Aplikovaná genetika a šlechtění rostlin Úvod Sylabus  Historie a funkce šlechtění rostlin.  Genové zdroje a původ kulturních rostlin. Genetické zdroje ve šlechtění rostlin.  Reprodukční systémy rostlin a hlavní genetické mechanizmy ve vztahu ke šlechtění.  Heterózní šlechtění.  Klasické postupy šlechtění.  Klasické a netradiční nástroje šlechtění. Sylabus pokračování  Molekulární šlechtění.  Praktické cíle šlechtění rostlin.  Symbiotická fixace vzdušného dusíku rostlinami.  Semenářství a udržovací šlechtění.  Šlechtění vybraných plodin. Samostatné projekty studentů. Prezentace 15 min. Požadavky ke zkoušce  Písemné zpracování projektu šlechtění vybrané plodiny, prezentace  Témata viz sylabus  Literatura Co je šlechtění rostlin?  Šlechtění rostlin je záměrné a cílené úsilí člověka „pomoci“ přírodě v mezích zákonů dědičnosti a usměrnit pokrok v tvorbě rostlin konkrétních vlastností (konkrétních genotypů).  Dosažené změny musí být stálé = dědičné. Je člověk schopen upravovat všechny znaky? Cíle šlechtění rostlin Požadavky a preference konzumentů a producentů, požadavky trhu  Zefektivnění pěstování = práce zemědělců  Zlepšení adaptace rostlin ke klimat. podmínkám  Tvorba odolných, vysoce výnosných a kvalitních odrůd.  Suroviny pro potravinářství, krmivářství, průmysl  Produkce nových látek rostlinami Proč šlechtíme rostliny? Hlavní světové plodiny seřazené podle roční produkce 1 Pšenice 2 Rýže 3 Kukuřice 4 Brambory 5 Ječmen 6 Sladké brambory 7 Kasava 8 Vinná réva 9 Sója 10 Oves 11 Čirok 12 Cukrová třtina 13 Proso, jáhly 14 Banánovník 15 Rajče 16 Cukrová řepa 17 Žito 18 Pomerančovník 19 Kokosovník 20 Bavlník 21 Jabloň 22 Yam 23 Podzemnice olejná 24 Cukrový meloun 25 Zelí hlávkové, kapusta Sladké brambory, batáty Bavlník srstnatý Povíjnice jedlá – Ipomoea batatas Gossypium hirsutum Kasava Manihot esculenta Yam Dioscorea batatas  Požadavky potravin při zvyšování počtu lidské populace  Potřeba přizpůsobit rostliny stresům prostředí  Potřeba přizpůsobit plodiny ke specifickému produkčnímu systému  Tvorba nových okrasných odrůd rostlin  Dobré průmyslové zpracování Zvyšování výnosů tří hlavních plodin za jedno tisícíletí Výnos kukuřice se v USA zvýšil od r. 1940 (2 000 kg/ha) do 90. let (7 000 kg/ha) více než 3krát. V Anglii se výnos pšenice během 40 let také zvýšil 3krát z 2 000 kg/ha na 6 000 kg/ha. Historie šlechtění  Původ zemědělství a šlechtění  Šlechtění rostlin před Mendelem, objev principů genetiky  Postmendelistická éra šlechtění Vybrané mezníky šlechtění rostlin Před n.l. 9000 První důkaz domestikace rostlin na kopcích nad řekou Tigris 3000 Dokončení domestikace všech důležitých plodin ve Starém světě 1000 Dokončení domestikace všech důležitých plodin v Novém světě 700 Asyřané a Babylóňané uměle opylovali palmu datlovou n.l. 1694 Rudolf Camerer (Německo) první demonstroval pohlavnost u rostlin, křížení považoval za metodu získání nových rostlinných typů 1716 Mather z USA pozoroval přirozené křížení u kukuřice 1719 Fairchild vytvořil prvního umělého mezidruhového hybrida (Dianthus berbatus x D. caryophyllis) 1727 Společnost Vilmorin ve Francii zavedla metodu hodnocení potomstev ve šlechtění (Vilmorin Breeding Institute) 1753 Linné publikoval dílo Species plantarium, binomická nomenklatura 1761-1766 Kőlreuter (Německo) doložil, že potomek hybrida získává znaky obou rodičů a je intermediální ve většině znaků; vytvořil prvního hybrida s využitím tabáku 1847 Tvorba kukuřice Yellow Dent (R. Reid) 1866 Mendel publikoval svoje objevy v díle Experimenty s hybridizací rostlin, formuloval zákony dědičnosti a objevil jednotky dědičnosti – geny 1899 Hopkins popsal ear-to-row selekční metodu ve šlechtění kukuřice 1900 Mendlovy zákony dědičnosti byly znovuobjeveny nezávisle Corrensem (Německo), de Vriesem (Holandsko) a von Tschermakem (Rakousko) 1903 Johannsen - Teorie čistých linií 1904-1905 Nilsson-Ehle předpokládal vícefaktoriální podstatu dědičnosti barvy perikarpu pšenice 1908-1909 Hardy (Anglie) a Weinberg (Německo) formulovali zákon rovnováhy v populacích 1908-1910 East publikoval svoji práci o inbrídingu 1909 Schull prováděl rozsáhlý výzkum s inbredními liniemi pro tvorbu hybridů 1917 Jones vytvořil prvního komerčního hybrida kukuřice 1926 1927 Založena první semenářská společnost Pioneer Hi-bred Corn Company Mutageneze 1934 Dustin objevil kolchicin 1935 Vavilov publikoval dílo Vědecké základy šlechtění rostlin 1940 Harlan použil hromadnou selekci jako šlechtitelskou metodu 1944 Avery, MacLeod a McCarty objevili, že DNA je podstatou dědičnosti 1945 Hull navrhl rekurentní selekci ve šlechtění 1950 McClintock objevila systém transpozonů Ac-Ds 1953 Watson, Crick a Wilkins navrhli model struktury DNA 1970 1972 1974 Borlaug získal Nobelovu cenu za Zelenou revoluci Boyer, Cohen zavedli metodu rekombinantní DNA Berg pravidlo předběžné opatrnosti 1994 Rajče FlavrSavr® bylo vytvořeno jako první geneticky modifikovaná potravina určená pro trh 1995 Vytvořena Bt-kukuřice 1996 Zavedena sója RoundupReady® 2004 2000 Vytvořena pšenice RoundupReady® Sekvenování rostlinných genomů, genomika Budoucnost šlechtění  Efektivita pěstování, finanční přínos nových odrůd  Odolnost ke stresům  Odstranění hladovění  Molekulární šlechtění  Genomické přístupy Příklad pšenice – genom 16 Gbp  International Wheat Genome Sequence Consortium (IWGSC) http://www.wheatgenome.org.uk/Theme1_Sequencing.html http://www.wheatgenome.org/  Sekvenování a fyzické mapy jednotlivých chromozomů genomů A, B, D – referenční genom Chinese Springs 42  Srovnávací mapování, sledování syntenie genomů  Identifikace cílových genů, kauzální markery Třídění chromozomů Průtoková cytometrie Sekvenování Illumina HiSeq Bioinformatické zpracování dat Zvládnutí poznatků v následujících oblastech  Jaké jsou historické prameny šlechtění rostlin.  V čem spočívá důležitost šlechtění rostlin pro lidskou společnost.  Jaké jsou cíle šlechtění rostlin.  Jaké jsou trendy ve šlechtění rostlin.  Hlavní mezníky ve šlechtění rostlin.  Současné výsledky šlechtění rostlin.  Budoucnost šlechtění rostlin ve společnosti.