Okruhy ke zkoušce z fyziologie výživy Výživa -- základní pojmy a jejich vysvětlení Sacharidy -- význam, dělení, výskyt v potravě, vláknina, výskyt v potravě, doporučení Bílkoviny -- význam, dělení, AMK a jejich dělení, zdroje v potravě Tuky -- význam, dělení, MK a jejich dělení, zdroje v potravě, cholesterol Voda -- význam, dělení a složení tělesných tekutin, bilance tekutin, bilance tekutin v GIT Minerály -- význam, dělení, u každého znát funkce, zdroje v potravě, projevy nadbytku či nedostatku Vitaminy -- význam, dělení, biologická využitelnost, u každého vitaminu zdroje v potravě, projevy nadbytku či nedostatku Gastrointestinální trakt -- trávicí ústrojí -- popis a funkce jednotlivých součástí,řízení činnosti GIT Trávení a vstřebávání základních živin, minerálů, vitaminů -- enzymy, rozklad na jednodušší součásti, místa vstřebávání Metabolismus základních živin Sacharidy -- glykolýza, glykogeneze, glykogenolýza, aerobní oxidace glukózy, význam glukózy, hormonální regulace Tuky -- transport lipidů - lipoproteiny, metabolismus -- oxidace a syntéza lipidů, buněčné lipidy Bílkoviny -- pool AMk, odbourávání AMK, vznik nových AMK, močovina, dusíková bilance, reakce na hladovění. Funkce jater a žlučníku Funkce slinivky