Děkanát Lékařské fakulty
Masarykovy univerzity
v Brně 21.12. 2004


Z á p i s č. 8/2004
z řádného zasedání vědecké rady Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně
které se konalo 16. 12. 2004

Přítomni: 39(dle prezenční listiny)
Omluveni: 10 (dle prezenční listiny)
Nepřítomni: 4

Zasedání vědecké rady LF zahájil v zastoupení omluveného děkana LF MU proděkan
prof. MUDr. J. Vorlíček, CSc.

Jmenovací řízení

Proděkan prof. Vorlíček zahájil habilitační řízení pro obor stomatologie MUDr. Lenky Roubalíkové, Ph.D., odborné asistentky Stomatologické kliniky LF MU, zást. přednosty kliniky. Odbornou charakteristiku přednesl předseda habilitační komise prof. MUDr. Jiří Vaněk, CSc.
MUDr. L. Roubalíková je osobností výrazně se profilující ve svém oboru zejména v odbornostech konzervační zubní lékařství, parodontologie, preventivní zubní lékařství.
Výzkumnou pozornost obrátila na hodnocení široce využívaných kompozitních materiálů, metodiku endodontického ošetření pro zamezení účinků dentální fokální infekce, na konzervativní ošetření parodontitid, problematiku dentální implantologie. Předložila 31 původních prací (z toho 20 jako první autor), pronesla 59 odborných přednášek v tuzemsku i zahraničí, připravila 14 pedagogických publikací ve 3 učebnicích, 4 scénáře výukových filmů. Její publikační činnost je doposud 26x citována. Podílela se a podílí na řešení rezortních grantových projektů, je také jedním z odborných garantů letos přijatého 5tiletého projektu MŠMT Stomatologického výzkumného centra . Z širokého uznání věd. komunitou nutno zmínit alespoň předsednictví Stomatologické společnosti ČLS JEP, je vedoucí redaktorkou časopisu Praktické zubní lékařství, členkou odborných společností, opakovaně byla v předsednictvu nebo organizačních výborech mezinárodních kongresů, 4x získala významné ocenění na mezinár. kongresech. Je celostátně uznávanou odbornicí a výtečnou vysokoškolskou pedagožkou.
Habilitační přednášku na téma "Minimálně invazivní ošetřovací postupy v zubním lékařství"
proslovila dne 9. 12. 2004 - členové VR LF MU prof. Vaněk, prof. Páč a doc. Čapov jednoznačně kladně zhodnotili po stránce odborné i pedagogické.
Před vědeckou radou obhájila habilitační práci na téma "Kompozitní materiály v estetice frontálního úseku chrupu". Členové VR LF MU hlasovali v neveřejné části zasedání 36x kladně, 1x záporně a 2 hlasy byly neplatné.
Rektoru MU bude návrh na jmenování docentkou oboru stomatologie předán k realizaci.

Zasedání pokračovalo habilitačním řízením MUDr. Marie Novákové, Ph.D., odborné asistentky Fyziologického ústavu LF MU.Odbornou charakteristiku přednesla předsedkyně habilitační komise prof. MUDr. Anna Vašků, CSc.
MUDr. M. Nováková je perspektivní vysokoškolskou pedagožkou. V rámci vědeckovýzkumné činnosti v oboru fyziologie se věnuje práci na zvířatech moderními metodologickými přístupy, kterými se inovují originální experimenty na izolovaných orgánech, resp, buňkách. Výsledky své práce publikovala v plném znění 28x, citovanost jinými autory doložila 39x. Aktivně se účastnila 32 konferencí (22 mezinárodních). Disertační práci zčásti zpracovala na dlouhodobých stážích v Jeruzalémě na Hebrew University na téma "Sigma receptors and their role in cardiac myocytes". Je řešitelkou nebo spoluřešitelkou grantových projektů GAČR. MUDr. M. Nováková se opakovaně podílí na přípravách mezinárodních odborných akcí, je členkou výboru Komise pro experimentální kardiologii ČKS, členkou redakční rady Skripta medica, členkou AS LF MU, komisí na LF MU. Ve své odborné činnosti získala několik ocenění odborných společností.
Habilitační přednášku "Nové pohledy na regulaci a modulaci kontraktility myokardu" proslovila 18. 11. 2004 . Přednášku kladně hodnotili prof. Horký a prof. E. Táborská.
Před VR LF obhájila habilitační práci "Sigma receptors and the Heart" poměrem hlasů: 36 kladných, 1 záporný, 1 neplatný.
Návrh na jmenování docentkou oboru lékařská fyziologie bude předán rektoru MU k realizaci.

Ocenění

VR LF MU schválila návrh prof. MUDr. L. Páče, CSc.na udělení pamětní medaile LF MU
panu Jaroslavu Grégrovi za obětavou dlouholetou a záslužnou práci pro Anatomický ústav, Lékařskou fakultu a Masarykovu univerzitu u příležitosti odchodu do důchodu.

Obhajoby disertačních prací

Od posledního zasedání VR LF MU obhájili na LF MU disertaci:
MUDr. Jitka Vlašínová, vedoucí lékařka Interní kardiologické kliniky FN Brno
MUDr. Marie Pazourková, sek. lékařka Interní gastroenterologické kliniky FN Brno
(nyní na Klinice nemocí plicních a tbc FN Brno)

Akreditace studijních programů
Proděkanka prof. MUDr. H. Kubešová, CSc. předložila VR návrh na akreditaci navazujícího dvouletého magisterského studijního programu Ošetřovatelství - obor Organizace a řízení zdravotnictví (kombinovaná forma). VR LF schválila podání návrhu rektoru MU s výhradou zapracování připomínky z řad členů VR LF MU, po projednání v kolegiu děkana.

Další zasedání VR LF MU se koná dne 20. 1. 2005 ve 13.00 hod.
Další termíny zasedání VR LF MU: 17. 2., 24. 3., 21.4., 19. 5. 2005

Zapsala: Janošíková

prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., v.r.- děkan