4.3 Nativní R-kové binární soubory

Textové tabulární datové formáty jsou výborné při předávání dat mezi lidmi. Při vlastním zpracování dat je však výhodnější použít vlastní binární datový formát R. Jeho výhodou je, že data zabírají na disku méně místa, načítají se rychleji, mohou obsahovat metadata včetně atributů a jde v nich ukládat i jiná data, než jsou tabulky (např. seznamy, pole, různé objekty apod.).

K uložení konkrétních proměnných slouží funkce save(). Nejdříve se uvedou všechny proměnné, které se mají uložit, a pak cesta k souboru, kam se mají uložit (další parametry jsou popsány v dokumentaci). Data se do těchto souborů obvykle ukládají s koncovkami .RData nebo .rda.

save(bmi_data, file = "bmi_data.RData")

Pokud je proměnných více, oddělí se čárkou:

save(var1, var2, var3, var4, file = "somefile.RData")

Někdy chcete uložit všechny proměnné, které máte v paměti R. K tomu slouží funkce save.image() (detaily viz dokumentace).

Data uložená pomocí funkcí save() a save.image() načtete do R pomocí funkce load(). Funkce načte všechny proměnné obsažené v daném datovém soubory včetně metadat; proměnným zůstanou jejich původní jména. Jediným důležitým parametrem funkce je cesta k datovému souboru:

load("bmi_data.RData")