14

Kinematika

Pohyb

Pohyb můžeme definovat jako proces změny polohy tělesa v prostoru.


Pohyb je změna polohy.


Pohyb tělesa můžeme popsat jenom v případě, když současně známe jeho polohu a čas. Abychom mohli pohyb studovat jednodušeji, klasifikujeme pohyb jako posuvný, otáčivý a obecný.

Posuvný pohyb21


Při posuvném pohybu všechny body na lidském těle urazí stejnou dráhu za stejný čas.


Posuvný pohyb můžeme dále dělit na přímočarý a křivočarý. U křivočarého pohybu trajektorie zanechané za jednotlivými body pohybujícího se tělesa jsou zakřivené, přestože se orientace tělesa v prostoru nemění. Při pohybu přímočarém se všechny body tělesa pohybují po vzájemně rovnoběžných přímkách. Příkladem pohybu přímočarého je sjezdař, který jede po zcela rovné nakloněné rovině po spádnici. Příkladem pohybu křivočarého je gymnasta při výskoku na trampolíně, pokud setrvává ve stálé poloze těla a dopadne na jiné nežli odrazové místo22.

Otáčivý pohyb23


Při otáčivém pohybu se všechny body lidského těla pohybují po kružnici nebo po části kružnice, pokud se nenachází v rotační ose.


Otáčivý pohyb je možné zaznamenat kolem osy procházející tělesem, anebo kolem osy, která neprochází tělesem. Gymnasta při houpání na kruzích je příkladem otáčivého pohybu okolo osy, která neprochází lidským tělem. Krasobruslař rotující na ledové ploše je příkladem rotace kolem osy procházející lidským tělem.

Při pohybu horních nebo dolních končetin jednotlivé části končetin vykonávají rotační pohyb, jehož osami jsou kloubní spojení segmentů lidského těla.

Obecný pohyb


Obecný pohyb vzniká kombinací posuvného a otáčivého pohybu.


Obecný pohyb je nejčastějším typem pohybu, který se objevuje při sportu a tělesném cvičení. Typickým příkladem obecného pohybu může být běh nebo chůze. V tomto případě se trup obvykle pohybuje posuvným pohybem jako výsledek otáčivých pohybů segmentů končetin. Jízda na kole je dalším případem obecného pohybu.


Jestliže obecný pohyb rozložíme na posuvný a otáčivý můžeme jej snadněji analyzovat.




21 Posuvný pohyb je také označován jako translační.Zpět

22 Za předpokladu, že nerotuje v prostoru.Zpět

23 Otáčivý pohyb je také označován jako rotační.Zpět