Seminář z fyziologie výživy Tuky 1. Acylglyceroly jsou estery a).............................. a b)................................. 2. Lipidy dělíme na: a) Jednoduché : ...............a ................. b) ...............: fosfolipidy, glykolipidy,sfingolipidy 3. 1g tuku: ...............kJ ..................kcal 4. Jak se z chemického hlediska liší tuky od olejů? ........................................................................................... 5. Kde se nejvíce v lidském organismu vyskytují acylglyceroly? a) s funkcí zásobní: ............................ b) s funkcí ochrannou a tepelně izolační: .......................................... 6. Jaké jiné funkce představují tuky pro člověka? ......................................................................................................................................................... 7. V jaké potravě se vyskytuje cholesterol?..................................................................... 8. Vyjmenuj hlavní funkce cholesterolu pro člověka: .............................................................................................................................................................. 9. Jaké je nebezpečí cholesterolu pro člověka ? a) ................................. a b) .................................................... 10. Jak se nazývají souhrnně enzymy, které rozkládají v trávicím traktu triacylglyceroly? ................................................................... 11. Kde převážně probíhá trávení tuků u člověka? ................................................................................... 12. Doplňte tabulku: +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Živina |Příklad |Produkt hydrolytického štěpení| |------------------------------+------------------------------+------------------------------| | |a).......................... |Částečná hydrolýza: | | | | | | | |Monoacylglyceroly nebo | | | | | | |pevné = tuky |c) ....................... a | | | | | |Lipidy |kapalné = b)............... |d) ....................... | | | | | | | |Úplná hydrolýza: | | | | | | | | e) ..................... | | | | | | | | f) ......................| +--------------------------------------------------------------------------------------------+ 13. Vyjádřete graficky produkt trávení triacylglycerolů: ..................... .................... Triacylglycerol monoacylglycerol + 2 VMK glycerol VMK 14. Vyjmenuj enzymy slinivky bříšní podílející se na trávení lipidů: ........................, ................................, ........................ 15. Emulgací tuků se ......................povrch tukových částic a tím se ............................. 16. Nakresli schématicky uspořádání molekul žlučových kyselin na kapce tuku v trávicím traktu při jeho emulgaci. Využij symboliky 17. Většina tuků se vstřebává v ..............části tenkého střeva (................) ................. difúzí. 18. Kde probíhá reesterifikace produktů trávení acylglycerolů? ........................................................ 19. MK o kratším řetězci jsou resorbovány a následně transportovány ............ oběhem do .................. 20. MK o delším řetězci vyžadují po reesterifikaci vznik ..........................nutných pro transport těchto částic přes .................cévy do krevního oběhu. 21. Rozdělte MK dle nasycenosti na 2 skupiny a uveďte jejich příklad : a) ............................+ příklad ........................ b) ............................+ příklad ......................... 22. Rozdělte MK dle počtu dvojných vazeb: a) ............................+ příklad ........................ b) ............................+ příklad ......................... 23. Rozdělte MK (PUFA) dle umístění dvojné vazby a uveďte příklad: a) ............................+ příklad ........................ b) ............................+ příklad .........................