Vitaminy Vitaminy rozpustné ve vodě DDD Funkce Zdroje Vitamin C 60-100 mg Je významným antioxidantem – dokáže redukovat tokoferylový radikál. Zelenina a ovoce (brambory, černý rybíz, paprika, citrusy, kiwi) Je potřebný pro metabolizmus aminokyselin. Hlavní roli pak hraje při syntéze kolagenu. Podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst. B1 – Thiamin 1,1-1,4 mg Je buňkami využíván k syntéze TDP. Ten hraje roli v metabolismu S – oxidační dekarboxylace pyruvátu. Podílí se na energetickém metabolismu Droždí, luštěniny, obiloviny a obalové vrstvy zrna B2 – Riboflavin 1,5-1,8 mg Je buňkami využíván k syntéze FAD a FMN – koenzymy dýchacího řetězce. Droždí, maso a vnitřnosti, vejce, mléko a mléčné výrobky, obilné klíčky B3 – Niacin (kys. nikotinová) 16 mg NE Je buňkami využíván k syntéze NAD+ a NADP+, které se uplatňují jako koenzymy dehydrogenáz. Droždí, maso a vnitřnosti, obilné klíčky a obalové vrstvy zrna B5 – kys. pantotenová 8-10 mg Je součástí CoA, který slouží jako přenašeč acylu pro Citrátový cyklus. Droždí, maso a vnitřnosti, sýry, žloutek, rýže, luštěniny B6 – Pyridoxin 1,6-2 mg Je v těle využíván ve formě pyridoxalfosfátu, který má význam v metabolismu AK a glykogenu. Droždí, maso a vnitřnosti, pšeničné klíčky, cereálie, sója, zelenina B7 – Biotin 30-100 µg Kofaktor enzymů karboxyláz – význam při glukoneogenezi a syntéze MK. Játra, maso, cereálie, arašídy, čokoláda, žloutek B9 – kys. listová 200-400 µg Je využívána při syntéze nukleových kyselin (tetrahydrofolát – koenzym transferáz), metabolismu AK a hraje určitou roli při tvorbě erytrocytů. Podílí se na krvetvorbě Listová zelenina, játra, luštěniny, ořechy, obiloviny B12 – Kyanokobalamin 1,5 µg Je důležitý především pro správnou funkci krvetvorby, pro správnou funkci CNS a je nezbytný pro replikaci DNA. Játra, maso, ryby, vejce, mléko sýry Vitaminy rozpustné v tucích DDD Funkce Zdroje A 0,8-1,2 mg Je nutný pro tvorbu rodopsinu (zrakový pigment používaný za nízkého osvětlení), důležitý antioxidant a je nezbytný pro vývoj epitelií (nedostatek = rohovatění buněk (xeróza). Rybí tuk, vnitřnosti, máslo, mléko a mléčné výrobky Β-karoten Provitamin vitaminu A. Zelenina a ovoce (mrkev, paprika, rajčata, špenát, meruňky a broskve) D 5-10 µg Výchozí látkou pro syntézu kalcitriolu, hormonu, který významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Je rovněž důležitý pro správné fungování imunitního systému. Hraje důležitou regulační roli v produkci antimikrobiálních peptidů. Játra, olej z rybích jater, tučné mořské ryby (makrela, losos atp.), fortifikované margariny a mléko E 10-12 mg Je nejdůležitějším antioxidantem v těle, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály a působí tak i proti nádorovému bujení. Zlepšuje hojení ran, má pozitivní účinky na tvorbu pohlavních buněk a podporuje činnost nervového systému. Rostlinné oleje, ořechy, kukuřice, hrášek, obilniny, tmavě zelená listová zelenina, vejce, játra a vnitřnosti K 1 µg/kg TH Je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve. Vitamín K je dále nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny. Zelená listová zelenina, květák, luštěniny, játra, maso, mléko a vejce