Bioaktivní látky 30.3.2015 ZZV2 1 Kardiovaskulární systém ›KVO v Evropě příčina cca 50% všech úmrtí ›Vyšší hladina cholesterolu je společný znak ›Dyslipidémie: poruchy lipidového spektra – podávání fytosterolů, omega 3MK, víno April 12, 2015 2 Fytosteroly ›Stavební složka i pro fyziologické procesy rostliny ›Komunikovány jako látky schopní snížit hladinu cholesterolu ›Mechanizmus účinku – kompetice s chole ve střevě, omezení absorpční kapacity ›Samy jsou však málo absorbovány ›Z 50.let minulého století ›Vegetariáni více, běžný člověk přijme 0,2-0,3g denně, DDD je přitom 1g denně April 12, 2015 3 Fytosteroly ›Law a kol, 2000 – sledoval snížení chol při dávkách 2g denně, 25% snížení rizika KVO ›Metaanalýzy – 16 studií – o cca 10% LDl frakce ›23 studií – 4500 pacientů – pokles LDL oproti placebu o 11%, hladina TAG zůstala nezměněna April 12, 2015 4 Omega 3 MK ›EPA, DHA ›Snižuje se trigylcerolemie – snižuje se VLDL ›Snižuje se tvorba TAG v játrech a omezuje se esterifikace MK ›Vysoké hladiny EPA v plazmě je spojeno se sníženou agregací destiček ›Omega 3 - mnoho studií – metaanalýza 11 studií – 16tis pacientů – riziko vzniku IM sníženo o 30%, i náhl á úmrtí ›Synergický účinek s fytosteroly April 12, 2015 5 česnek ›Látky obsažené v česneku mají hypolipidemické účinky – nejznámější allicin ›Studie s 3000 pacienty s hypercholesterolemií – pozitivní účinek na snížení ›Pozor – ne pacienti s warfarinem – zvýšené krvácení › April 12, 2015 6 Víno ›Flavonoidy – látky obsaženy ve víně – resveratrol, quercetin, catechin – konzumace červeného vína snižuje postprandiální hladinu apo B48, pozitivní účinek pro oddálení absorpce tuků ›Nárůst hladiny HDL – 3dcl denně – o 11-16% ›Resveratrol – aktivuje sirtuiny – enzymy, které mají význam v procesu stárnutí April 12, 2015 7 Flavonoidy ›5 skupin ›Flavony – luteilin, apigenin ›Flavonoly – quercetin, myricetin ›Flavanoly – caechin ›Flavanony – cyanidin ›Anthocyanidy ›Ve víně, ovoci, čaji, kávě, zelenině, čokoládě ›Ve stravě 1g ›Flavonoidy v čokoládě – antioxidační účinek – česnek, borůvky,jahody ›Lipoxygenáza, metabolismus eikosanoidů › April 12, 2015 8 Probiotika ›Bifidobakterie a laktobacily – jsou schopny inhiobovat přemrštěnou odpověď na alergeny ›Některé lactobacilly omezují tvorbu cytokinů, interleukinu ›Živé mikrobiální doplňy potravy – příznivě ovlivňují střevní rovnováhu › April 12, 2015 9 probiotika ›Zabránění růstu potenciálních patogenů ›Prevence průjmů ›Ovlivnění hladiny cholesterolu ›Nižší riziko kol karcinomu ›Povzbuzení nespecifické imunity ›Syntéza vitaminů ›Proti zácpě ›Trávení laktozy ›Astma › April 12, 2015 10 Probiotika ›Až 4 tis studií ›Dráždivý tračník, průjmy, zácpa April 12, 2015 11 Prebiotika ›Nestravitelné součásti potravy, které mají příznivý vliv na GIT ›Stimulují růst a metabolickou aktivitu probiotik ›Oligosacharidy nejvíce – inulin… ›Antiobstipační účinek – zvětšení objemu stolice, zvýšení peristaltiky ›Pokles střevního pH ›Obnovení rovnováhy ›Choelsterol ›Nespecifická imunita ›5-10 g nestravitelných sacharidů › April 12, 2015 12 Synbiotika › April 12, 2015 13 Glukany ›Hlíva, reishi, shiitake ›Jsou využívány jako léčba ›Imunomodulační účinek nejčastěji ›Extrakty podporují tvorbu makrofágů, které umsrcují patogeny, potlačení tvorby interleukinů ›Antioxidační potenciál – nárůst superoxiddismutázy, gluthationu April 12, 2015 14