Poranění páteře

prevence tonutí

Je poranění s možnými vážnými trvalými následky. Ty jsou způsobeny poškozením míchy a projeví se následnými mnohdy trvalými poruchami hybnosti (paraplegií a kvadruplegií). Lidé takto postižení jsou po zbytek života upoutáni na invalidní vozík.

Nejčastěji je páteř poraněna při pádech ze schodů, ze stromu, z průlezky, z koně či pádu ze skály. Velké procento poranění je způsobeno autonehodami.

Bohužel ani u vody nejsou tato poranění ojedinělá…

Video ukázky
přejít na videa
Přejít na videa

Nejčastější příčinou poranění páteře v tomto prostředí jsou neuvážené skoky do neznámé vody. Plavec očekává hlubokou vodu, většinou vlivem špatné kvality viditelnosti do vody nebo neuváženého rychlého, zkratovitého jednání však neodhadne hloubku vody, dochází k nárazu temene hlavy o dno a k vážným poraněním páteře.

Nejčastěji postiženými bývají muži věkem okolo 16–27 roku…

První pomoc

Pamatuj!

  • Při nehodě nemusí dojít vždy k poškození míchy!
  • Jestliže je postižený po skoku do vody na hladině a nedýchá, je nejdůležitější jej dostat šetrně na břeh a zahájit kardiopulmonální resuscitaci.
  • Jestliže je postižený po skoku do vody na hladině a dýchá, snažíme se páteř stabilizovat přímo ve vodě a tím nezhoršit možné poškození páteře. K tomu slouží následující techniky:
    • Techniky stabilizace páteře na mělké vodě bez pomůcek (Miler, T., 1996)

DŮLEŽITÉ
K postiženému se přibližujeme pomalu, opatrně vstupujeme do vody, abychom zvlněním hladiny nezpůsobili zbytečný pohyb postiženého.

Videa

Podložení ramen a pánve

Tato technika limituje pohyb, ale zcela neimobilizuje. Lze ji použít u postižených s tváří nahoru v mělké vodě, kde můžeme stát. Postavíme se z boku k postiženému, jedno předloktí položíme zespodu, v úrovni podpaží a druhé podkládáme pod pánev. Dlaně směřují jedna dolů, jedna nahoru. Nezdviháme ho, snažíme se postiženého držet co nejlépe ve vodorovné poloze, pomáháme mu udržet tvář nad hladinou a uklidňujeme do doby než přijde kvalifikovaná pomoc.

Podložení ramen a pánve

Podložení ramen a pánve

Dlaha hlavy

Tato technika imobilizuje hlavu a krk postiženého. Je používána u postižených se zanořeným obličejem. Uchopíme paže postiženého těsně nad lokty a pozvolna je přemisťujeme do vzpažení,těsně k hlavě postiženého, naše ruce jsou u uší postiženého. Zanoříme se po prsa do vody a je-li postižený v horizontální poloze provádíme jeho otočení tak, že vzdálenější paži přitahujeme k sobě a (postižený se otočí obličejem nahoru) a bližší paži, (která drží druhou paži postiženého) po přetočení podkládáme pod jeho paže a hlavu postiženého. Stále fixujeme hlavu postiženého.

Vše je doporučováno provádět za stálého pomalého pohybu zachránce s postiženým po vodní hladině do doby převzetí postiženého ZZS.

dlaha hlavy

Dlaha hlavy

Postup záhlaví – brada

tato technika imobilizuje hlavu a krk. Lze ji používat jak u postiženého ležícího na znak (obličej nad vodou) tak u postiženého, který je v poloze na prsou (obličej pod vodou).

  • Pokud je postižený na znaku, opatrně k němu z boku přistoupíme a zvolna se ponoříme až po ramena. Jedno předloktí položíme souběžně s prsní kostí postiženého a druhé podkládáme proti, zespodu pod vodou v průběhu jeho páteře. Horní ruka uchopí bradu tak, že palec je na jedné straně a prsty na druhé. Zároveň přikládáme druhou ruku v záhlaví a tiskneme zápěstí a předloktí obou rukou proti sobě. Mírnější tlak vyvíjíme na bradu a záhlaví. Tím fixujeme páteř a zároveň se snažíme udržet horizontální, mírně splývavou polohu postiženého.
  • Jestliže je postižený na prsou, je postup stejný s tím, že musíme postiženého obrátit na znak. Provádíme to za stálé fixace tonoucího (paže proti sobě), tím, že se pod postiženého potápíme, pomalu jej na sebe navalujeme, pod jeho rotujícím tělem se dostáváme na druhou stranu, až je v poloze naznak. Celý postup je prováděn pomalu, aby nedošlo k zhoršení poškození páteře. Při ponoření děláme drobné úkroky ve směru hlavy, aby byl postižený stále v „tahu“ a splýval.
postižený je na prsou

Postižený je na prsou

Stabilizace páteře pomocí pásu

Stabilizace páteře pomocí pásu

Postižený je na prsou

Mgr. Zdeňka Kubíková, Ing. Radek Turin, Dis., Mgr. Martin Sebera |
Bc. Barbora Zuchová, Bc. Petr Zaoral, Bc. Martin Novotný |
Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita |
Návrat na úvodní stránku webu, nahoru |
Stránky Fakulty sportovních studií MU
| Technická spolupráce:
| Servisní středisko pro e-learning na MU, 2007
| Stránky střediska na Elportále