http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSrSTBv9MsYr2jRQ34cAQWkaAGTwtvpnPjnkqpMZdk12e30mSIb Co je to tvrzení...? •„tvrzení“ je sdělení, které není z hlediska označování povinné •„živiny“ jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vláknina, vitaminy, minerální látky (spec. sodík), „jiné látky“ látky další s fysiologickým účinkem •„výživové tvrzení“ upozorňuje na benefit potraviny z hlediska energie nebo živin •„zdravotní tvrzení“ upozorňuje na souvislost mezi potravinou a zdravím •„tvrzení o snížení rizika onemocnění“ Legislativa —Podmínky pro uvádění výživových a zdravotních tvrzení na potravinách upravuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin • —Nařízení se vztahuje na výživová a zdravotní tvrzení, která jsou uváděna v obchodních sděleních: •při označování •obchodní úpravě potravin •v reklamách • — Obecné zásady pro tvrzení •zákaz nepravdivých, dvojsmyslných a klamavých tvrzení •zákaz vyvolávání pochybností o bezpečnosti jiných potravin (příznivci biopotravin) •zákaz nabádání k nadměrné konzumaci nebo nadměrnou konzumaci omlouvat •nelze ani naznačovat, že vyvážená a pestrá strava nemůže zajistit přirozené množství živin •nelze strašit spotřebitele poukazem na možné změny tělesných funkcí •zákaz tvrzení na nápojích s více než 1,2 obj.% alkoholu • • Podmínky pro používání tvrzení •benefit prokázán na základě všeobecně uznávaných vědeckých poznatků •živina (látka), které se tvrzení týká, je přítomna v dostatečném množství nebo dostatečným způsobem snížena •je pro organismu ve využitelné formě •konzumované množství je dostatečné pro fyziologický účinek — • • • • Výživová tvrzení —Výživové tvrzení je každé tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo z něj vyplývá, že potravina má určité prospěšné výživové vlastnosti v důsledku: • •energetické hodnoty, kterou poskytuje ve snížené či zvýšené míře nebo neposkytuje • •ve sníženém, zvýšeném obsahu živin či jiných látek • • — Příklady výživových tvrzení —- obsah živiny • •nízký, velmi nízký, bez, snížený obsah – energetická hodnota, tuk, nasycené tuky, cukr •bez přídavku •zdroj vlákniny •vysoký obsah – bílkovin, vitaminů •light •přirozeně • • • • Nízká energetická hodnota • produkt neobsahuje více než 40 kcal (170 kJ)/100 g v případě potravin pevné konzistence • •více než 20 kcal (80 kJ)/100 ml v případě tekutin • •V případě sladidel se použije limit 4 kcal (17 kJ) na porci, se sladivými vlastnostmi odpovídajícími 6 g sacharózy (přibližně 1 kávová lžička sacharózy • • Snížená energetická hodnota •energetická hodnota je snížena alespoň o 30 % • •současně je nutné uvést vlastnost nebo vlastnosti, díky nimž má potravina sníženou celkovou energetickou hodnotu • • Bez energetické hodnoty •neobsahuje-li produkt více než 4 kcal (17 kJ)/100 ml • •v případě sladidel se použije limit 0,4 kcal (1,7 kJ) na porci, se sladivými vlastnostmi odpovídajícími 6 g sacharózy (přibližně 1 kávová lžička sacharózy) • • • • S nízkým obsahem tuku •neobsahuje-li produkt více než 3 g tuku na 100 g v případě potravin pevné konzistence • •1,5 g tuku na 100 ml v případě tekutin (1,8 g tuku na 100 ml v případě polotučného mléka) • • • Bez tuku • neobsahuje-li produkt více než 0,5 g tuku na 100 g nebo 100 ml • •tvrzení vyjádřená jako "X % bez tuku" jsou však zakázána • • • • odstredené mleko.jpg S nízkým obsahem nasycených tuků •celkový obsah nasycených mastných kyselin a transmastných kyselin v produktu nepřesahuje 1,5 g na 100 g v případě potravin pevné konzistence • •0,75 g na 100 ml v případě tekutin •přičemž v žádném z těchto případů nesmí celkový obsah nasycených mastných kyselin a transmastných kyselin představovat více než 10 % energetické hodnoty • • • Bez nasycených tuků •celkový obsah nasycených tuků a trans mastných kyselin nepřesahuje 0,1g nasycených tuků na 100 g nebo 100 ml • • nasycené tuky.JPG S nízkým obsahem cukrů •neobsahuje-li produkt více než 5 g cukrů na 100 g v případě potravin pevné konzistence •2,5 g cukrů na 100 ml v případě tekutin • • • cukry.jpg Bez cukrů •neobsahuje-li produkt více než 0,5 g cukrů na 100 g nebo 100 ml • • • http://i.iinfo.cz/images/71/dia-p-1.jpg Bez přídavku cukru •pokud nebyly do produktu přidány žádné monosacharidy ani disacharidy ani žádná jiná potravina používaná pro své sladivé vlastnosti • •pokud se cukry v potravině vyskytují přirozeně, mělo by být na etiketě rovněž uvedeno: • —„OBSAHUJE PŘIROZENĚ SE VYSKYTUJÍCÍ CUKRY" • • • Sůl •s nízkým obsahem - 120 mg ve 100 g/ml • •s velmi nízkým - 40 mg ve 100 g/ml • •bez sodíku - 5 mg ve 100 g/ml • •obsah sodíku se značí — • • • Vláknina •zdroj vlákniny - obsahuje-li produkt alespoň 3 g vlákniny na 100 g nebo alespoň 1,5 g na 100 kcal • •s vysokým obsahem vlákniny . obsahuje-li produkt alespoň 6 g vlákniny na 100 g nebo alespoň 3 g na 100 kcal • • • • Bílkoviny •zdroj bílkovin – bílkoviny představují alespoň 12 % energetické hodnoty potraviny • •s vysokým obsahem bílkovin - bílkoviny představují alespoň 20 % energetické hodnoty potraviny • • • Light (lehký, lite) •podmínky stanovené pro výraz "se sníženým obsahem"; toto tvrzení musí být také doplněno informací o vlastnosti nebo vlastnostech, díky nimž se jedná o produkt "light" nebo "lite" • • • light výrobek.jpg Další příklady •zdroj omega – 3 mastných kyselin •s vysokým obsahem omega – 3 mastných kyselin •s vysokým obsahem polynenasycených tuků •s vysokým obsahem nenasycených tuků •s vysokým obsahem mono nenasycených tuků • • Zdravotní tvrzení —označení, obchodní úprava a reklama musí obsahovat některé povinné informace: •sdělení o významu různorodé a vyvážené stravy a zdravého životního stylu •množství potraviny a způsob konzumace potřebné k dosažení uvedeného příznivého účinku •sdělení určené osobám, které by se měly vyhnout konzumaci této látky •varování, pokud nadměrná konzumace může ohrozit zdraví • Zdravotní tvrzení —Nařízení (ES) č. 1924/2006 rozlišuje dva základní typy zdravotních tvrzení. Jedná se o: — •zdravotní tvrzení podle čl. 13 (tzv. „tvrzení funkční“) • •zdravotní tvrzení podle čl. 14 • • Článek 13 —Tvrzení popisuje nebo odkazuje: •význam živiny nebo jiné látky pro růst a vývoj organismu a jeho fyziologické funkce • •psychologické a behaviorální funkce • •snižování nebo kontrolu hmotnosti, snížení pocitu hladu či zvýšení pocitu sytosti anebo na snížení množství energie obsažené ve stravě • • • Článek 14 •tvrzení týkající se vývoje a zdraví dětí (např. „vápník je prospěšný pro růst dětí“) — •tvrzení o snížení rizika onemocnění – tím se rozumí, každé zdravotní tvrzení, které uvádí, naznačuje nebo ze kterého vyplývá, že spotřeba určité kategorie potravin, potraviny nebo některé z jejích složek významně snižuje riziko vzniku určitého lidského onemocnění (např. „snižuje cholesterol“) — — • • Poznámky •zakazují se výživová a zdravotní tvrzení u alkoholických nápojů o obsahu alkoholu vyšším než 1,2 % objemových, s výjimkou tvrzení týkajících se sníženého obsahu alkoholu nebo snížení energetické hodnoty v daném alkoholickém nápoji • •pokud se tvrzení týká snížení energetické hodnoty nebo obsahu živin, musí toto snížení představovat alespoň 30 % (u soli 25 %) ve srovnání s podobným produktem — • • Děkuji za pozornost gda.png