Sacharidy ◦nejdůležitější a nejpohotovější zdroj E ◦udržování krevní glykémie ◦jsou nejrychleji využitelné jakožto E substrát ◦potraviny na ně bohaté jsou často zdrojem esenciálních vitaminů ◦nestravitelné sacharidy působí příznivě na činnost střev ◦zásobní forma - glykogen ◦3-6 g/kg/den (běžná populace) ◦3-12g/kg/den (sportovci) Sacharidy ◦Dělení sacharidů: 1.monosacharidy – glukóza, fruktóza, galaktóza 2.disacharidy (trisacharid) – sacharóza, laktóza, maltóza/rafinóza 3.oligosacharidy – 2-10 cukernatých jednotek (maltodextrin 4.polysacharidy – škrob, vláknina glykémie - hladina krevní glukózy -3,3-5,5 mmol/l krve Glykemický index potravin (GI) 0-100 - určuje, jak působí daná potravina na zvýšení hladiny glykémie glykémie Glykemická nálož potravin (GN) - vyjadřuje skutečnou reakci glykémie na požití dané potraviny potraviny GN Zástupci na 100g potraviny S vysokou GN >20 Pečivo, oplatky, sušenky, čokoláda, buchty Se střední GN 10-20 Sladké ovoce, pečené brambory, obilné kaše S nízkou GN <10 Zelenina, houby, luštěniny Energetická denzita potravin ◦ „hustota E ve 100g potaviny“ ◦ ◦ Nízká denzita → větší objem stravy vyšší obsah vody, vlákniny a polysacharidů = nízká koncentrace E → delší trávení a tedy postupné uvolňování glukózy do krve → stálejší hladina glykémie = delší pocit nasycení Vysoká denzita – vysoká koncentrace E potravina přijatá E objem Čokoláda 2200 kJ/523kcal 100g Celozrnné pečivo s máslem, šunkou a salátem 2200kJ/523kcal 440g