správné tvrzení, resp. argumentaci.

Dle mého názoru jsou zde dvě správné odpovědi. A to:

1)Akustika sálu závisí na mnoha faktorech, například i na tom, zda je hlediště prázdné, nebo je zaplněno diváky či posluchači. - kterou máte za správnou

2)Pro dobrou akustiku je nezbytné, aby stěny sálu pohlcovaly zvukové vlnění co nejméně. Toho je možné dosáhnout například dřevěným obložením sálu. - kterou bych považoval za správnou také a to z praktické zkušenosti ve Zlíně, kdy památník Tomáše Bati byl za socialismu přestavěn na koncertní sál pro filharmonii Bohuslava Martinů a jelikož zde byla špatná akustika, byl kvůli tomu sál obložen dřevem.
last modified 25/4/2019 21:31 new

řekl bych, že to není úloha na prokázání znalosti, ale na jednoznačnost a argumentaci...

pak to, že akustika závisí na mnoha faktorech, je prostě naprosto nezpochybnitelné

to, jestli je pro dobrou akustiku skutečně nezbytné (tedy, že to není možné jinak), aby stěny co nejméně pohlcovaly, už nemusí být tak neotřesitelné (vzpomeňme antické divadlo, kde stěny nejsou)...

a mimochodem záleží i na frekvencích a odrazech, "dobrá" akustika pro divadlo (je třeba nést frekvenci řeči a ostatní potlačit) nemusí být totéž jako pro hudbu (dokonce různá hudba může využívat důraz na různé frekvence) zároveň odrazy nemusí být vždy žádoucí, aby nedocházelo k ozvěnám se zpožděním... ale to už se dotýkáme těch znalostí a o tom si myslím, že ta otázka nebyla (spíše jde o to si uvědomit, že obecnější tvrzení bude hůře vyvratitelné)