Zápis ze zasedání AS LF MU

ze dne 11.10. 1999

Přítomni - podle prezenční listiny
Nepřítomni - omluveni: Dr. Crha, doc. Hep, doc. Cejpek, doc. Blaha, prof. Vaněk, M. Mohyla, P. Jajtner

Zasedání AS zahájil předseda AS prof. Vomela. Pozdravil senátory a přivítal děkana LF prof. Vorlíčka, proděkany, tajemníka fakulty Ing. Kršku a Mgr. Zuzákovou jako předsedkyni ústřední volební komise pro volby do AS 1999.

Prof. Vomela předložil program jednání.

1.Zápis ze zasedání AS LF MU ze dne 18.5. 1999
K minulému zápisu nebyly vzneseny připomínky.

2.Hlasování o Statutu, jednacího a volebního řádu AS LF, o přijímacím řízení, stipendijním řádu a disciplinárním řádu
Doc. Vašků informovala o stavu hlasování, které proběhlo písemnou formou (viz minulý zápis) během léta 1999. Ze 27 hlasovacích lístků, které se vrátili od senátorů ing. Malé, bylo platných 26. Statut a jednací a volební řád byly schváleny 26 hlasy z 26 platných. Přijímací řízení bylo schváleno 25 hlasy, 1 hlas byl proti. Stipendijní řád byl schválen 24 hlasy, 2 senátoři byli proti, disciplinární řád schválilo 25 senátorů a 1 byl proti. Všech 5 schválených materiálů bude předáno legislativní komisi AS MU a následně AS MU k dalšímu schvalovacímu řízení.

3.Volby do AS LF
Mgr. Zuzáková jako zvolená předsedkyně ústřední volební komise voleb do AS LF informovala o jejich chystaném průběhu. Volby proběhnou v 5 obvodech.
Do 15.10. budou nominováni zástupci ústavů a klinik do jednotlivých volebních obvodů
Do 26.10. se zástupci sejdou a zvolí předsedy jednotlivých volebních komisí
Do 8.11. proběhne prezentace kandidátů do AS
Diskuse: Prof. Svoboda diskutoval pojem člena akademické obce: za akademického pracovníka se považuje osoba, na jejíž místo se vypisuje výběrové řízení.

4. Prod. Táborská vystoupila s dodatečným návrhem změn ve stipendijním řádu.
AS odhlasoval, že vzhledem k prošlému termínu připomínkovacího řízení nebude v této chvíli tento bod projednávat. Drobné dodatečné úpravy ve studijním řádu senát schválil (24 hlasy pro, 2 senátoři se zdrželi hlasování).

5. Dotazy na kolegium děkana a tajemníka:

5.1. Dr. Svíženská vystoupila jménem Anatomického ústavu se žádostí o setkání s kompetentními zástupci rektorátu, kteří by informovali o perspektivách rekonstrukce budovy LF Kamenice 3 jako součásti proponovaného morfologického centra. Prof. Vorlíček přislíbil organizaci takového setkání pro zájemce z řad pracovníků LF.

5.2. Prof. Svoboda se obrátil na prof. Vorlíčka s otázkou (k bodu 10 předchozího zápisu, jak je na LF zajištěno, aby počet učitelů nestoupal při fragmentaci úvazků, když o nich nebude nadále jednat ani hlasovat senát. Prof. Vorlíček se zaručil, že v žádném případě nesmějí stoupat počty učitelů nad limity ústavů a klinik, stanovené podle výukových hodin. Toto stanovisko podpořil prof. Horký.

6. Personálie
6.1 Prof. Vorlíček na půdě AS oficiálně vyhlásil, že bude znovu kandidovat na funkci děkana na funkční období 2000 - 2003.

6.2. Obsazení místa přednosty II. ortopedické kliniky na období 5 let
Doc. MUDr. Martin Krbec, CSc.
Písemné hlasování: Návrh schválen 24 hlasy, 1 hlas proti, 1 senátor se zdržel hlasování, 1 hlasovací lístek neplatný

6.3. Obsazení místa přednosty Kliniky TRN na období 1 roku
Prim.MUDr. Jana Skřičková, CSc.
Písemné hlasování: Návrh schválen 23 hlasy, 1 hlas proti, 2 senátoři se zdrželi hlasování, 1 hlasovací lístek neplatný

6.4. Schválení kandidatury Mgr. Evy Zuzákové na funkci předsedkyně volební komise LF MU (ještě podle dřívějšího Jednacího a volebního řádu AS MU).
Písemné hlasování: Návrh schválen 24 hlasy, 2 senátoři se zdrželi hlasování, 1 hlasovací lístek neplatný

6.5. Schválení navýšení úvazku p. Vavrouchové ve Scripta medica, které navrhuje taj. Krška.
Senát konstatuje, že projednání a schvalování tohoto pracovního úvazku je plně v kompetenci kolegia děkana LF MU. Doporučuje proto tajemníkovi LF MU, aby tato otázka byla projednána v kolegiu děkana s přihlédnutím ke skutečnosti, že v průběhu posledních dvou let došlo k výraznému kvalitativnímu, i kvantitativnímu vzestupu publikační aktivity edice Scripta medica. AS MU se dále domnívá, že je zapotřebí intenzivně podporovat všechny racionální aktivity, které pozitivně prezentují LF MU navenek. Publikační činnost k nim patří.
Hlasování: pro toto doporučení hlasovalo 25 senátorů, 1 byl proti.

6.6. Senát vzal na vědomí stav systemizace míst na stomatologických klinikách.

7. Poslední schůze současného AS LF
Předseda AS LF prof. Vomela informoval o termínu závěrečného jednání odstupujícího AS LF MU, které se uskuteční po volbách do AS LF MU a do AS MU, tak že se společně sejdou senátoři stávajícího AS a senátoři nově zvolení do AS LF MU. K jednání senátu budou přizváni i senátoři zastupující LF MU v AS MU. Na tomto zasedání bude přednesena závěrečná zpráva odstupujícího AS LF MU a uskuteční se volba předsedy, místopředsedů a tajemníka AS LFMU pro funkční období 1999 – 2002. Závěrečnou zprávu odstupujícího AS LF MU připraví ve spolupráci s oběma místopředsedy AS a tajemnicí AS předseda AS LF MU. Termín zasedání AS LF MU bude zveřejněn s ohledem na skutečnost, zda nový AS LF MU bude zvolen v prvém či v dalším kole voleb do akademického senátu na LF MU.
Na prvé schůzi nově zvoleného AS LF MU bude současně ustanovena komise pro volbu děkana LF MU a bude zveřejněn termín shromáždění akademické obce LF MU a bude stanoven termín veřejného zasedání AS LF MU k volbě děkana LF MU pro funkční tříleté období 1.2.2000 – 31.1.2003.

8. Veřejné hlasování ve výběrovém řízení
Prof. Svoboda vznesl dotaz, proč se v rámci výběrového řízení na LF hlasuje veřejně. Prof. Vomela konstatoval, že při výběrových jednáních platí Řád výběrových řízení MU, jejíž je LF součástí. Z tohoto interního předpisu MU jednoznačně vyplývá, že hlasování při výběru kandidáta má probíhat veřejnou formou. Doc. Kukleta navrhl, aby se vznesl dotaz k universitnímu senátu, zda se jedná o zákonnou normu, či speciální opatření MU. Na půdě AS MU otázku přednese prof. Vomela.

9. Různé:

9.1. Návrh názvů klinik a návrh začlenit pracoviště Kabinet dějin lékařství do Ústavu sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví s účinností od 1.1.2000

AS LF projednal návrhy na změny názvů některých klinik LF MU. Návrhy vzešly z pracovišť, kterých se týkaly a byly zaslány přednosty jednotlivých klinik děkanovi LFMU a ředitelce FN U sv. Anny – MUDr. A. Štětkové, Csc. a řediteli FN Brno MUDr. J. Burianovi. Na jednání AS LF MU byly předloženy až po projednání na těchto úrovních. K projednání byly předloženy názvy veškerých klinik v rámci LF MU. K přeloženému návrhu názvů klinických pracovišť se rozproudila velmi bohatá diskuse, ve které byly zohledněny a zodpovězeny důvody, které vedou klinická pracoviště ke změně - či naopak k setrvání u konkrétního názvu kliniky. Předložený návrh názvů klinických pracovišť byl po diskusi schválen 22 hlasy pro, 2 senátoři se zdrželi, 2 byli proti.

9.2. Prof. Vomela otevřel diskusi o výhodách, ale i nevýhodách elektronické (Internet) a písemné (hardcopy) prezentaci materiálů z jednání AS LF MU. Dr. Zajíček vidí řešení v přijetí nového pracovníka, který se bude o celou agendu starat. Doc. Vašků navrhla sjednotit pro členy AS používaný sofware. Doc. Synek upozornil na možnosti známých programů (Word) obejít některé těžkosti, které se projevily při prezentaci materiálů AS na Internetu především během diskuse ke Statutu. Senát se v závěru jednání sjednotil na názoru, že do budoucna bude ještě užitečné používat hardcopy pro jejich univerzální dostupnost jak pro senátory, tak pro ústavy a kliniky.

 

 

Prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc. v.r.
předseda AS

zapsala doc. MUDr. Anna Vašků, CSc.