Seminář z fyziologie výživy Sacharidy 1. Sacharidy potravy jsou převážně polymery ................... 2. Většina monosacharidů přítomných v těle jsou ...-izomery 3. Hlavním produktem trávení cukrů je a)............. a její normální hladina v krvi je b)..................mmol/l 4. Oligosacharidy jsou sloučeniny, které obsahují ........ - .......... molekul glykosidově vázaných monosacharidů. 5. Polysacharidy jsou sloučeniny, které obsahují ....... až několik ........ molekul glykosidově vázaných monosacharidů. 6. Doplňte tabulku: a) čísla označují přírodní materiály, ve kterých se příslušný sacharid v hojné míře vyskytuje (sacharidy se mohou vyskytovat ve více přírodních materiálech) 1) buněčné stěny 2) brambory 3) med 4) kukuřice 5) hroznové víno 6) obilná zrna 7) cukrová třtina 8) maso 9) klíčící zrna 10) řepa cukrovka 11) houby 12) mléko 13) játra 14) bavlna b) názvy monosacharidů, které vznikají hydrolýzou příslušných di- a polysacharidů. +--------------------------------------------------------------------------------------------------+ |Sacharid |Výskyt |Monosacharid vznikající hydrolýzou | |-------------------------------+------------------------------+-----------------------------------| |Monosacharidy | | | |-------------------------------+------------------------------+-----------------------------------| |Glukóza | | | | | | | |(hroznový cukr, dextróza) |a).............................. | | |-------------------------------+------------------------------+-----------------------------------| |Fruktóza | | | | | | | |(ovocný cukr, levulóza) |b).............................. | | |-------------------------------+------------------------------+-----------------------------------| |Disacharidy | | | |-------------------------------+------------------------------+-----------------------------------| |Sacharóza | | | | | | | |(řepný, třtinový cukr) |c).............................. |i).................................. | |-------------------------------+------------------------------+-----------------------------------| |Laktóza | | | | | | | |(mléčný cukr) |d).............................. |j).................................. | |-------------------------------+------------------------------+-----------------------------------| |Maltóza | | | | | | | |(sladový cukr) |e)............................... |k).................................. | |-------------------------------+------------------------------+-----------------------------------| |Polysacharidy | | | |-------------------------------+------------------------------+-----------------------------------| |Škrob |f)................................ |l).................................. | |-------------------------------+------------------------------+-----------------------------------| |Glykogen |g)............................... |m)................................. | |-------------------------------+------------------------------+-----------------------------------| |Celulóza |h)................................. |n).................................. | +--------------------------------------------------------------------------------------------------+ 7. Doplňte tabulku Místo působení v Sacharidy GIT enzym žláza, tkáň chemické látky slinné a) ............. c).................... žlázy polysacharidy -v h)....................... -v disacharidy b) ............... pankreatická slinivka ................... a-amyláza břišní d) ................... g) ............... polysacharidy -v e) ................... .................. oligosacharidy -v f) ................... i) .................... -v j) .................... 8. Optimální pH ptyalinu je 6,7, takže jeho aktivita je v žaludku .............. 9. Amylopektin je ve střevním lumen štěpen na ................, ............. a ................ . 10. Amylóza je ve střevním lumen štěpena na ................a ...................... 11. Sacharidy se vstřebávají ve ............. části tenkého střeva. 12. Glukóza a galaktóza je vstřebávána pomocí ..................... .............. transportu, fruktóza je vstřebávána .............difúzí. Část fruktózy se ve slizničních buňkách mění na ................ 13. Maximální rychlost resorpce glukózy ze střeva je kolem ......g/h. 14. Mnoho dospělých, kteří nejsou západoevropského původu, má po požití mléka GIT potíže. Jaké jsou jejich symptomy, jakou mají příčinu a jak by bylo možné ji odstranit? ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................ 15. Vysvětli následující pojmy a napiš za kterých situací k nim dochází a) glykolýza ............................................................ Kdy? ......................................................................................... b) glykogeneze .........................................................Kdy? ......................................................................................... c) glykogenolýza ......................................................Kdy? ......................................................................................... d) glukoneogeneze ...................................................Kdy?.......................................................................................... 16. Hormon zvyšující utilizaci glukózy do buněk se nazývá ..................... 17. Hormon aktivující glykogenolýzu se nazývá ........................... 18. Během fyzické námahy dochází ke ................... a následně k ......................., snížení hladiny hormonu ............... a zvýšení hladiny hormonů ................. a ................... 19. Zisk energie z anaerobního odbourávání sacharidů představuje ...... ATP/1 mol glukózy, při aerobní oxidaci ....... ATP/1 mol glukózy.