Inovace studijního oboru „Regenerace a výživa ve sportu Ü L,i VJř, Q (i) i 1 f00"?*,-, MINISTERSTVO ŠKOLSTVf. OP IMilMnt ^^1^^ ' ■ fondVCR EVROPSKÁ UNIE mládeže a TĚLOVÝCHOVY pn koiftunncwclKipnMt ^Hía.**-INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ číslo projektu CZ.1.07/2.2.00/15.0209 MASARYKOVA UNIVERZITA MW FAKULTA , 4SPORTOVNÍCH 8 STUDII Přehled makroelementů Projevy nedostatku Zdroje v potravě Sodík Hlavní extracelulární kationt- podílí se na udržování acidobazické rovnováhy a osmolality krve Dehydratace, pokles krevního tlaku Křeče 500-2 400 mg Kuchyňská sůl, sýry, uzeniny, instantní polévky, glutamát sodný, chipsy Draslík Hlavní intracelulární kationt - podílí se na udržování acidobazické rovnováhy Přenos nervových impulsů Slabost, apatie, nauzea, srdeční arytmie 2 500-4 000 mg Ovoce a zelenina, mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny, brambory, ořechy Hořčík Kofaktor enzymů Důležitý pro činnost srdce a krevního oběhu (nervosvalový přenos) Únava.slabost, náladovost, bolesti hlavy, nauzea, křeče 300-400 mg Listová zelenina, ořechy, luštěniny, celozrnné výrobky Vápník Součást kostí a zubů Srážlivost krve Přenos nervových impulzů Osteomalacie, osteoporóza, zvýšená nervosvalová dráždivost 800-1 000 mg Mléko a mléčné výrobky, brokolice, obiloviny, luštěniny Fosfor Součást kostí a zubů Součást DNA a RNA, ATP Svalová a respirační slabost 800-1 200 mg Maso a všechny potraviny s obsahem bílkovin Chlor Udržuje objem extracelulární tekutiny a krve Součást HCI v žaludku Hypochloremická alkalóza 750 mg Součást kuchyňské soli Síra Součást AK a enzymů 500-1 000 mg Mléko, vejce