Zápis ze zasedání AS LF MU ze dne 18.5. 1999

Přítomni - podle prezenční listiny
Nepřítomni - omluveni: Dr. Crha, doc. Hep, Dr. Piskač, prof. Svoboda, Dr. Totušek, prof. Wechsler, doc. Kubešová, MUC. Veith, MUC. Jajtner, V. Urbánková

Zasedání AS zahájil předseda AS prof. Vomela. Pozdravil senátory a přivítal děkana LF prof. Vorlíčka a tajemníka fakulty Ing. Kršku. Prof. Vomela předložil program jednání.

 

1. Zápis ze zasedání AS LF MU ze dne 6.4. 1999
K minulému zápisu nebyly vzneseny připomínky.

2. Stav příprav pracovních verzí Statutu, jednacího a volebního řádu AS LF (se samostatnou přílohou pro volbu děkana)
Prof. Vomela informoval o stavu zpracování příslušných materiálů podle norem. Všichni senátoři mají přístup k poslední verzi materiálu ze dne 11.5.1999 na www stránkách. Legislativní komise zapracuje připomínky senátorů po přečtení materiálů. V další verzi bude konzultován universitní právník (dr. Stárková).

Prof. Vomela navrhuje schválení možnosti korespondenční volby (se zachováním anonymity, autorizovanými originálními volebními lístky a s jednoduše formulovanou odpovědí).

3. Zpráva z AS MU

Prof. Vomela informoval o jednání AS MU, které se zabývalo přípravou Statutu university. Z tohoto materiálu byl vypuštěn pojem emeritní profesor.

4. Personálie
4.1. Návrh na schválení uzavření pracovního poměru
Prof. Pilka-1.1.-30.6.1999-úvazek 0.1
Hlasování: Návrh schválen 21 hlasy z 22 přítomných senátorů tajným hlasováním

4.2 Schválení výsledku konkurzu na místo přednosty Kliniky dětské ortopedie
doc. MUDr. Miloš Janeček, CSc.- na dobu 3 let
Hlasování: Návrh schválen 21 hlasy z 22 přítomných senátorů v tajném hlasování.
Diskuse: Prof. Vorlíček navrhl potřebu dohledu děkana na rozvoj zmíněné kliniky tak, aby se ve zmíněném období rozvíjela jako dětská.
Hlasování: Návrh byl schválen 17 hlasy z 22 přítomných senátorů v tajném hlasování.

5. Dotazy na kolegium děkana a tajemníka:
Nebyly.

6. Abdikace na funkci předsedy volební komise AS LF
Dr. Totušek abdikoval na tuto funkci, protože chce sám v příštím volebním období kandidovat na funkci senátora.

7. Definice akademických a neakademických zaměstnanců LF

Vzhledem k platnosti nového vysokoškolského zákona došlo k určitým změnám na úrovni platových zařazení zaměstnanců jako akademických a neakademických. Akademičtí zaměstnanci jsou podle definice (prof. Vomela) ti, kteří učí a provádějí výzkumnou práci. Mají funkční zařazení, právo volit a právo být volen.
Diskuse: Doc. Blaha, dr. Zajíček, dr. Svíženská, prof. Zeman.

8. Volba děkana
Podle nových předpisů není stanoveno vzdělání a postavení děkana (prof. Vomela).

9. Odchod do důchodu
Formulace pravidel odchodu do důchodu bude potřeba projednat s právníkem (dr. Stárkovou).

10. Schvalování úvazků
AS LF MU aklamačním hlasováním všech 22 přítomných senátorů schválil na základě diskuse (prof. Zeman, prof. Horký, doc. Blaha, ing. Krška) návrh, aby přidělování úvazků v budoucnu rozhodoval jen děkan LF, kooperativně s přednosty ústavů a klinik, bez schvalování akademickým senátem.

11. Složení a pravomoci studentské komory AS
Do studentské komory budou kooptováni i studenti 1. ročníku, volební období je tříleté. Studentská komora může iniciovat jednání o odvolání senátora, předsedy, místopředsedů i tajemníka.

12. Přílohy Statutu
Vnitřní předpisy fakulty jako jednací a volební řád AS, pravidla příjímacího řízení, stipendijní řád a disciplinární řád budou koncipovány jako přílohy Statutu, aby bylo možno je operativně upravovat. Připomínky k těmto předpisům by měly být hotovy do 10.6.1999 a předány děkanovi LF. O definitivní verzi se bude hlasovat po tomto datu. Vyplněné hlasovací lístky pro korespondenční hlasování o materiálech se budou rozesílat po 11.6. 1999 a budou se kompletovat na adrese doc. A. Vašků, Ústav patologické fyziologie LF MU, Kamenice 3, 625 00 Brno, kam budou zaslány.

13. Názvy klinik
13.1. I. stomatologická klinika (doc. MUDr. M. Machálka, CSc.) navrhuje změnu názvu na:
Klinika ústní, čelistní a obličejové chirurgie
13.2. II. stomatologická klinika (prof. MUDr. J. Vaněk, CSc.) navrhuje změnu názvu na:
Stomatologická klinika LF MU a FN u sv. Anna v Brně
13.3. II. dětská interní klinika (doc. MUDr. Z.Doležel, CSc.) navrhuje změnu názvu na
II. dětská klinika
Hlasování: AS schválil všechny tři změny 22 hlasy aklamačně.

14. Různé
14.1. Dr. Škorpíková posoudila nabídku od nadace Scio využít výsledky Národních srovnávacích zkoušek místo testů v našem přijímacím řízení. Vzhledem k vysokým finančním nákladům na jeho provedení, které by museli hradit všichni studenti, a vzhledem k tomu, že se nejedná o celostátně závazný postup, fakulta nebude zatím na tuto možnost reflektovat, přestože stavba testů je podle dr. Škorpíkové velmi kvalitní.
14.2. Na základě připomínky dr. Vašků přijal AS rozhodnutí uložit vědecké radě přehodnotit organizaci a uspořádání studentské vědecké odborné činnosti. K otázce diskutovali prof. Vomela a doc. Blaha.

 

doc. MUDr. Jindřich Vomela, CSc.

předseda AS

 

zapsala doc. MUDr. Anna Vašků, CSc.