ZÁPIS Z JEDNÁNÍ
AKADEMICKÉHO SENÁTU LF MU
KONANÉHO DNE 1. 11. 2000.

Přítomni: viz prezenční listina, omluveni doc. Piskač a doc. Vyzula, za studenty přítomni i nově zvolení zástupci: Petra Jánošová (1. roč.), Petra Kubelková (3. roč.), Olga Dlouhá (bakalářské studium).

Za vedení MU se jednání zúčastnila prorektorka MU, doc. MUDr. Z. Brázdová, CSc.

Za vedení LF MU byli přítomni: děkan LF MU prof. MUDr. J. Vorlíček, CSc., a proděkani: prof. MUDr. N. Honzíková, CSc., prof. MUDr. J. Páč, CSc., doc. MUDr. Táborská, CSc., doc. MUDr. J. Žaloudík, CSc.

Jednání AS LF MU zahajil v 15. hodin prof. MUDr. J. Vomela, CSc.

1. Zápis z minulé schůze AS LF MU schválili přítomní senátoři bez připomínek. Bylo připomenuto studentům, aby si doplnili své e-mailové adresy v databázi ing. Malé a sledovali poštu, která je v rámci AS zasílána.

2. Elektronickým hlasováním byl vysloven souhlas s výběrovým řízením na přednostu Kliniky dětské chirurgie a traumatologie. V rámci konkursního řízení byl vybrán doc. dr. Gál (28 hlasů pro, 1 proti).

3. Hlasování o změně kritérií pro přijetí do řádného studia na LF MU se nezúčastnil potřebný počet členů AS, proto musí být opakováno.

4. Příprava rozpočtu na r. 2001 je ve fázi jednání o formě dělení rozpočtu na jednotlivé fakulty MU. Bylo připomenuto, že dosavadní způsob je nevýhodný pro LF a vedení LF MU jedná o jeho změně. Je jisté, že návrh na kapitační formu nebude realizován v r. 2001. Dosud není známa výše částky, která bude přidělena Masarykově univerzitě. Prorektorka Brázdová sdělila, že děkan LF svým zásadovým postojem dosáhl toho, že deficit rozpočtu LF v r. 2000 bude krýt MU.

5. Návrhy na organizační změny na Lékařské fakultě MU v Brně uvedl děkan prof. MUDr. J. Vorlíček, CSc. jako první kroky dlouhodobého záměru zkvalitňovat pracoviště LF v duchu moderních trendů vývoje medicíny. Každý z níže uvedených návrhů byl přednesen samostatně, zdůvodněn a podroben rozsáhlé diskusi. Následným hlasováním bylo Akademickým senátem schváleno:
- Ustanovení Kliniky popálenin a rekonstrukční chirurgie LF MU a FN Brno (jednomyslně)
- Sloučení Kliniky dětské chirurgie a traumatologie s klinikou dětské ortopedie v DFN Brno (jednomyslně) s názvem: Klinika dětské chirurgie, traumatologie a ortopedie
- Ustanovení kliniky komplexní onkologické péče LF MU při MOÚ v Brně (jednomyslně).

1. Změny kritérií přijímacího řízení na LF MU byly schváleny většinou členů AS (1 proti, 1 se zdržel) s tím, že platí pro rok 2001 a že přijímací řízení bude dále projednáváno z hlediska moderních koncepcí. Schválené změny pro rok 2001:
- jednotné zkušební testy pro magisterské i bakalářské studium
- vyřazení výsledků maturit na středních školách z bodového hodnocení uchazečů
- možnost přihlášek na 2 obory (1 bakalářský, 1 magisterský)

2. Změna názvu II. patologicko-anatomického ústavu na Patologicko anatomický ústav LF MU a FN Brno byla schválena jednomyslně.

3. Diskuse k hodnocení kvality bakalářského a magisterského studia a k personálnímu obsazení ústavů a klinik byla na návrh předsedy AS přesunuta na příští schůzi - (jednomyslný souhlas).

4. Návrh příloh Statutu LF MU, předložený tajemníkem LF MU a vedoucím legislativní komise AS byla podroben obsáhlé diskusi. Prorektorka, doc. MUDr. Z. Brázdová CSc. upozornila, že:
- předložený návrh neobsahuje zařazení kreditního systému, který by prakticky umožnil studentům využít zákonem povolené doby studia prodloužené o 1 rok
v každém typu studia;
- zapojení do kreditního systému by mohli nadaní studenti využít k rozšířenému studiu jimi zvoleného oboru (i na jiné fakultě) a naopak i neúspěšní studenti k plnému využití opakovaného školního roku, v němž např. skládají jen jednu zkoušku.

Po obsáhlé diskusi bylo konstatováno, že připomínky mají zásadní význam. Většina členů AS proto akceptovala návrh:
- odložit projednávání příloh Statutu LF MU na příští schůzi (2 proti)
- vytvořit pracovní skupinu, která zapracuje připomínky prorektorky Brázdové, a další, zaslané písemně, do nového návrhu Statutu LF MU termín zaslání připomínek do 15. listopadu 2000 (3 proti, 5 se zdrželo).

Pracovní skupina bude pracovat ve složení: proděkanka Táborská, prof. Vomela, prof. Kostřica, dr. Fabián, studenti Kaňovský, Poláčková, Dlouhá.

1. Předseda AS sdělil, že:
- na adresu AS LF MU chodí řada různých žádostí od různých politických organizací a stran: AS je zásadně nebude projednávat ani řešit - v souladu se statutem LF MU;
- proběhne setkání předsedů AS LF ČR a požádal aby na jeho adresu byly zasílány náměty pro setkání děkanů a předsedů AS Masarykovy univerzity, které se uskuteční 21. a 22. 11. 2000;
- proděkanka Táborská podala informaci o ustanovení studentské komory AS MU, která řeší některé otázky, které nejsou předkládány do zaměstnanecké komory: konkrétně v současné době je projednáván návrh na zrušení studijních oddělení jednotlivých fakult a vytvoření centrálního úřadu. Členové studentské komory AS LF toto řešení odmítají (1 se zdržel): toto stanovisko předá zástupce AS LF akademickému senátu MU;
- v doplňujících volbách ve studentské komoře AS LF došlo kromě volby 3 nových členů k volbě nového předsedy: je jím MUC Marcel Štelcl;
- Návrh klubu přednostů teoretických ústavů LF MU na změny rozdělování finančních prostředků přidělovaných na postgraduální studium bude projednáván spolu s rozpočtem na příští schůzi AS LF.

2. Termín jednání AS LF MU bude stanoven s ohledem na připravenost příloh statutu LF MU a s ohledem na práce na rozpočtu LF MU



V Brně 6. listopadu 2000
Zapsala: doc. MUDr. D. Hrubá, CSc.