Open display settings. *** Stránka nepatří na server FI. *** Mapa stránek. Vyhledávání.

Web Fakulty informatiky

Problémy a jejich možná řešení

Web FI nepovažuji za přehledný a pečlivě aktualizovaný. Tento stav potom považuji za ostudný.

Řešení však jednoznačně nespatřuji ve vypsání soutěže o nový grafický návrh webu. Prvním krokem podle mého názoru musí být návrh nové struktury webu. Dalšími kroky musí být výběr, vývoj či aktualizace redačního systému, příprava obsahu a formalizace interních pravidel pro aktualizaci webu. Grafický návrh webu považuji ve srovnání s výše jmenovanými kroky za triviální.

Struktura webu

Web FI nepovažuji za přehledný. Předpokládám, že omezená přehlednost je dána tím, že nikdo při budování webu o jeho struktuře hlouběji neuvažoval.

Struktura webu by měla vycházet ze znalostí o uživatelích a běžných použitích webu. První otázkou, kterou je třeba na základě těchto znalostí zodpovědět, je Jaká jsou nejčastější použití webu?. Druhou otázkou, na kterou je třeba odpovědět, je Kolik může být na stránce odkazů, aby zůstala přehledná?. Můj odhad odpovědi na první otázku je vyjádřen wwwindex.html, mým odhadem odpovědi na druhou otázku je 20. Domnívám se, že odpovědi na tyto otázky by však měly být podstatně lépe podložené. Teprve na základě těchto odpovědí by dle mého názoru bylo možné začít s návrhem struktury webu, ani potom by se však nejednalo o triviální úlohu.

Redakční systém a interní pravidla

Web FI nepovažuji za pečlivě aktualizovaný. Předpokládám, že nepečlivost při aktualizaci je dána špatným vymezením odpovědnosti za jednotlivé části webu a nedostatečností redakčního systému.

Obsah

Na webu FI nenacházím shrnutí toho, co je FI zač, v souvislém textu. Obecně je na webu FI vzhledem k jeho rozsahu velmi málo souvislého textu. Netroufám si spekulovat o možných příčinách.

Grafický návrh

Grafický návrh webu FI považuji do značné míry za irelevantní. Jak již bylo zmíněno výše, považuji grafický návrh za triviální, ale (mimo konceptuální rovinu) obtížně řešitelný odděleně od ostatních kroků.

Domnívám se, že jediným validním požadavkem na grafický návrh je přehlednost. Ostatní požadavky zadání jsem se snažil obejít. K podrobnostem viz readme.xhtml.

Jakub Mareček. Mutěnická 6, 628 00 Brno. E-mail: jakub@marecek.cz. UČO 98770.