Základy výživy ve sportu MGR. MARTINCOVÁ ANDREA Co je to výživa a k čemu slouží? ◦je vše, co je spojeno se živením jedince nebo populace ◦rozumíme zajišťování veškerých materiálních a funkčních nároků organismu k udržení růstu, zdraví a výkonnosti a zároveň proces, který vede k požadovanému výsledku ◦slouží k zisku dostatečného množství energie, stavebních látek, vitaminů, minerálních látek a tekutin pro udržení života ◦ ◦Homeostáza – Soubor fyziologických mechanismů zajišťujících stálost vnitřních podmínek ◦ ◦ Energetická bilance C:\Users\Andrea\Desktop\EB.png Energetický příjem ◦ množství energie přijaté stravou (makroživiny - sacharidy, bílkoviny, tuky) ◦ štěpením těchto makroživin vzniká energie, která se ukládá ve formě pro organismus rychle použitelných makroergních vazeb typu adenosintrifosfát (ATP) sacharidy – 50-60% CEP bílkoviny – 12-15% CEP tuky – 25-30% CEP Nutrienty ◦MAKRONUTRIENTY ◦sacharidy ◦tuky ◦bílkoviny ◦(alkohol) ◦ ◦MIKRONUTRIENTY ◦vitamíny ◦minerální látky ◦stopové prvky Poskytují energii Regulují metabolismus Podporují růst, výstavbu a regeneraci tkání Energie ◦energie – kcal/Kj ◦ ◦ ◦ ◦ ◦→ úkol č. 2 v pracovních listech 1 kcal 4,2 kJ 1kJ 0,24 kcal Energetický příjem ◦výživa – makronutrienty ◦nutriční software – informace o en. příjmu, viz. ukázka 1g kJ kcal sacharidy 17 4 lipidy 38 9 proteiny 17 4 alkohol 29 7 Výsledek obrázku pro porovnání energetické hodnoty u alkoholu Energetický výdej 3 základní komponenty: 1.Bazální metabolismus – BM 2.Fyzická aktivita 3.Termický vliv stravy – Dietou indukovaná termogeneze – 10 % E z BM Bazální metabolismus ◦množství energie potřebné pro zachování existence organismu ◦60-75% z CEV ◦ovlivněn řadou faktorů: ◦věk - v mládí je ↑, LBM se s věkem ↓ a tím se ↓ BM ◦pohlaví ◦růst ◦výška (vysoký, hubený, ↑ BM) ◦fyzická aktivita - ↑ BM ◦stavba těla ◦stres ◦teplota okolí ◦hladovění ◦hormony Výpočet bazálního metabolismu PŘÍMÁ KALORIMETRIE Obsah obrázku snímek obrazovky Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Výpočet basálního metabolismu NEPŘÍMÁ KALORIMETRIE Obsah obrázku interiér, patro, stůl, okno Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Výpočet basálního metabolismu PREDIKTIVNÍ ROVNICE ◦Harris-Benedictova rovnice – výpočet BM v kcal: ◦ ◦ ◦ H – hmotnost (kg) V – výška (cm) R – věk ◦Faustův vzorec – výpočet BM v kcal ◦ muži 66,5 + 13,8*H + 5*V – 6,8*R ženy 655 + 9,6*H + 1,8*V – 4,7*R muži H*24 ženy H*23 Termický vliv stravy ◦zvýšení energetického výdeje po příjmu potravy, které je dáno trávením, vstřebáváním a metabolismem potravy a živin ◦10% CEV Fyzická aktivita ◦energie potřebná pro zapojení lidské motoriky do činnosti ◦u sportovců a velmi aktivních lidí tvoří největší podíl na EP ◦ovlivněna mnoha faktory: druh sval. práce, hmotnost jedince, počet zapojených svalových skupin, intenzita a trvání práce, věk, spotřeba kyslíku Sacharidy ◦nejdůležitější a nejpohotovější zdroj E. ◦udržování krevní glykémie. ◦jsou nejrychleji využitelné jakožto E substrát. ◦potraviny na ně bohaté jsou často zdrojem esenciálních vitaminů. ◦nestravitelné sacharidy působí příznivě na činnost střev. ◦6-10g/kg/den sacharidy ◦Dělení sacharidů: 1.monosacharidy – glukóza, fruktóza, galaktóza 2.disacharidy (trisacharid) – sacharóza, laktóza, maltóza/rafinóza 3.oligosacharidy – 2-10 cukernatých jednotek (maltodextrin 4.polysacharidy – škrob, vláknina glykémie - hladina krevní glukózy -3,3-5,5 mmol/l krve Glykemický index potravin (GI) 0-100 - určuje, jak působí daná potravina na zvýšení hladiny glykémie glykémie Glykemická nálož potravin (GN) - vyjadřuje skutečnou reakci glykémie na požití dané potraviny potraviny GN Zástupci na 100g potraviny S vysokou GN >20 Pečivo, oplatky, sušenky, čokoláda, buchty Se střední GN 10-20 Sladké ovoce, pečené brambory, obilné kaše S nízkou GN <10 Zelenina, houby, luštěniny Energetická denzita potravin ◦ „hustota E ve 100g potaviny“ ◦ ◦ Nízká denzita → větší objem stravy vyšší obsah vody, vlákniny a polysacharidů = nízká koncentrace E → delší trávení a tedy postupné uvolňování glukózy do krve → stálejší hladina glykémie = delší pocit nasycení Vysoká denzita – vysoká koncentrace E potravina přijatá E objem Čokoláda 2200 kJ/523kcal 100g Celozrnné pečivo s máslem, šunkou a salátem 2200kJ/523kcal 440g