Zápis  jednání Akademického senátu LF MU ze dne 17.10.2001

 

Jednání přítomno 22 členové AS LF MU (dle prezenční listiny), jako hosté děkan LF MU prof. MUDr. J.Vorlíček, CSc., proděkani prof. MUDr. N. Honzíková, CSc., prof. MUDr. L.Páč, CSc.  doc. RNDr. E.Táborská, doc. MUDr. J.Vítovec, tajemnice LF MU ing. B.Sochorová.

Dále byli jednání přítomni – jako přizvaní hosté – ředitel Úrazové nemocnice v Brně MUDr. P.Zelníček, CSc. zástupci gyn.porod. klinik - prof. MUDr. P.Ventruba, DrSc. doc. V.Unzeitig, CSc. a z Centra výpočetní techniky ing. Pánek, dr. Polách, ing. Široký.

 

Jednání zahájil a řídil předseda AS LF prof. MUDr. J. Vomela, CSc. Členové AS LF MU obdrželi elektronickou poštou podklady ke všem ohlášeným bodům programu jednání.

Dodatečně po rozeslání podkladových materiálů a programu jednání AS byli ještě rozeslány děkanem LF MU následující materiály:

-         návrh na Optimalizaci a racionalizaci gynekologicko-porodnické péče ve FN Brno a výuky na LF MU

-         návrh na zřízení pracoviště určeného k chovu laboratorních zvířat .

Prof. Vomela navrhl, aby byl program jednání o tyto body doplněn. AS jednomyslně návrh předneseného programu schválil.

1)      Bez připomínek byl schválen zápis posledního jednání AS LF, které se konalo dne 30.5.2001

2)      Prof Vomela přednesl informaci o došlých podáních AS LF MU:

·        dopis a další materiály zaslané vedoucím CVT LF MU ing. Pánkem s připomínkami ke zřízení společného pracoviště LF a PřF MU – Biostatistického centra. Z rozkladu, který podal předseda AS byla podstatná informace (uvedená v dopise ing. Pánkem, že: „ …CVT je servisní středisko, které nemá nic společného s tvorbou software, výukou pro studenty a výzkumnou činností“; „… organizační řád (CVT) byl schválen rektorem a metodicky je (CVT) podřízeno ÚPVT MU. Je tedy plně v kompetenci rektora MU, aby dbal – prostřednictvím pověřených pracovníků – na dodržení definovaných povinností. Písemnou dokumentaci k této záležitosti měli přítomní členové AS LF MU k dispozici během jednání AS s tím, že byli v diskusi  (bod xxx) vyzváni předsedou AS LF MU ke vznesení připomínek a dotazů k této záležitosti; žádné otázky nebyly položeny

·        připomínky k bakalářskému studiu vypracované zástupci studentské komory; předseda AS je předal po skončení jednání proděkance Táborské k projednání v kolegiu děkana, která pak o řešení bude informovat akademický senát

3)      Ekonomická situace LF MU:

·        zprávu o stavu ekonomiky LF MU přednesla ing. Blanka Sochorová (která byla vybrána v řádném výběrovém řízení na funkci tajemníka LF MU). K projednání tohoto bodu obdrželi členové AS tabulkový přehled o vývoji nákladů a výnosů ke dni 30.9.2001, z něhož vyplývá deficit LF MU ve výši téměř  9,4 mil. Kč – navzdory úsporným opatřením v personálních nákladech. Dle vývoje  ekonomické situace lze očekávat, že tento deficit se do konce roku zvýší už jen minimálně (lze očekávat celkovou ztrátu kolem 10 mil. Kč).

·        Ke stejnému bodu připravila proděkanka Honzíková podrobný rozklad o náboru a skutečném stavu zahraničních a tuzemských studentů – samoplátců, včetně příčin klesajícího zájmu zahraničních studentů o studium v České republice.

·        Děkan LF MU konstatoval ke stávajícím výsledkům hospodaření:

-         připomenul, že kalkulace rozpočtu byla od počátku postavena  nereálně,

-          vedení MU uznává, že  bylo obtížné hospodařit s prostředky krácenými o 11 mil.Kč proti faktickým potřebám,

-         nové ekonomické vedení fakulty je příslibem  pro lepší vedení ekonomického úseku,

-         lze předpokládat, že vláda ČR přidělí vysokým školám alespoň část z požadovaných prostředků v r. 2002,

-         ocenil výrazný posun při podávání návrhů projektů pro získání grantů.

Prof. Vomela konstatoval, že ekonomická komise AS LF se bude zabývat návrhy kroků, které by zlepšily  rozpočet pro rok 2002. Předseda ekonomické komise AS,  doc. Litzman, oznámil, že požádal o spolupráci  další členy akademické obce (prof. Hepa, dr. Sviženskou a prof. Váchu).

4)      Zprávu o dosavadní činnosti evaluační komise přednesla její předsedkyně, prof. Hrubá, která informovala:

·        o návrzích předložených kolegiem děkana, podle nichž je možno sestavit přehled o stávajícím a potřebném počtu učitelů ve vztahu k objemu výuky jednotlivých předmětů – v  tomto ohledu nebyla práce ještě dokončena, čeká se na zpracování doporučení od koordinátorů interních a chirurgických oborů k evaluaci podílu seminářů (pro celou studijní skupinu) v objemu klinických cvičení (pro dělené skupiny) a evaluaci započítávání předpromoční praxe;

·        o hledání racionálních forem výuky (podíl přednášek, seminářů a cvičení) v celkovém objemu výuky jednotlivých  oborů – zde zatím nebylo dosaženo konsensu;

·        o vytvoření modelu (autorem je prof. Vácha), v němž je zahrnut předpoklad nutné čisté klinické práce pro udržení a zvyšování kvalifikace učitelů a vyjádření jeho  podílu v pracovní náplni kliniků (v procentech, např.  varianty 35-50 %); zbytek pracovního úvazku by byl  rovnoměrně rozdělen na práci badatelskou a práci výukovou, přičemž  výpočet výukových hodin/učitele by byl stejný jako na teoretických pracovištích; tato metodika umožňuje zvažovat reálným způsobem případné redukce pracovníků na teoretických i klinických pracovištích  nejen podle akutní potřeby ekonomické, ale i v rámci celkové racionalizace a efektivity výuky; návrh je připraven k předání vedení fakulty, které by zajistilo případně pouze dosazení konečných přehledů o objemu výuky jednotlivých studijních směrů.

Prof. Vomela v komentáři ke zprávě uvedl, že klíčovým problémem rozpočtu je mj. způsob tvorby rozpočtu MU, podle kterého každá fakulta MU odvádí MU různou částku na studenta; tento klíč je pro LF MU nevýhodný; současně upozornil na skutečnost, aby při hledání úspor nebyly uměle stavěny bariéry mezi skupiny pedagogů na LF MU, kteří se podílejí buď na výuce preklinické a teoretické nebo na výuce klinické.

Koeficient MS je pro každého studenta LF MU stejný pro každý ročník, logicky lze tedy říci, že například tzv. „předpromoční“ praxe VI. ročníku studia rozhodně nevyčerpá všechny prostředky, které fakulta obdrží na tyto studenty, takže lze předpokládat, že například tento ročník výrazně dotuje výuku a činnost fakulty v jiných ročnících – neboť je ekonomicky pro fakultu méně náročný; obdobně lze konstatovat, že tak může být i ve zbývajících ročnících klinické výuky; současně upozornil, že pokud by se změnila forma výuky (což by následně vedlo ke snížení úrovně výuky v těchto ročnících), mohlo by následně dojít i ke snížení koeficientů, podle kterých je definován výpočet částky,  kterou poskytuje MŠ coby úhradu na studium na LF i v těchto ročnících – což by byla jistě velmi nepříjemné pro LF MU coby celek v mnoha směrech.

Kliničtí učitelé projevili již (podle názoru předsedy AS LF MU) přinejmenším vstřícnost při racionalizačních opatřeních přijatých v souvislosti se schvalováním rozpočtu na rok 2001, tj, že akceptovali pokles svých platů v průměru o 20 % a proto varoval před rizikem vytvářením možných bariér mezi teoretiky a kliniky vyvolaných ekonomickým tlakem.

Ocenil – ve shodě s proděkankou Táborskou – práci evaluační komise a zejména aktivitu prof. Hrubé coby její předsedkyně a uvedl, že by komise měla i nadále iniciovat návrhy, zejména v užší spolupráci se studijní komisí, která byla požádána o zpracování návrhů na modernizaci a racionalizaci výuky, které by byly v jistém souladu s normami  EU.

Proděkan Vítovec poznamenal, že v zemích EU připadají při klinických praxích 1-2 studenti na učitele, což u nás je realizováno pouze při výuce gynekologie-porodnictví (dodal doc. Crha). Studenti by uvítali ještě větší objem praxe.

5) Prof. Vomela přednesl návrh na  ustanovení chirurgické kliniky v Úrazové nemocnici Brno

podaný kolegiem děkana LF MU a následně podpořený rozborem ředitele ÚN dr. Zelníčkem, v němž jsou vyjmenovány hlavní  argumenty, kterými je dokládána zejména  výzkumná činnost a nabídka výukových možností pro studenty.  Jedním z významných údajů je, že případné ustanovení kliniky by nebylo v současné době spojeno s provozními ekonomickými náklady (které by plně hradilo zdravotnické zařízen). V současné době je v  Úrazové nemocnici Brno rozdělen úvazek 1 učitele, který je vykazován v rámci  Dětské nemocnice  a výuka studentů tam probíhá.

Děkan LF MU připomenul, že podobným způsobem bylo již zřízeno univerzitní klinické pracoviště při Masarykově onkologickém ústavu. V souvislosti s projednávanou tématikou zmínil novelu zákona o zdravotnických zařízeních, která nebyla konzultována s děkany lékařských fakult a která ve svém důsledku by přinesla de facto zrušení fakultních klinik a zajišťování klinické výuky pravděpodobně smluvním systémem s nemocnicemi.

Diskutující nezpochybňovali kvalitativní přínos nového klinického pracoviště v Úrazové nemocnici, ovšem pokládají mj. za neprůchodné rozšiřovat dále počet klinických pracovišť v době, kdy kmenoví pracovníci LF pracují ve zkrácených úvazcích. Upozornili, že tato skutečnost byla již negativně hodnocena nejenom pracovníky chirurgických oborů a obdobně bude hodnocena i z pohledu MU.

7)      Předseda AS LF MU dále vyzval zástupce gynekologicko-porodnických klinik, prof. Ventrubu a doc. Unzeitiga, aby předložili  AS LF MU svůj návrh na optimalizaci  a racionalizaci gynekologicko-porodnické péče v FN Brno a výuky na lékařské fakultě MU. Současně předseda AS LF MU informoval, že z tohoto materiálu de facto vycházela i koncepce přednesená doc. Unzeitigem při výběrovém řízení; tato koncepce ve výběrovém řízení uspěla a byla doporučena k realizaci. Současně uvedl, že pro něj osobně  byl při vlastním výběrovém řízení velmi významný názor členů výběrové komise z řad gynekologické obce (Praha, Plzeň), kteří podpořili koncepci doc. Unzeitiga, směřující ke splynutí gyn.por. pracovišť během jednoho roku.

Prof. Ventruba i doc. Unzeitig ve svém vystoupení doložili, že spojením dosavadních pracovišť FN Brno (Bohunice a porodnice na Obilném trhu), která se až dosud diferencovaně profilovala v rámci  odborných subspecializací,  vzniknou mj. i podmínky pro splnění edukačních požadavků UEMS při Evropské komisi v Bruselu, pro akreditaci zařazující brněnské pracoviště mezi nejvýznamnější centra v Evropě, jejichž výzkum je dotován i v rámci WHO. V části zahrnující pedagogickou činnost je doloženo, že nová klinika vytvořená sloučením stávajících pracovišť plně pokryje výukové potřeby, neboť studenti budou stážovat  ve všech částech kliniky, jejíž pracovníci se budou  koordinovaně  podílet na výuce i zkoušení.

Předseda AS zopakoval, že při výběrovém řízení na přednostu gyn.porod.kliniky v Bohunicích bylo sloučení obou pracovišť (maximálně do jednoho roku) v koncepčním plánu doc. Unzeitiga, který konkurz vyhrál. Souhlasné stanovisko AS LF MU s touto koncepcí, kterou doporučila komise při výběrovém řízení, by toto jednoroční provizorium umožnilo zrušit a jsou-li podmínky ke splynutí obou pracovišť, pak lze toto realizovat bez odkladu.

Následovala diskuse, ze které vyplynula vůle AS LF MU a proto předseda AS vyzval děkana LF – „zda-li v dané situaci nehodlá podat návrh AS LF MU na realizaci okamžitého sloučení obou pracovišť“ – , který by byl podán příslušným orgánům s tím, že v kladném případě by tedy byl  výsledek výběrového řízení na místo přednosty II. gyn.por. kliniky anulován. Současně se předseda AS LF MU otázal doc. Unzeitiga (coby vítěze ve výběrovém řízení namísto přednosty II. gyn.por. kliniky), zda s tímto řešením souhlasí a zda proti němu nebude protestovat. Doc. Unzeitig s tímto řešením souhlasí bez výhrad.

Následně přednesl – na základě výše uvedeného jednání – děkan LF MU AS LF MU „návrh na sloučení I. a II. gyn. por. klinik v jedno pracoviště – Gynekologicko porodnická klinika LF MU a FN Brno“. 

5)      AS LF MU se  v dalším jednání – v souladu s jednacím řádem – vyjadřoval k výsledkům  výběrových řízení, která proběhla v mezidobí jednání AS LF MU. Předseda AS LF MU uvedl, že všechna tato řízení probíhala v souladu s platnými předpisy a že jim byl vždy přítomen zástupce AS LF MU s právem hlasovacím.. Členům AS LF MU byly proto předloženy hlasovací lístky a byla ustanovena volební komise. Následně byly přečteny výsledky výběrových řízení – včetně doporučeného funkčního období – a byla zopakována pravidla hlasování. Dále byl doplněn hlasovací lístek o vyjádření členů AS LF MU ke sloučení I. a II. gyn. porodnických kliniky LF MU a FN Brno.

Tajné hlasování přineslo následující výsledky:

-         přednosta I.patologicko-anatomického ústavu, doc. MUDr. A. Rejthar, CSc.:

                         20 hlasů kladných, 0 záporných, 2 se zdrželi - návrh přijat;

-         vedoucí Centra biostatistiky a analýz, Mgr. L. Dušek, PhD.:

                                     16 hlasů kladných, 1 záporný, 5 se zdrželo - návrh přijat;

-         přednosta I.ortopedické kliniky, doc. MUDr. P. Janíček, CSc. – návrh na prodloužení jmenování:

                    21 hlasů kladných, 1 záporný - návrh přijat;

-         tajemnice LF MU, ing. B. Sochorová:

                    22 hlasů kladných - návrh přijat;

-         návrh na sloučení I. a II. gyn. porodnické kliniky:

                    18 hlasů kladných, 3 záporné, 1 se zdržel - návrh přijat;

-         návrh na hlasování o výsledku výběrového řízení na obsazení místa přednosty II. gynekologicko-porodnické kliniky,  v němž zvítězil doc.MUDr.V.Unzeitig, byl z  jednání stažen;

-         návrh na ustanovení Kliniky úrazové chirurgie při Úrazové nemocnice Brno:

              11 hlasů kladných, 10 záporných, 1 se zdržel hlasování - návrh nebyl přijat.

 

6)      Děkan LF MU přednesl návrh na zřízení pracoviště pro chov laboratorních zvířat. V diskusi vystoupila a tajemnice LF MU, která podala informace o provozu a nákladech tohoto zařízení.  Návrh byl jednomyslně přijat.

7)      Členové AS LF MU jednomyslně schválili podporu Olomoucké výzvě, k níž se připojují.

8)      Zástupci studentské komory AS byli vyzváni k lepší koordinaci a ke spolupráci se Spolkem  mediků, která v různých ohledech vázne (výzva předsedy AS LF MU).

 Je třeba rovněž pracovat na návrhu využití studentského klubu A. Trýba (který má na LF Brno tradici) a vedení fakulty by jej rádo po rekonstrukci předalo studentům, ovšem ne jako restaurační provozy (výzva děkana LF MU).

8)      Je třeba uspořádat doplňkové volby za členy studentské komory AS, kteří promovali v létě 2001 – bude pověřen předseda volební komise AS LF MU.

 

 

V Brně, 18. října 2001                                       Zapsala: prof. MUDr. D. Hrubá,CSc.