Popis designu Použité barvy Písma Seznam souborů

Návrh designu webu FI MU

Popis designu

Tento návrh nového designu Fakulty informatiky vychází z původní verze fakultních stránek (http://www.fi.muni.cz/tech/oldfi.cgi). Cílem bylo vytvořit maximálně jednoduchý, přehledný a funkční návrh. Příslušnost k fakultě je symbolizována zejména laděním stránek do šafránově žluté barvy a poměrně výrazným logem v levém horním rohu. Kostkovaný vzor na pozadí a u odrážek nadpisů evokuje hrubý rastrový obraz, tedy něco, co připomíná digitální a počítačový svět.

Jako barva nadpisu byla zvolena tmavě modrá, tedy komplementární barva ke žluto-oranžové, zajišťující tak maximální kontrast a čitelnost.

Modifikace designu

Součástí návrhu jsou všechny požadované soubory. Navíc jsem ke každému z nich vytvořil variantu s horizontální navigační lištou, protože jsem si nebyl jistý, do jaké míry mohu zasahovat do zadaných šablonových souborů. Tato horizontální lišta je analogií sekce "rychlé odkazy" na domovské stránce. Soubory s navigací mají jméno ve tvaru navig_<jmeno_souboru>.html a odpovídající sekce definic je v šabloně fistyle.css přehledně vyznačena.

Technické poznámky

Použité barvy

#FF9900 základní šafránově žlutá
#CC6600 tmavá varianta pro linky
#FFCC99 světlá pro podklady tabulek a formulářů
#FFD699 položka bočního menu neaktivní
#FFE8C6 položka bočního menu aktivní
#DDDDDD neutrálně šedá pro podklady
#003399 modrá pro nadpisy

Použitá písma

Hlavním písmem celého designu je bezpatkové písmo Arial, případně Helvetica, které je dostupné v drtivé většině případů a nezpůsobuje tak žádné konflikty. Jako doplňkové písmo je pro nadpisy použito bezpatkové písmo Trebuchet, které svým zajímavým vzhledem a nepříliš častým použitím (narozdíl od písem Tahoma, Verdana, atp.) příjemně zpestřuje vzhled stránek. Trebuchet je v OS Windows součástí standardní instalace (a tudíž široce dostupné), na UN*Xech je nahrazeno variantami písem Helvetica a Arial.

Testování návrhu

Design byl testován na těchto prohlížečích a OS:

Seznam souborů


Pavel Kolčárek, kolcarek@fi.muni.cz