Hejmalová Michaela http://www.viscojis.cz/teens/images/stories/pohyb/kontrola%20potravin_m.jpg Bezpečnost potravin (BP) •je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů — —Bezpečnost potravin zahrnuje: •hygienu výroby potravin •kontrolní mechanismy •monitoring potravních řetězců •bezpečnost krmiv Zajištění BP — BP zajišťují státní organizace (státní správa) a instituce financované státem: — •tvorba legislativy •průběžná a důsledná kontrola zdravotní bezpečnosti a kvality •monitoring cizorodých látek •aplikace vědeckých stanovisek do praxe •informování a vzdělávání spotřebitelů (např. zacházení s potravinami) • — • • — Strategie BP •základní řídící dokumenty od r. 2001 • •v současnosti platí čtvrtá strategie (2010 – 2013) • •cílem je posílení ochrany a podpory zdraví a oprávněných zájmů spotřebitelů • •dokument definuje klíčové oblasti rozvoje v letech 2010 – 2013 a stanovuje střednědobé úkoly pro subjekty působící v oblasti bezpečnosti potravin a výživy • • • • • Předchozí strategické dokumenty •čtvrtá strategie navazuje na předcházející koncepční materiály z let 2001, 2004, 2007, —a je nově rozšířena o otázky výživy, jež jsou zásadní z pohledu dlouhodobého zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva •2001 – první strategický dokument ČR – Strategie bezpečnosti (zdravotní nezávadnosti) potravin •2004 – strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR po přistoupení k EU — Systém zajištění BP •Organizace systému zajištění bezpečnosti potravin v ČR vychází (jako ve všech zemích EU) z analýzy rizik. Ta je složena ze tří velkých celků, jež jsou uspořádány nezávisle, ale navzájem se doplňují: Øhodnocení rizik Ø Øřízení rizik Ø Økomunikace o riziku • Systém zajištění BP systém bezpečnosti.jpg 1. hodnocení rizik •za hodnocení zdravotních rizik jsou zodpovědná odborná pracoviště Ministerstva zdravotnictví • •v celém potravinovém řetězci se však vyskytuje celá řada dalších rizik, která mají vliv např. na zdraví zvířat a rostlin. Pro jejich hodnocení byly ustaveny vědecké výbory • • Vědecké výbory •expertní skupiny, poradní orgány koordinační skupiny bezpečnosti potravin, nepřímo tedy ministra zemědělství. •jsou složeny z nejlepších odborníků v daných oblastech. •jejich úkolem je zpracovávat vědecké studie, poskytovat odborná stanoviska, připravovat návrhy na přijímání opatření k zajištění zdravotní nezávadnosti v celém řetězci výroby potravin a krmiv, a spolupracovat na řešení aktuálních otázek Jednotlivé vědecké výbory •vědecký výbor veterinární (2002) - zabývá především oblastmi zdraví a pohody zvířat, zoonóz, hygieny provozu a nezávadnosti živočišných produktů • •vědecký výbor výživy zvířat se od roku 2002 zabývá otázkami v oblasti výživy zvířat (kvalita krmiv, krmná aditiva, stopové prvky a vedlejší produkty ve výživě zvířat, farmakostimulanty) s dopadem na bezpečnost potravního řetězce — Jednotlivé vědecké výbory •vědecký výbor fytosanitání a životního prostředí (2002) - zabývá se sběrem informací, jejich analýzou a predikcí problémů v oblasti bezpečnosti potravin, které mají návaznost na problémy v primární zemědělské výrobě, importu a exportu zemědělských surovin/produktů a fyto-karanténní oblasti, a problémů vznikajících v důsledkem narušeného životního prostředí • •vědecký výbor pro geneticky modifikované potraviny a krmiva (2006) — 2. řízení rizik —Systém bezpečnosti potravin je v České republice koordinován resorty: — • zemědělství • • • zdravotnictví • •ve spolupráci s dalšími ministerstvy a jinými organizacemi státní správy Jednotlivé resorty a instituce •ministerstvo zemědělství •ministerstvo zdravotnictví •ministerstvo životního prostředí •ministerstvo průmyslu a obchodu •ministerstvo dopravy •státní úřad pro jadernou bezpečnost •celní orgány —koordinační skupina — Ministerstvo zemědělství •problematika veterinární a fytosanitární, •oblasti výživy a pohody zvířat •procesy související s výrobou a označováním potravin a krmiv, •problematiku uvádění GM potravin a krmiv na trh •bezpečnosti vstupů při výrobě, skladování, distribuci a používání potravin a krmiv •oblast ochrany zvířat (zacházení se zvířaty) •prostřednictvím příslušných orgánů státního dozoru provádí úřední kontrolu trhu v těchto oblastech Ministerstvo zdravotnictví •oblast společného stravování a předmětů a materiálů přicházejících do styku s potravinami •ve vztahu k výrobě a spotřebě potravin, za stanovení požadavků na potraviny v oblasti mikrobiologické, látek přídatných, pomocných a látek určených k aromatizaci potravin, kontaminantů, residuí pesticidů a veterinárních léčiv v potravinách a podmínek ozařování potravin •zodpovědnost za agendu uvádění na trh potravin nového typu. •prostřednictvím příslušných orgánů státního dozoru vykonává kontrolní činnost nad trhem a službami v těchto oblastech • • Ministerstvo životního prostředí •řízení jednotného informačního systému o životním prostředí, včetně plošného monitoringu životního prostředí na území České republiky — •přípravy a aktualizace právních předpisů, týkajících se nebezpečných chemických látek a směsí a správu v nakládání s geneticky modifikovanými organismy • Ministerstvo průmyslu a obchodu •zpracovává a udržuje systém na ochranu zájmů spotřebitele http://www.lutech.cz/vysokotlake-rozvody/vysokotlake-rozvody-01.jpg Ministerstvo dopravy •je kompetentní k zajišťování bezpečnosti potravin při jejich přepravě • http://www.herber.webz.cz/www_ocean/obrazky/09-doprava/doprava-022.jpg Státní úřad pro jadernou bezpečnost •stanovení maximálních přípustných úrovní radioaktivní kontaminace potravin • •řídí sledování a vyhodnocování radioaktivní kontaminace potravin v rámci činnosti celostátní radiační monitorovací sítě, • •odborně usměrňuje ostatní sledování a vyhodnocování radioaktivní kontaminace potravin Celní orgány •celní kontroly, které provádí při dovozu vybraných výrobků potravin a krmiv kontroly spolu s příslušnými orgány státního dozoru skoda-fabia-combi-celni-sprava-7345-original.jpg Koordinační skupina •byla ustanovena v roce 2002 pro koordinaci jednotlivých subjektů v systému bezpečnosti potravin •jsou v ní zastoupeny ústřední orgány státní správy, příslušné orgány státního dozoru, spotřebitelské a profesní organizace •jejím úkolem je zejména koordinace činností jednotlivých rezortů a stanovení priorit v oblasti bezpečnosti potravin, zajištění vzájemné spolupráce na národní úrovni, posilování spolupráce s národními institucemi bezpečnosti potravin členských států EU a EFSA Dozorové orgány —hrají důležitou roli v systému bezpečnosti potravin, které: — • vykonávají úřední kontrolu potravin (a krmiv) na trhu • •dohlížejí nad dodržováním požadavků stanovených zákonem o potravinách a souvisejícími vyhláškami Dozorové orgány v ČR •státní zemědělská a potravinářská inspekce • •státní veterinární správa ČR • •orgány ochrany veřejného zdraví • •ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský • •ústav pro kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Komunikace o riziku •klíčovou částí systému zajištění BP je sdělování informací všem zúčastněným institucím a veřejnosti — • nedílnou součástí systému je Informační centrum bezpečnosti potravin - http://www.bezpecnostpotravin.cz/ — •v systému zajištění BP také mají nenahraditelné místo zájmové organizace a spotřebitelská sdružení (potravinářská komora, agrární komora) Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva •Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF •slouží k oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potraviny nebo krmiva •umožňuje rychlé a účinné sdílení mezi členy systému: Evropskou komisí, členskými státy EU a EFTA (Island, Lichtenštejnsko a Norsko) a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) RASFF •byl zřízen na základě článku 50 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin • •ve všech členských státech a v Evropské komisi byla vytvořena kontaktní místa, mezi nimiž probíhá výměna informací o nebezpečných potravinách nebo krmivech 4 typy oznámení - RASFF •varování - potraviny či krmiva představující vážné rizika nabízeny spotřebitelům ke koupi a je tedy nutné rychle jednat •informace - rizikové potraviny či krmiva již nejsou na trhu nebo se riziko nepovažuje za závažné, tudíž není od ostatních členů rychlý postup vyžadován •odmítnutí na hranicích - potraviny a krmiva byly testovány a odmítnuty na vnějších hranicích EU bylo-li u nich zjištěno zdravotní riziko •novinky - veškeré informace týkající se bezpečnosti potravin a krmiv RASFF v ČR •fungování RASFF v ČR je upraveno Nařízením vlády č. 98/2005 Sb., kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv • •národním kontaktním místem Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) • • Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA •od roku 2005 své stálé sídlo v italské Parmě • •poskytuje nezávislá vědecká stanoviska, vědeckou a technickou podporu pro činnost Evropského společenství ve všech oblastech, které mají přímý nebo nepřímý vliv na bezpečnost potravin a krmiv — Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA —EFSA má 4 orgány: •správní rada – 14 členů •výkonný ředitel – řízení EFSA •poradní sbor a jeho pracovní skupiny – zastupují příslušné instituce 27 členských států EU (ČR Mze úřad pro potraviny) •vědecký výbor a vědecké komise • Vědecké komise •se skládají z nezávislých expertů členských států jmenovaných správní radou na dobu tří let (nejsou to zaměstnanci EFSA) • •v roce 2008 se zvýšil počet z 9 na 10 • •vědecký výbor je složen z předsedů vědeckých komisí a nezávislých odborníků. Zodpovídá za koordinaci a jednotu postupu při přípravě vědeckého stanoviska a poskytování vědeckých stanovisek úřadu Vědecké komise EFSA - 1 1.pro přísady a produkty nebo látky používané v krmivech (FEEDAP Panel) 2.pro přípravky na ochranu rostlin a rezidua přípravků na ochranu rostlin (PPR Panel) 3.pro geneticky modifikované organismy (GMO Panel) 4.pro dietetické výrobky, výživu a alergie (NDA Panel) 5.pro biologická nebezpečí (BIOHAZ Panel) Vědecké komise EFSA - 2 6.pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM Panel); 7.pro zdraví a pohodu zvířat (AHAW Panel); 8.pro zdraví rostlin (PLH Panel) 9.pro potravinářské přídatné látky a nutriční zdroje přidané k potravinám (ANS Panel) 10.pro materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy, látky určené k aromatizaci a pomocné látky (CEF Panel); další komise (panely) EFSA Úřad pro potraviny •součástí ministerstva zemědělství od 1. dubna 2005 • •svou činností zastřešuje oblast potravin v ČR • •má dva odbory: üodbor potravinářské výroby a legislativy, üodbor bezpečnosti potravin. • Funkce-Úřad pro potraviny • národní kontaktní místo pro pracovní orgány EU v oblasti potravinového práva a standardů •kontaktním místem EFSA •zodpovídá za resortní politiku kvality potravin •řídí činnost komise značky kvality KLASA •navrhuje úpravy právních předpisů ČR v oblasti výroby, kontroly, hygieny potravin a jejich zdravotní nezávadnosti •analyzuje trendy ve vývoji potravinářského a tabákového průmyslu v ČR aj. • Informační centrum bezpečnosti potravin •vznik v roce 2002 na základě usnesení vlády ČR č. 1320/2001 ke Strategii zajištění bezpečnosti potravin v České republice •ICBP je součástí odboru BP •úkolem je získávat a třídit dostupné informace z oblasti bezpečnosti potravin, zajišťovat jejich tok k příslušným institucím, zajišťovat osvětu a organizovat vzdělávací akce pro spotřebitele • http://www.bezpecnostpotravin.cz/ Děkuji za pozornost 1-shutterstock_54504442.jpg