Jméno:_____________ Doporučená množství esenciálních mastných kyselin ve výživě dospělého člověka: n-6 n-3 linolová (LA) + arachidonová (AA) alfa-linolenová (ALA) EPA + DHA 14 g (Ž) 18 g (M) 2 g (Ž) 2,5 g (M) 250 mg (M, Ž) Pzn. Do kategorie n-6 patří např. ještě gama-linolenová mastná kyselina; M-muži, Ž-ženy; EPA – eikosapentaenová MK; DHA – dokosahexaenová MK Komentář: Lidské tělo je schopné si vytvořit všechny mastné kyseliny, které potřebuje s výjimkou dvou: linolenová kyselina (LA) – n-3 a alfa-linolová kyselina (ALA) - n-6 mastná kyselina. Tyto mastné kyseliny musí organismus získat z potravy, proto jsou označovány jako „esenciální mastné kyseliny“. Obě tyto mastné kyseliny jsou nutné k zajištění růstu, mohou být však užity i k syntéze dalších mastných kyselin (např. arachidonová kyselina (AA) je tvořena z LA). Rovněž EPA a DHA je organismus schopen syntetizovat díky konverzi ALA. Řadíme je proto mezi podmíněně esenciální MK. Vzhledem k tomu, že konverze na eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA) je omezena, doporučuje se do stravy zařadit i zdroje těchto mastných kyselin. ALA a i LA se nacházejí v rostlinných olejích. 1. Vypište hlavní potravinové zdroje uvedených esenciálních mastných kyselin (pro každou kategorii alespoň 3 potravinové zdroje): ALA EPA, DHA AA, LA 2 A. Uveďte množství potravin (g) z tabulky 1, které pokryje doporučené množství ALA (~ 2 g). Potraviny Množství potraviny (g) pokrývající ALA (~ 2 g). 2 B. Navrhněte složení konkrétního denního jídla bohatého na zástupce n-3 MK, který byste doporučili jedincům s nízkým příjem esenciálních MK Jídlo (jednotlivé potraviny zaznamenávejte do řádku) Množství n-3 MK (g) K výpočtu použijte např. potravinové tabulky (k dispozici v knihovně): Tuky, olejniny, oleje a orechy: [potravinové tabľuky spracované s použitím údajov z Potravinové banky dát VÚP]. Bratislava: NOI, 2000, 203 s. ISBN 8085330830, nebo jakýkoliv jiný tištěný, elektronický, www zdroj, který bude obsahovat nutriční hodnoty mastných kyselin v potravinách. Použitý zdroj uveď pod tabulku. Další databáze zdroje: http://www.czfcdb.cz/