Ajurvéda „umění bytí“ ANETA TURPIŠOVÁ ALTERNATIVNÍ VÝŽIVOVÉ SMĚRY Ajurvéda - úvod •Sanskrtské slovo, znamená: vědění o životě •Systém tradičního indického lékařství •Spojení těla, mysli a duše •AYUS = život, VEDA = vědění •Životní cesta (ne systém medicíny) • C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\ajurveda.jpg Historie •První zmínky v Rgvédu a Atharvavédu (knihy moudrosti) •Nejistý původ knih: dílo Árjů - 2000 př.n.l. přišli do Indie •V Atharvavédu – rady při onemocnění •K nemocem se chovali s respektem a zdvořile prosili, aby opustila tělo •Díla: Sušruta samhitá, Čaraka samhitá – ovlivňují tradiční lékařství dodnes •Lékař Háríta – léčivé vlastnosti potravin •Dhanvantari – bůh ájurvédské medicíny • • C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\Dhanvantari- buh.jpg Základní princip Ajurvédy •Nejstarší a nejholističtější systém péče o zdraví •Základ zdraví: rovnováha tří energetických charakteristik (dóš) •Od narození máme specifický a vyvážený poměr tří dóš •Nerovnováha: bolest, onemocnění, choroby •VÁTA - suchost, pohyblivost, chladnost, lehkost, proměnlivost, jemnost, hrubost, rychlost •PITTA - horkost, ostrost, světlo, vlhkost, mastnost, tekutost, kyselost •KAPHA - těžkost, zdrženlivost, olejnatost, sladkost, stabilnost, pomalost, měkkost, lepkavost, těžkopádnost a chladnokrevnost • Doporučení a terapie •Dynamické vyvažování životních energií v těle •Podpora rovnováhy dóš •Vyvážené stravování a životospráva, terapie, procedury, cvičení •Důraz na umírněnost v jídle, spánku, užívání léku, apod. •Doša test – určení osobní konstituce (http://www.ayurveda.cz/dosa-test.htm) • C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\ajurveda (1).jpg Multikulturnost Ajurvédy •V různých kulturních prostředích •Není závislá na náboženství •hinduismus, budhismus, islám, křesťanství i animistické náboženství •Lze ji provozovat kdekoliv na světě •Široké učení – každý si v ní může najít recept na své problémy Pozitiva a negativa na zdraví • Pozitiva •Pomáhá snížit stres •Snižuje krevní tlak a cholesterol •Urychluje zotavení po zranění •Plnohodnotná strava •Udržuje stálou hmotnost •Proti zánětům v těle •Hormonální rovnováha • • • • • • Negativa •Toxicita u suplementů ? • Výsledek obrázku pro ayurveda negative effects Výživa dle Ajurvédy •Ajurvédská koncepce výživy je obsáhlá •Žít podle ajurvédy = nejíst v chvatu, vzdát se „průmyslových potravin“ •Rovnováha mezi množstvím a kvalitou stravy -> musí odpovídat místu, době a vlastní konstituci •Množství: naplnit 1/3 žaludku potravou 1/3 tekutinami 1/3 ponechat prázdnou •Po jídle se vyhnout cvičení •Nejvhodnější ulehnout na levý bok, následně krátká procházka Výsledek obrázku pro ayurveda nutrition Denní režim dle Ajurvédy •Snídaně: Váta – 8 hod. Pitta – 7:30 hod. Kapha – 7 hod. V létě – lehká snídně, v zimě – sytější. Kaphy mohou snídani vynechat. •Svačina: neslazený ovocný džus, ovoce, (teplá voda) •Oběd: Váta – 11- 12 hod. Pitta – 12 hod. Kapha – 12 – 13 hod. 30 min. před jídlem – ½ lž. koření na podporu trávení •Typ jídla závisí na konstituci, pít málo mezi sousty, pouze teplá voda •Večeře: Váta – 18 hod. Pitta – 18 – 19 hod. Kapha – 19 – 20 hod. •Pozdní večeře narušuje spánek a mění chemické pochody v těle •Dále rozdělení dle ročního období •Jaro: vhodné fazole, žito, proso, pohanka, rýže, hořká zelenina •Léto: vhodné sladké, chladné jídla. Ne- pikantní, pálivé, slané, kyselé •Zima: sladké, slané, kyselé, kořeněné pokrmy. Ne – syrová strava C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\jídlo.jpg Vhodné a nevhodné potraviny dle dóš - Váta • ANO •Obiloviny •Oleje •Ořechy •Mléčné výrobky •Maso, vejce •Sladké potraviny •Kardamon, kmín, fenykl • NE •Luštěniny •Lilek, papriky •Rajčata •brambory • C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\váta.jpg Vhodné a nevhodné potraviny dle dóš - Pitta • ANO •Ovoce, zeleniny •Obiloviny, rýže, pšenice, ječmen •Bílé maso •Luštěniny málo •Někdy ořechy •Mléčné výrobky •Sladidla (kromě medu) •Kmín, fenykl, koriandr • • NE •Oleje •Červené maso •Většina koření •Maso •Vejce •Med • C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\pitta.jpg Vhodné a nevhodné potraviny dle dóš - Kapha • ANO •Zelenina •Luštěniny •Žito, pohanka, proso, oves •Trpké a hořké ovoce •Ořechy •Černý pepř, sušený zázvor • • NE •Sladidla •Mléčné výrobky •Oleje •Sladké ovoce •Maso a vejce C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\kapha.jpg Jídelníček pro Vátu C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\menu pro vátu.PNG C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\jídlo.jpg Jídelníček pro Pittu • C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\menu pro pittu 1..PNG C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\menu pro pittu 2..PNG C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\jidlo 2..jpg Jídelníček pro Kaphu • C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\menu pro kaphu.PNG C:\Users\Aninka\Desktop\APKIN\4. semestr\Alternativní výživové směry\jidlo 1..jpg Týdenní rozpočet při stravování podle Ajurvédy •Dle Kapha jídelníčku: Ø Snídaně: 462 Kč ØOběd: 800 Kč ØSvačina: 215 Kč ØVečeře: 970 Kč •_______________________ •Celkem: 2447 Kč Výsledek obrázku pro rozpočet na jídlo Studie •V Indii se výzkumu ájurvédských metod a preparátů ujala indická vláda. V Americe byl založen Dr. Scottem Gersonen, v roce 1982 "The National Institute of Ayurvedic Medicine", který poskytuje informace o ájurvédě a klinických zkušenostech posledních dvaceti let. •V časopise The Journal of the American Medical Association byla v květnu 2008 publikována recenze knihy o Ájurvédě - tradiční indické medicíně, ve které autor zdůrazňuje "biopsychoduchovní" aspekty a srovnává ájurvédu s moderní psychiatrií. •bylinné ájurvédské produkty v Berkeley, Kalifornie: některé z těchto preparátů byly dle analýzy Dr. Sapera kontaminované olovem, rtutí nebo arsenem. Dr. David Simon, ředitel Chopra Center for Well-Being- provedli analýzu všech rostlinných preparátů nezávislou laboratoří-> všechny doporučené byliny byly bez jakýchkoliv toxických látek. Studie: přínos ajurvédské medicíny •P. Faizal, S. Suresh, R. Satheesh Kumar, K. T. Augusti: A study on the hypoglycemic and hypolipidemic effects of an ayurvedic drug Rajanyamalakadi in diabetic patients Ø43 pacientů s diabetem, 3. měsíce Ø35 – 75 let ØAntidiabetická ajurvédská medikace pod lékařským dohledem Ø1 – 2 tablety (500 mg) Øvýznamné antidiabetické, hypolipidemické a antioxidační účinky ØSložení tablet: terpeny, polyfenoly, kurkuma-> léčivé účinky Ø • • Studie: rizika ajurvédské medicíny •1. Saper RB et al.: Lead, mercury, and arsenic in US- and Indian-manufactured Ayurvedic medicines sold via the Internet. JAMA 2008;300(8):915-23. online: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=182460 2. Kalny P et al.: Determination of selected elements in different pharmaceutical forms of some Polish herbal medicinal products. Acta Pol Pharm 2012;69(2):279-83. online: http://www.ptfarm.pl/pub/File/Acta_Poloniae/2012/2/279.pdf 3. Harris ESJ et al.: Heavy Metal and Pesticide Content in Commonly Prescribed Individual Raw Chinese Herbal Medicines. Sci Total Environ 2011;409(20):4297-305. online: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163780/ 4. Gunturu KS et al.: Ayurvedic herbal medicine and lead poisoning. J Hematol Oncol 2011;4:51. online: http://www.jhoonline.org/content/4/1/51 5. US bans sale of 3 Indian herbal products. The Times of India, 30. prosince 2005. online: http://timesofindia.indiatimes.com/world/us/US-bans-sale-of-3-Indian-herbal-products/articleshow/13 52107.cms 6. Koch I et al.: Bioaccessibility of lead and arsenic in traditional Indian medicines. Sci Total Environ 2011;409(21):4545-52. online: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969711008163 7. Sathe K et al.: Acute renal failure secondary to ingestion of ayurvedic medicine containing mercury. Indian J Nephrol 2013;23(4):301-3. online: http://www.indianjnephrol.org/text.asp?2013/23/4/301/114485 8. Gupta KL, Pallavi G: Acute renal failure secondary to ingestion of unknown mercury containing medicine-not due to Ayurvedic medicine. Indian J Nephrol. 2014 May;24(3):198-9. online: http://www.indianjnephrol.org/text.asp?2014/24/3/198/132027 9. Ruknuddin G: Metallic preparations of Ayurveda: A boon to the ailing humanity. Indian J Nephrol 2014;24:332-3. online: http://www.indianjnephrol.org/text.asp?2014/24/5/332/133044 •akutní otravy olovem způsobené ájurvédským preparátem Studie: kritika ajurvédské medicíny •zhruba pětina preparátů je kontaminována těžkými kovy •Práce Harrise a kol. prokázala nejméně jeden těžký kov na detekovatelné úrovni v každé z testovaných bylin •Gunturu a kol. z Yale University School of Medicine (příklad) •Sathe a kol. publikovali kazuistiku dvouleté dívky, které přivodil vážnou otravu olovem několik měsíců podávaný ájurvédský preparát na podporu růstu •Vědec Richard Dawkins ájurvédskou medicínu kritizuje a říká: “Myšlenka, že starověkost je to samé jako nahromaděné vědomosti v průběhu let, je zcela mylná ...oživení ájurvédy v této době je to samé jako pokoušet se zastavit krvácení pijavicemi“ • Zdroje •Frej, D. (2004). Ájurvédské recepty pro zdraví. Praha: Eminent •Verma, V. (1997). Ájurvéda, cesta zdravého života. Praha: PRAGMA •https://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%81jurv%C3%A9da •http://www.ajurveda-brno.cz/ucebnice-ajurvedy/zaklady-ajurvedy/pet-zivlovych-prvku-a-3-dosi/diagno stika-dos •https://www.youtube.com/watch?v=lUNJ7zECzKo •http://www.siddha-ajurveda.cz/stravovani_podle_ajurvedy •http://www.ayurveda.cz/uvod-do-ajurvedy.htm •https://www.slideshare.net/DrKiranKRajan/ayurveda-ppt-50677901 •https://draxe.com/ayurvedic-medicine/ •http://www.livestrong.com/article/511664-side-effects-of-ayurvedic-supplements/ •https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=ayurveda+nutrition •http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1422052385 • • • • Děkuji za pozornost. Výsledek obrázku pro ajurveda