Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 29. 11. 2004


Z á p i s č. 7/2004
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 25. 11. 2004

Přítomni: 38(dle prezenční listiny)
Omluveni: 11 (dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 4

Zasedání vědecké rady LF zahájil děkan LF prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc. - předal prof. MUDr. Jindřichu Lokajovi, CSc. pamětní medaili LF MU k příležitosti životního jubilea.

Jmenovací řízení

Proděkan prof. Vorlíček zahájil profesorské řízení pro obor anesteziologie, intenzivní medicína a algeziologie
Doc. MUDr. Karla Cvachovce, CSc.(57 let), přednosty Kliniky anesteziologie a resuscitace 2. LF UK v Praze. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise
prof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc.
Doc. Cvachovec je vysoce uznávanou osobností oboru anesteziologie a resuscitace v ČR i v zahraničí s orientací odbornou i publikační na kardioanestezii dětského a dospělého věku a k problematice transplantací nitrohrudních orgánů, pedagogicky působí na LF od r. 1977.
Publikoval kapitoly v 10 monografiích, 56 původních věd. prací v časopisech, doložil 33 citací jinými autory. V uplynulých 17 letech rozvíjí rovněž významně organizátorskou činnost ve prospěch oboru. Je již 10 let předsedou České společnosti ARIM, od r. 2003 členem předsednictva ČLS. Je také strůjcem koncepce postgraduálního vzdělávání v AR. Je za ČR v řídícím výboru European Association of Cardiothoracic Anaesthesiologists, dopisujícím členem Německé společnosti AIM, člen redakční rady čas. Current Anesthesiology Reports v USA, editorem čas. Journal of Cardiothoracic and Vascular Anesthesia.
Před vědeckou radou LF MU proslovil inaugurační přednášku na téma: Přínos tromboelastografie perioperační medicíně. V závěru bohaté diskuse hlasovali neveřejně členové VR LF MU s výsledkem: 34 kladných, 3 záporné a 1 neplatný hlas.
Rektoru MU bude postoupen návrh na jmenování profesorem oboru anesteziologie, intenzivní medicína a algeziologie k dalšímu řízení.

VR vzala na vědomí návrh prof. MUDr. E. Češkové, CSc. na jmenování prof. MUDr. Jaromíra Švestky, DrSc. emeritním profesorem LF MU.

VR projednala a souhlasí s návrhem prof. J. Siegelové na udělení pamětní medaile LF MU prim. MUDr. Evě Drápelové, ved. odd. rehabilitace CDOZS v Brně, externí učitelce v bakalářském a navazujícím mgr. studiu fyzioterapie k příležitosti 60. narozenin.

Doktorské studium
VR souhlasí s doplněním oborové rady lékařské biologie o členy:
Doc. Ing. Petr Dvořák, CSc., ved. Laboratoře experim.embryologie MZU
Doc. MUDr. David Šmajs, Ph.D., LF MU
Od poslední VR LF MU obhájili na fakultě disertační práci:
MUDr. Milan Vacuška, samost. prac. lékař Neonatologického odd. FN Brno
MUDr. Ondřej Rybníček, lékař II.dětské kliniky FN Brno
MUDr. Michal Klimovič, odborný asistent ARK LF MU-ARO Dětské nemocnice
MUDr. Mgr. Miroslav Šeda, lékař ARO FN Brno-Dětská nemocnice
Mgr. Miroslav Dostálek, doktorand Farmakologického ústavu LF MU

Nové akreditace studijních oborů
Proděkanka prof. H. Kubešová předložila ke schválení návrh rozšíření akreditace magisterských navazujících studijních programů prezenční i kombinované formy:
Ošetřovatelství o obor Ošetřovatelská péče v gerontologii
Specializace ve zdravotnictví o obor Pedagogická specializace v ošetřovatelství.
VR souhlasí s podáním návrhu rektoru MU.

Různé
V návaznosti na diskusi z minulé vědecké rady o výrazném nárůstu zájmu o nelékařské obory a nové rozvojové koncepci studia zdravotních věd v nelékařských oborech děkan informoval o jednání AS a schválení vzniku několika nových kateder (viz zápis z AS).

Děkan konstatoval rozpočtově úspěšný uplynulý kalendářní rok s důvěrou v trvání principu solidarity v přerozdělování finančních prostředků Univerzity.

Dále děkan komentoval významný oficiální akt dne 22. 11. 2004 - položení základního kamene univerzitního kampusu v Bohunicích a obnovení kontaktu rektora s FNB.

Další zasedání VR LF MU se koná dne 16. 12. 2004 ve 13.00 hod.

 

Jan Žaloudík, CSc., v.r.- děkan

Zapsala: Janošíková prof. MUDr.