Antioxidanty Hejmalová Michaela http://www.popradskycaj.sk/static/img/caj-zdravie/antioxidanty.gif http://www.symbinatur.com/obrazky/texty/1087/2.jpg OXIDAČNÍ STRES üpoškozuje buňky (zejména buněčné membrány) üpoškozuje genetický materiál (vznik mutací) üpřispívá ke vzniku infekčních üpřisuzuje se mu role při vzniku aterosklerózy, diabetu, nádorových onemocněních, degenerativních nervových onemocnění, stárnutí üu diabetu se podílí na rozvoji diabetických komplikací a akcelerované aterosklerózy VOLNÉ RADIKÁLY vysoce reaktivní látky, které mají svůj původ: üv potravě üv životním prostředí üv látkové výměně organismu üpři obranných reakcích organismu üjejich nadbytek je škodlivý (oxidační stres), ale v organismu mají i své fyziologické funkce http://www.royalcanin.cz/cs/images/resize/broz-kastr-str-14_400x240.png ANTIOXIDANTY üantioxidant = protikyslíkový (protioxidační) ülátky, které neutralizují účinek volných radikálů,a tím chrání organismus před jejich nadbytkem • üantioxidanty jsou : 1.minerální látky – selen, zinek 2.vitaminy – vit.C, E 3.enzymy a koenzymy – koenzym Q10 4.karotenoidy - uhlovodík skvalen (squalin) 5.některé třísloviny – čínský čajovník 6.buněčné antioxidanty na bázi AMK – taurin, glutathion 7.bioflavonoidy – kvercetin…. ANTIOXIDANTY üpřirozené v přírodě nebo v dané potravině se vyskytující, i když v malých koncentracích üsyntetické uměle vytvořené bez patřičného relevantního výskytu v přírodě untitled.bmp Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost BIOFLAVONOIDY - zdroje •ovoce a zelenina citrusové plody, hrozny, červené a modré ovoce, cibule, česnek, ořechy •obiloviny pohanka •oleje pupalkový, slunečnicový, panenský olivový •byliny čaj, šalvěj, třezalka •taurin mléko