Proteiny Proteiny nFunkce: -strukturální (např. aktin a myozin) -transportní (hemoglobin) -enzymatické -hormonální (inzulín, serotonin) -amunologické -acidobazické -energetické n Rozdělení proteinů nproteiny jsou tvořeny jednotlivými aminokyselinami (ty jsou spojeny peptidovou vazbou) nDle tvorby: -esenciální -semiesenciální -neesenciální Esenciální aminokyseliny ntělo si je nedokáže nvytvořit, proto je nutný njejich exogenní (vnější) příjem nvalin, leucin, isoleucin, ntryptofan, treonin, methionin, nfenylalanin, lysin, threonin n C:\Documents and Settings\Ondra_S\Plocha\esencialni-aminokyseliny.jpg Semiesenciální aminokyseliny njsou vytvářeny pouze v určitém časovém období nhistidin, arginin n C:\Documents and Settings\Ondra_S\Plocha\arginin.png Neesenciální aminokyseliny ntělo si je dokáže vytvořit nglycin, glutamin, kyselina glutamová, aspargarin, prolin, cystein, tyroxin, serin, alanin, arginin nornithin, taurin, citrulin, cystin C:\Documents and Settings\Ondra_S\Plocha\amino-150x150.jpg Kvalita bílkovin nBiologická hodnota = podíl EAMK k jejich celkovému obsahu nBiologicky kompletní, plnohodnotné bílkoviny -obsahují všechny EAMK v harmonickém vzájemném poměru a množství (např. maso, vejce, mléko) qBiologicky nekompletní, neplnohodnotné n- buď nemají všechny základní AMK, nebo jsou ve špatném poměru (obiloviny, luštěniny). AMK, které je v bílkovině nejméně se nazývá limitní AMK Potřeba bílkovin n12-15% celkového energetického příjmu, raději na přepočet gramů na 1 kg n1g=17kJ/4kcal ndoporučené minimální množství 0,8kg/kg hmotnosti člověka npotřebují sportovci více bílkovin? nDUSÍKOVÁ BILANCE = poměr přijatého dusíku (ve formě bílkovin) x vydaného (ve formě močoviny) n Dusíková bilance nPoměr mezí přijatým a vyloučeným množstvím dusíku nNutné znát k dopočítání respiračního kvocientu n Pro ukázku J Osoby s vyšší potřebou bílkovin nvytrvalostní sportovci a osoby, které mají vysokou zátěž nosoby při sníženém příjmu energie nsportovci v období růstu nosoby začínající s cvičením nsiloví sportovci n→ potřebné množství bílkovin je velice individuální n ukazka Rizika nadměrného příjmu npřetížení jater (amoniak a ketogenní látky) npřetížení a možné poškození ledvin nzvýšená hladina cholesterolu (cholesterolémie) nzažívací potíže (nadýmání, průjem, alergie) núnava (energetická náročnost trávení bílkovin) n Rizika nadměrného příjmu nzvýšená tvorba aminů a nitrosaminů nzvýšená tvorba tuku podkožního i útrobního naminokyselinová nerovnováha nzvýšení krevního tlaku nVylučování čpavku potem nZpomaluje se trávení v žaludku, tím se snižuje vylučování amoniaku nMůže způsobit dehydrataci nTěsně před FA – zvýšené nároky na kyslík Trávení bílkovin nrozklad začíná v žaludku (hydrolýza) pomocí pepsinogenů → aktivace HCl na různé pepsiny npepsiny jsou inaktivovány alkalickým prostředím duodena nčinnost pankreatických proteáz a buněčných peptidáz n→ cílem je rozložení dlouhých peptidových vazeb na kratší (tri-, di- až aminokyseliny) Kolik můžeme využít? nNe více než 2-2,5g /1kg TH denně nPodle Wolfa je to 20-35g jednorázově (živ), podle jiných odborníků 40g jednorázově n150g masa – 90g masa velikost karty nSuplementy mají i více než 40g v 1 dávce n n Rychlost vstřebání nZáleží na poměru AK nProteinová stravitelnost korigovaná aminokyselinovým skore – PDCAAS nKravské mléko, vejce, hovězí maso, soja nLimitující AK n n Denaturace bílkovin nDenaturace bílkovin je změna struktury bílkovin způsobená zvýšenou teplotou, změnou pH, chemickými či jinými fyzikálními vlivy, při níž se z molekul bílkoviny např. uvolňují SH skupiny, tyrosinové zbytky apod. Změny struktury jsou většinou nevratné, usnadňuje se štěpitelnost proteolytickými enzymy, snižuje se rozpustnost ve vodě. V lidském organismu může vést k poškození řady funkcí (např. činnosti enzymů). Běžně využívanou denaturací je tepelná příprava potravy. B během vytrvalostního tréninku nPři nedostatku sacahridů jsou využívány BCAA – nejvíce leucin nLimitující faktor enzymy n n