Nutrienty (živiny) —1. Makronutrienty • —2. Mikronutrienty • —3. Seminutrienty • —4. Nenutriční komponenty výživy • —5. Voda http://www.symbinatur.com/obrazky/texty/1099/1.jpg Seminutrienty —vláknina •prebiotika •preventivní faktor • —fytochemické látky •antioxidanty •antikarcinogeny •rostlinná antibiotika (fytoncidy) • http://medicina.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/7935_2.jpg Fytochemické látky •skupina sloučenin vyskytující se přirozeně v potravinách rostlinného původu • •předpokládá se o nich, že poskytují určitý stupeň ochrany proti rakovině, srdečním chorobám, artritidě, hypertenzi a jiným degenerativním chorobám • •fytochemické látky s toxickým účinkem (solanin, glykosidy, furokumariny...) • • Definice •látky obsažené v rostlinách, mnohé z nich jsou schopny nejrůznějšími mechanismy příznivě ovlivňovat zdraví člověka • •doposud bylo identifikováno asi 12 000 fytochemikálií • •v jednom kusu ovoce desítky až stovky fytochemikálií • • Synonyma •biologicky aktivní látky • •fytochemikálie, • •chemoprotektivní látky, • •ochranné rostlinné látky • •barevné pigmenty rostlin aj. • • Typy fytochemikálií •mezi fytochemikálie se nezahrnují - škrob, bílkoviny, běžné mastné kyseliny, vitaminy a minerální látky • —nejvýznamnější skupiny fytochemikálií: •terpeny, sulfidy, karotenoidy, indol a jeho deriváty, chlorofyly, glukosinoláty, flavonoidy, inhibitory proteáz • Příklady potravin obsahující fyochemikálie •rajčata - lykopen a glutathion •oranžové a žluté druhy ovoce a zeleniny - betakaroteny, •hrozny - resveratrol a anthokyanidy, •zelený čaj – katechinoly, •jablka – taniny •špenát – lutein • • Fytochemikálie a onemocnění •snížení absorpce cholesterolu •snížení rizika ICHS •v řadě druhů zeleniny a ovoce byly identifikovány konkrétní látky s antikancerogenním a antimutagenním působením •fytochemikálie jsou nejvíce zkoumány vzhledem k nejzávěžnější skupině nemocí, tj. prevence nádorových onemocnění Fytochemikálie a nádorová onemocnění •v procesu karcinogeneze hrají nutriční faktory významnou roli •oxidativní poškození DNA je významným mechanismem karcinogeneze – antioxidanty •antikarcinogenní, antimutagenní aktivita •inhibice enzymů, které aktivují přeměnu prokarcinogenů na kancerogenní látky • Antikarcinogeny —Podle působení fytochemikálií na určitou fázi karcinogenního procesu mohou být látky děleny do 3 skupin: •inhibitory tvorby karcinogenů - látky bránící vzniku karcinogenů z nekurzorových sloučenin •blokátory karcinogeneze - látky bránící karcinogenním látkám reagovat s cílovým místem v tkáni (např. betakaroten) •supresory karcinogeneze - látky inhibující působení karcinogenů ve tkáni (např. kofein, kyselina fumarová) — • Fytochemikálie a farmacie •nejúčinnější cytostatika, antibiotika a mnoho psychoaktivních látek má původ mezi fytochemikáliemi • •doplňky stravy • •nutraceutika • Chlorofyly •chlorofyl, chlorofylin •v průběhu fotosyntézy absorbuje energii světelného záření a používá ji k syntéze sacharidů z oxidu uhličitého a vody •antimutagenní účinek, antikarcinogenní účinek (tvoří s karcinogeny inertní komplexy) •E 140 (barviva) – stupeň škodlivosti 0 •běžnou součástí lidské výživy jako je listová zelenina - špenát, kopřivy, řasy, apod. • Terpeny •patří do skupiny isoprenoidů - rozsáhlá skupina organických látek, nejčastěji rostlinného původu. Základní strukturou jsou 2 a více izoprenových jednotek •mají lipofilní charakter •silice - prchavé, aromatické kapaliny • isopren.gif Klasifikace terpenů —Podle počtu izoprenových jednotek se dělí na: •hemiterpeny - v přírodě se volně nevyskytuje •monoterpeny – silice (myrcen, limonen, mentol) •seskviterpeny - kadinen •diterpeny- vitamín A •triterpeny - jsou základem pro strukturu steroidů (skvalen ) •tetraterpeny - karotenoidy a xantofyly (rostlinná barviva – betakaroten) •polyterpeny - obsahují několik stovek (kaučuk). izoprenových jednotek. Mezi přírodní zástupce Skvalen •triterpen, meziprodukt biosyntézy cholesterolu •poprvé izolována z jater žraloka v roce 1905 •tukové složky plodů různých rostlin, např. v olivovém oleji, oleji z rýžových otrub, pšeničných klíčků a lněných semínek •nízký výskyt srdečně cévních a zhoubně nádorových onemocnění v populacích středomořské oblasti, kde je olivový olej složkou každodenní stravy, je přičítán právě skvalenu. Denní příjem skvalenu 300 – 420 mg je zde dlouhodobě doložen. • Karotenoidy •barviva rostlin, hub, řas, mikroorganismů a živočichů •lipofilní organické látky ze skupiny tetraterpenoidů •barevnost je podmíněna konjugovanými dvojnými vazbami •výrazné antioxidační účinky •lykopen, betakaroten —Dělí se na dvě základní skupiny: Økaroteny (červené barvivo) - podskupina Øxanthofyly (žluté barvivo) Betakaroten •antioxidant, provitamin A (2 molekuly) •ochrana kůže proti poškození UV záření •akutní předávkování nehrozí •potraviny rostlinného původu •snížení rakoviny plic, jícnu, žaludku •výše příjmu nejasná (kuřáci) •další izomery - alfa, gama beta_karoten.gif Lykopen •červené barvivo (karotenoid) •antioxidant •2x účinnější než betakaroten •10x účinnější než vitamin E •účinnost je závislá na přítomnosti jiných antioxidantů •rajčata (šťáva, kečup, omáčka - účinnější) •KVO (ochrana endotelu), onokologická onem. • • lykopen.png Lutein •žlutooranžové xanthofylové barvivo (karotenoid) •izomer zeaxantinu •produkce výhradně rostlinami •listová zelenina (kapusta, špenát) •žluté květy rostlin (lichořeřišnice, pampeliška) •antioxidnat •lutein i zeaxantin se nachází v sítnici •ochrana před poškozením volných radikálů vznikající vlivem modré části viditelného spektra •E 161b • Zeaxantin •xantofyl (karotenoid), antioxidant •obilí, ovoce, zelenina (zelí, paprika), žloutek •oči, mozek •chrání zrak → prevence degenerace sítnice •GM brambory z vyšším obsahem • Lutein_2.gif Makulární degenerace očičko.jpg Makulární degenerace •věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) → ale i lidé kolem 50. roku •nejčastější příčina těžké ztráty zraku u seniorů •první příznaky se dají lehce přehlédnout •často postihuje pouze 1 oko •postupná ztráta centrálního vidění (ztráta schopnosti rozpoznat obličeje, barvy, detaily...) •DG: Amslerova mřížka •lutein, vitamin E, zeaxantin, zinek • Polyfenoly •látky obsahující ve své molekule 2 a více hydroxylových skupin navázaných na aromatickém jádře •nachází se ve všech rostlinách, kde plni rozličné funkce (ochrana před UV zářením, taniny aj.) •v současnosti je známo přes 800 druhů •různorodá chemická struktura (10 tříd) •bobuloviny, čaj, pivo, hroznové víno (též víno jako nápoj), olivový olej, kakao/čokoláda, káva, vlašské ořechy, arašídy, granátové jablko, a další ovoce a zelenina (slupka plodů). • Účinky polyfenolů •antioxidační - chrání buňky před poškozením, které může vést až k chorobám jako je rakovina, srdeční onemocnění, ale je také součástí přirozeného procesu stárnutí organismu • •antiaterogenní - snížení rizika oxidace LDL - C • •antiagregační - snižují aktivitu krevních destiček, což umožňuje volnější průtok krve a redukuje se tak riziko jejich slepování v krevním řečišti Klasifikace polyfenolů —nonflavonoidy •stilbeny •resveratrol •kyselina galová, kyselina kávová •třísloviny (taniny) • —flavonoidy (bioflavonoidy) •flavony, flavonoly •isoflavonoidy •kvercetin • polyfenol.png Resveratrol •látka, která se nachází v slupkách a jadérkách modré révy vinné, arašídech, slupkách a jadérkách černého rybízu, borůvkách, moruších •ovlivňuje metabolismus lipidů •inhibuje agregaci trombocytů •prevence rakoviny prostaty •silný antioxidant → široká prevence •zpomalovat proces degenerace mozku při některých neurologických onemocněních (Alzheimerova choroba aj.) •francouzský pradox • • Resveratrol.gIF Flavonoidy •bioflavonoidy, vitamin P •sekundární rostlinné metabolity rostlin •antioxidanty •v současnosti asi 60 látek •kladný vliv na organismus, zejména cévy •jde převážně o rostlinná barviva obsažena v slupkách, plodech, semenech, listech, ale i dalších částech rostlin —nejvýznmnější flavonoidy •quercentin - stavební kámen jiných flavonoidů včetně rutinu, hesperidinu • Quercetin (kvercetin) •jedním z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních flavonoidů, které se nacházejí v ovoci a zelenině •nejbohatším zdrojem jsou barevné a zelené rostlinné části - cibule, jablka, kapusta, červené víno, borůvky •silný antioxidant •antialergické působení •antikarcinogenní působení • • kvercetin.jpg Rutin •bioflavonoid •byl objeven v roce 1842 v listech routy vonné •pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský •chřest, slupky rajčat, kůra citrusových plodů, jablečná slupka, broskve, nektarinky, lesní plody, kiwi, banány •snižuje křehkost krevních kapilár a zvyšuje pružnost cév, snižuje LDL cholesterol •významná antioxidační aktivita, antikarcinogenní účinky a schopnost zhášet volné radikály •zesiluje účinek vitaminu C • routa.jpg http://www.garten.cz/images_data/2686-sophora-japonica-jerlin-japonsky-2.jpg http://www.vurv.cz/altercrop/images/pohanka.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/63/Rutin.png/280px-Rutin.png Hesperidin a Diosmin •citrusové bioflavonoidy Hesperidin a Diosmin jsou aktivní látky, které se nachází ve slupkách citrusových plodů • •pro své působení na krevní cévy se tyto přírodní látky nejčastěji používají při hemoroidech • Děkuji za pozornost —