Enzymy 3/12 Substrát (S) - molekuly, které do reakce vstupují Produkt (P) - molekuly, které vznikají katalyzovanou reakcí Enzym (E) Komplex enzymu se substrátem (ES) Proteiny (mohou být také RNA molekuly – např. ribosom), které slouží jako biologické katalyzátory Enzymy E+S ES E+P - vyšší reakční rychlost (6- 12 řádů) - mírnější podmínky reakce (nižší teplota, atmosférický tlak, neutrální pH) - vyšší specifita reakce (specifické produkty, „nejsou“ vedlejší produkty) - schopnost regulace (allosterická regulace, kovalentní modifikace, variabilita) Mohou být: - homogenní – reaktanty a katalyzátor jsou v systému přítomny ve stejné fázi - heterogenní – nejčastěji je katalyzátor pevný a reaktanty jsou plynné Na co slouží enzymy Jaké známe enzymy Replikační enzymy - podílejí sa na replikaci DNA Restrikční enzymy - sekvenčne specifické endonukleázy, využití v genetickém inženířství Katalyzátor - zvyšuje efektivitu chemické reakce - z reakce vystupuje nezměněn - v průběhu reakce vytváří energeticky méně stabilní molekuly – meziprodukty Aktivační energie - energie potřebná k průběhu reakce - snížení aktivační energie umožňuje reakci za mírnějších podmínek (tzn. za nižší teploty, tlaku). Enzymy snižují aktivační bariéru - díky vzniku meziproduktů Enzym jako katalyzátor - efektivita (enzymatické reakce bývají mnohem účinnější než chemické) - podmínky (pH, teplota) - vysoká specificita (enzymy často rozeznávají pouze jednu specifickou molekulu) - nezávislost na množství produktu (chemická katalýza je přímo závislá na množství substrátu) Enzymy se od chemických katalyzátorů liší - proteiny, které se mohou nacházet samostatně nebo v proteinových komplexech - pro specificitu enzymové reakce je klíčová jeho 3D struktura - správné uspořádání aminokyselin je důležité pro funkčnost tzv. aktivního místa Aktivní místo: Katalytické místo - oblast skládající se z několika aminokyselin, ve které dochází ke katalytické reakci Vazebné místo - funguje jako přistávací dráha pro substrát - prostorově substrát polohuje do správné pozice nutné pro katalýzu - reguluje enzymovou aktivitu změnami afinity a polohování substrátu do katalytického místa Struktura enzymů - do aktivního místa (zajišťuje vazebné místo) - vazebné místo navíc zajišťuje specificitu enzymu Specificita je zachována díky: - komplementárnímu tvaru vazebného místa a substrátu - rozložení elektrochemického náboje - hydrofobním nebo hydrofilním interakcím Vazba substrátu Substrát a enzym musí být k sobě geometricky komplementární (model zámku a klíče) Katalytická reakce může probíhat a) stabilizací meziproduktu - v místě proteinu díky blízkým AMK zbytkům dochází k výměně náboje s meziproduktem (ve stejném prostředí by byl nestabilní) b) dočasnou interakcí se substrátem - enzym se stane příjemcem aktivní skupiny, umožňující snadnější přesun na jiné místo substrátu nebo jiný substrát c) změna konformace molekuly - změnou struktury molekuly dochází také ke snížení energie potřebné pro vznik produktu Aktivní místo enzymu - katalytické reakce se neúčastí jenom zbytky aminokyselin, ale i jiné molekuly – kofaktory (např. vitamíny rozpustné v tucích, např. B1,B2, B6, B12, C atd.) - pokud je kofaktor vázán kovalentní vazbou k enzymu - prostetická skupina - pokud je vazba v katalytickém místě méně pevná jako v případě iontů kovů nebo organických molekul jedná se o koenzym Holoenzym - katalyticky aktivní dvojice kofaktoru a enzymu Apoenzym - enzym bez kofaktoru Enzymy - kofaktory - enzymy mají svoje specifické názvosloví - název enzymu se skládá buďto z označení substrátu nebo z označení substrátu + typ dané katalytické reakce - příponou názvu je – asa - např. proteinasa, alkoholdehydrogenasa, laktátdehydrogenasa Nazvosloví enzymů - podrobnější klasifikaci IUBMB (INTERNATIONAL UNION OF BIOCHEMISTRY AND MOLECULAR BIOLOGY) • oxidoreduktasy (katalysují intermolekulární oxidačně-redukční reakce, např. ethanol + NAD+ → acetaldehyd + NADH + H+) • transferasy (přenos chemických skupin z molekuly donoru na akceptor, např. ATP + glukosa → glukosa-6-fosfát + ADP) • hydrolasy (štěpení vazeb vodou, např. sacharosa + H2O → glukosa + fruktosa); • lyasy (nejčastěji adice na dvojnou vazbu nebo eliminace za vzniku dvojné vazby, např. hydratace fumarátu v citrátovém cyklu -OOC-CH=CH-COO- + H2O → -OOC-CH(OH)-CH2- COO-) • isomerasy (isomerace, např. D-glukosa → D-fruktosa nebo L-alanin → D-alanin); • ligasy (spojení dvou molekul, k němuž se dodává energii štěpením ATP nebo GTP, např. karboxylace pyruvátu na oxalacetát CH3-CO-COO- + CO2 + ATP + H2O → -OOC-CH2-COCOO- + ADP + Pi) např. EC 1.1.1.1 znamená (EC) - Enzyme commision (1, hlavní třída) - oxidoreduktázy (v reakci dochází k výměně elektronů) (1, podtřída) - reakce probíhá na C-OH skupině (1, podskupina) - kofaktor - zde NAD nebo NADP (1, pořadové číslo) - určuje již konkrétní enzym - alkoholdehydrogenazu Klasifikace enzymů - studuje efektivitu a nejvhodnější podmínky pro enzymatickou reakci - rychlost enzymatické reakce definována rychlostí jakou se substrát váže na enzym a rychlostí jakou dochází k tvorbě produktu nízká koncentraci substrátu vůči enzymu - reakce téměř přímo úměrná jeho koncentraci vysoká koncentrace substrátu vůči enzymu - aktivní místa enzymu jsou zaplněny a nedochází k vazbě s přebytečným substrátem - celková rychlost reakce závislá na tom, jak rychle dokáže enzym zpracovat substrát na produkt Kinetika enzymů Dříve se podle pravidel Mezinárodní biochemické unie (IUB) z r. 1961 užívalo pojmu enzymová jednotka (U) pro takové množství enzymu, které katalyzuje přeměnu 1 μmol substrátu za minutu za standardních podmínek Namísto toho byly zavedeny pojmy: enzymová aktivita - rychlost přeměny substrátu specifická aktivita - enzymová aktivita vztažená za specifických podmínek ke hmotnosti molová aktivita - enzymová aktivita vztažená za specifických podmínek k množství enzymu vyjádřeno v molech Převod dosavadních enzymových jednotek (U) na kataly (kat) se řídí vztahem: 1 U = 1 μmol/min = 1/60 μmol/s = 1/60 μkat = 16,67 nkat U nás byly zavedeny kataly do klinicko-biochemické laboratorní praxe povinně a výsledky laboratorních vyšetřeni jsou takto vyjadřovány v séru nejčastěji jako μkat/l. Kinetika enzymů - jednotky Enzymová kinetika - studium enzymatických reakcí: efektivita a nejvhodnější podmínky - základní enzymatická reakce se dá vyjádřit touto rovnicí: k1, k2 – rychlostní konstanty, popisujú rychlost dané reakce k-1 – rychlostní konstanta rozpadu komplexu ES Rychlostní konstanta je rovna rychlosti reakce při jednotkových koncentracích látek Za předpokladu, že žádny produkt neinteraguje zpětně s enzymem za vzniku ES, lze rychlost enzymatické reakce V (mol*s-1) definovat jako: V = k2 [ES] Problém je, že ES je neměřitelný. Rychlost reakce se proto definuje podle koncentraci látek o kterých víme jejich koncentraci. Rozdělíme si vznik ES do dvou rovnic: a) vzniku produktu: [ES] = k1 [E] [S] b) rozpadu komplexu ES směrem k S nebo P: [ES] = (k-1 + k2) [ES] Za předpokladu, že je v reakci enzym plně nasycen – tzn. koncentrace ES je stále stejná: K1.[E].[S] = (k-1 + k2).[ES] a dále Enzymová kinetika Koncentrace substrátu mezi nesaturovaným a saturovaným stavem enzymu je definována pomocí Michaelisovy konstanty KM - konstanta poloviční saturace - rovná se koncentraci substrátu, při které došlo k polovičnímu nasycení enzymu substrátem - reakční rychlost a je rovna polovině maximální rychlosti Z rovnice enzymatické katalýzy lze KM vyjádřit jako: Po dosazení do předchozí rovnice dostáváme: Kinetika enzymů – Michaelisova konstanta Za předpokladu, že koncentrace E v reakci je mnohonásobně menší než S ([E] << [S]), je [ES] + [S] ≈ [S]. Koncentrace volného enzymu lze definovat jako rozdíl celkového enzymu a ES: [E] = [Eo] – [ES] Po dosazení do rovnice dostáváme: Po vyjádření [ES] dostáváme: Víme už, že rychlost je definovaná jako: V = k2 [ES] Po dosazení dostaneme: Kinetika enzymů – odvození rovnic - experimentálně sledovat momentální rychlost enzymatické reakce je ťežké - proto se sleduje rychlost maximální Vmax - Vmax je definována rychlostí enzymatické reakce při plné saturaci enzymu (po ní je rychlost stabilní, lze ji pozorovat). Této rychlosti dosáhneme při [S] >>KM. Pak [S]/([S]+KM) ≈ 1 Vmax následně definujeme z předchozí rovnice: Následně dostáváme finální rovnici, ve které lze rychlost enzymatické rovnic získat měřením pozorovatelných veličin: rovnice Michaelis-Mentenové: Kinetika enzymů – odvození rovnic - platí pro kinetiku enzymatické reakce s jedním substrátem (do katalytického místa vstupuje pouze jedna molekula, která interaguje s enzymem) v0 je počáteční rychlost enzymatické reakce Vmax je limitní hodnota rychlosti při plném nasycení enzymu substrátem [S] koncentrace substrátu KM je Michaelisova konstanta Pokud má enzym nízké KM, znamená to, že může dosahovat maximální rychlosti při nízké koncentraci substrátu Enzymy s KM při 10-8 – 10-10 M-1.s-1 – prakticky každý kontakt se substrátem vede k přeměně na produkt. Rovnice Michaelis-Mentenové Nezohledňuje další faktory, které v reakci mohou nastat: - inhibice reakce produktem - zvratná reakce v meziproduktem - nepopisuje allosterické chování proteinů (tedy že konformační změna proteinu může ovlivnit enzymatickou aktivitu) - kooperativní interakce Navíc je platná za předpokladu, kdy: - koncentrace ES se mění mnohem pomaleji než koncentrace P a S - koncentrace enzymu se v čase nemění. Rovnice Michaelis-Mentenové Kinetika v takových reakcí navíc sleduje v jakém pořadí dochází k vazbě S na E Bi-Bi reakce - oba substráty se vážou na enzym v jednom okamžiku a vyváří ternární EAB komplex - může probíhat náhodným mechanismem - nezáleží na pořadí ve kterém se substráty navážou Bi-Bi mechanismus využívá například DNA Polymeráza Multisubstrátové enzymatické reakce Ping-Pong mechanismus enzymové reakce: Enzym má dva stavy: základní a intermediární (chemicky modifikován prvním substrátem) A - substrát umožňující přenos chemické skupina na enzym a po jejím vypuštění dochází k vazbě B, na který je chemické skupina z enzymu přenesena Př. mohou být enzymy využívající kofaktory Multisubstrátové enzymatické reakce - allosterický – charakterizovaný odlišným prostorovým sterickým uspořádáním - dochází ke kooperativní vazbě substrátu - kinetika rozdílná oproti Michaelis-Mentenové - struktura allosterických enzymů může být pozměněna vazbou allosterických efektorů do allosterického místa (allosterické místo se nachází mimo aktivního místa) - efektory mohou změnit konformaci vazebného nebo aktivního místa enzymu vedoucí jak k aktivaci tak inhibici enzymatických procesů Kinetika allosterických enzymů Inhibitory - molekuly, které redukují nebo blokují enzymatickou aktivitu Aktivátory - enzymatickou aktivitu zvyšují Irreverzibilní inhibitory - vytváří kovalentní (pevnou) vazbu na inhibitor - dochází k chemické modifikaci zbytků AMK potřebné pro enzymatickou aktivitu Reverzibilní inhibitory - vazba je nekovalentní (vodíkový můstek, hydrofobní interakce, iontová vazba) V kinetice inhibiční reakce sledujeme primárně specificitu inhibitoru a také jeho účinnost. Inhibitory enzymů 1) kompetitivní inhibitory · strukturou podobné substrátu · enzym nekatalyzuje přeměnu inhibitoru, inhibitor se pouze na enzym naváže · váží se do vazebného místa substrátu · zvýšením koncentrace substrátu lze inhibici potlačit · Km se v přítomnosti inhibitoru zdánlivě zvyšuje · V max se nemění 2) nekompetitivní inhibitory · nebrání vazbě substrátu na enzym · váží se mimo vazebné místo substrátu · inhibici nelze potlačit zvýšením koncentrace substrátu, lze ji snížit pouze odstraněním inhibitoru dialýzou (inhibitor se neváže kovalentně) · žádný z komplexů enzym-inhibitor (E-I ani E-I-S) není katalyticky aktivní ® snížení koncentrace aktivního enzymu _ pokles Vmax · Km se nemění 3) akompetitivní inhibitory · váží se pouze na komplex enzym-substrát · dochází ke zdánlivé změně Km i Vmax Inhibice enzymů Kompetitivní reverzibilní inhibice - S a I se mohou vázat na enzym ve stejném čase - inhibitor je často strukturálně velmi podobný substrátu, ale nedochází u něj k enzymatické reakci - I se tedy váže na vazebné (i aktivní) místo enzymu. O tyto místo S a I soupeří (kompetice) Reverzibilní enzymové inhibice - pokud zvýšíme koncentraci S, bude docházet k častějším interakcím mezi E a S inhibiční účinek bude potlačen - dochází k zvýšení KM (inhibitor obsazuje část molekul enzymu, pro vytvoření komplexu enzym-substrát je tedy k dispozici jen málo molekul volného enzymu – reakce je pomalá) - Vmax se nemění Akompetivní reverzibilní inhibice - inhibitor se může vázat na jiné místo enzymu (a to pouze v případě, kdy je substrát vázaný na enzym) - po vazbě dochází k změně struktury enzymu vedoucí ke znemožnění enzymatické reakce - inhibitor se váže pouze na ES - pro inhibici tedy potřebuje přítomnost substrátu - s rostoucí koncentrací substrátu vede k zvýšené inhibice enzymu - dochází ke snížení Vmax, tím se snižuje se také i KM. Reverzibilní enzymové inhibice Smíšená reverzibilní inhibice - inhibitor se váže na aktivní místo enzymu nezávisle na tom, zdali je aktivní místo prázdné nebo je S v komplexu s enzymem - má větší afinitu k jednomu nebo druhému stav - mix kompetitivní a akompetitivní inhibice - vazba inhibitoru ovlivňuje vazbu S (zvyšuje se KM) a zároveň snižuje počet aktivních molekul enzymu (snížení Vmax) - inhibiční efekt může být redukován, ale ne potlačen zvýšenou koncentrací S Reverzibilní enzymové inhibice - specifický případ smíšené enzymové inhibice - inhibitor redukuje afinitu enzymu k substrátu, ale neovlivňuje jeho vazbu (S se tedy na enzym neváže) - podobně jako u akompetitivní inhibice váže na jiné místo proteinu a vyvolává strukturální změny v aktivním místě enzymu. Reverzibilní enzymové inhibice Nekompetitivní reverzibilní inhibice - inhibice je přímo závislá na koncentraci I, ne na koncentraci S - když dojde k inhibici 50% enzymu, tak jak při nízké i vysoké koncentraci substrátu - Vmax klesá - aktivita enzymu už je redukovaná a vysoká koncentrace S na ni nemá efekt - KM zůstává stejná (mechanismus enzymatické reakce je stejný, ale s omezeným množstvím aktivních enzymů) - enzymy mohou být stabilní mezi teplotou 0 až 100°C - termofilní bakterie mají např. velmi stabilní enzymy, které jsou aktivní i při 110°C - v lidském těle jsou enzymy konstruovány na teplotu okolo 37°C - aktivní pouze v malém teplotním intervalu - teplota, při kterém je enzym nejvíce aktivní - teplotní optimum Vliv teploty na enzymatickou reakci - závislost reakce na teplotě je v oblasti teplotního optima definováno Arheniovou rovnicí - s rostoucí teplotou získávají molekuly (S i E) větší kinetickou energii a narůstá pravděpodobnost ideální srážky mezi S a E - při nízkých teplotách je sice enzym stabilní a není ovlivněna struktura proteinu, ale počet srážek je omezený - při vyšších teplotách pak dochází k částečné nebo úplné denaturaci (rozpadu 3D struktury a tvorbě neuspořádaných proteinových klubek) a degradaci proteinu Vliv teploty na enzymatickou reakci Vliv pH na enzymatickou reakci - pH optimum závisí na funkci a prostředí, ve kterém se protein vyskytuje - záleží na AMK zbytcích v aktivním místě - katalytická aktivita enzymů se odvíjí od toho zda jsou AMK ionizované - vysoké a nízké pH denaturuje proteinovou strukturu pH 7 – trypsin, enzymy v krvi pH2 – pepsin pH10 -arginasa