Výživové doporučení při potravinové intoleranci – celiakie Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené celoživotní nesnášenlivostí lepku (glutenu) u geneticky predisponovaných lidí. Onemocnění způsobuje zánět sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci klků a mikroklků. Nejde o alergii na lepek. Důsledkem toho se zmenšuje povrch tenkého střeva a snižuje jeho schopnost trávit a vstřebávat živiny. Pokud jsou tyto schopnosti narušeny, může postupně dojít až k rozvratu celého metabolismu. Etiologie Pro celiakii existuje genetická predispozice, která propuknutí nemoci přímo podmiňuje. Ne vždy však taková predispozice znamená, že nemoc u daného jedince vypukne. Podstatou celiakie je porucha imunity sliznice tenkého střeva, která reaguje na přítomnost lepku abnormálním způsobem. Tato porucha se může projevit v kterémkoliv věku – v dětství i v dospělosti. U dětí se celiakie nejčastěji objevuje brzy poté, co jim byla prvně podána strava obsahující lepek. Ve většině případů začnou děti trpět průjmy, typické jsou také objemné a nápadně zapáchající stolice. Přítomny mohou být bolesti břicha, které postupně nabývají na intenzitě. Děti ztrácejí chuť k jídlu, jsou často plačtivé a mrzuté. Ubývají na váze a málo rostou, celkově se dá říct, že neprospívají. Může se rovněž projevit chudokrevnost způsobená nedostatkem železa. U starších dětí a u dospělých se onemocnění může projevit až po výrazné zátěži (např. nemoc, těhotenství). Příznaky spojené s trávicím ústrojím jsou snížená chuť k jídlu, průjem, nadýmání ale i zácpa. Pacient s celiakií však může místo střevních projevů trpět také mimostřevními projevy, jako jsou chudokrevnost, osteoporóza (řídnutí kostí), zvýšená kazivost zubů, afty, porucha skloviny, bolesti kloubů, únava, či duševní obtíže – deprese a úzkost. U žen celiakie může být spojena s pozdějším nástupem menstruace a její nepravidelností, častá je neplodnost a spontánní potraty. Celiakie však nemusí mít žádné projevy a může být diagnostikována při pátrání po této chorobě u příbuzných již diagnostikovaného celiaka. Příznaky a projevy insuficience • typické (střevní, častější v dětském věku) - bolest břicha, nadýmání, průjmy, ojediněle i zácpa či zvracení, nechutenství, hubnutí; u malých dětí lze často pozorovat vzedmuté bříško, poruchy růstu • atypické (mimostřevní, častěji v dospělosti) - předčasné řídnutí kostí (osteoporóza), chudokrevnost, neplodnost u mužů i žen, úzkost až deprese, vyrážka podobná oparu kdekoli na těle, zejm. v oblasti kloubů) a jiné • U dětí do 3 let je typickým projevem tzv. malabsorpční syndrom, jehož podstatou je nedostatečné vstřebávání živin a vitamínů v tenkém střevě. Tento stav následně vede k dalším řetězovým onemocněním. U starších dětí mohou být střevní příznaky již méně nápadné a v dospělosti bývají v popředí mimostřevní příznaky • stupňující se bolesti břicha, • průjem, zácpa, zvracení, nadýmání (vypouklé břicho), • netypicky objemná a zapáchající stolice s nestrávenými zbytky stravy, • úbytek na váze, až podvýživa (důsledkem nedostatečného vstřebávání živin), • pomalejší růst dítěte (celiakické dítě bývá oproti zdravému celkově drobnější), • projevy na kůži (červené svědivé puchýřky), • chudokrevnost způsobená nedostatkem železa, • problémy se soustředěním, • apatie, únava, vzteklost či mrzutost, • úplná ztráta chuti k jídlu způsobená potížemi po požití lepku. Terapie výživou Léčba celiakie úpravou jídelníčku aneb Bezlepková dieta Jedinou účinnou léčbou celiakie je přísné a celoživotní dodržování bezlepkové diety, tedy úplné vyškrtnutí lepku z jídelníčku. Pokud celiak dietu poctivě dodržuje, změny na sliznici mizí a nemoc se přestává projevovat. To ovšem neznamená, že je čas vrátit se k běžné stravě s obsahem lepku – při porušení bezlepkové diety totiž nemoc propukne znovu. Potraviny se symbolem přeškrtnutého pšeničného klasu a štítkem Gluten free nebo Bez lepku mohou obsahovat maximálně 20 mg lepku na 1 kg potraviny. Ovšem pozor, potraviny s velmi nízkým obsahem lepku obsahují až 100 mg lepku na kilogram. Je-li tedy složení nejasné, doporučujeme potravinu nekonzumovat. Potraviny s lepkem musí mít na obalu napsáno, že mohou obsahovat stopy lepku. V restauracích a u nebalených výrobků máte nárok nahlédnout do seznamu alergenů k danému pokrmu či produktu. Při vaření a pečení lze obiloviny s obsahem lepku nahradit těmi přirozeně bezlepkovými – proso, pohanka, quinoa, amarant a kukuřičná mouka. Přirozeně bezlepková je také čerstvá zelenina, ovoce, ryby, maso, vejce, mléko a mléčné výrobky. Mimoto je dnes k dostání kvantum bezlepkových surovin na domácí přípravu jídel, případně hotové pochutiny jako bezlepkové pečivo, pizza, těstoviny, sušenky a další. Důležité je též kontrolovat, zda potraviny neobsahují stopové množství lepku, např. v pudinku, uzeninách, hořčici, kečupu, zmrzlině, jogurtech, pomocné látky v léčivech apod. Výběr potravin musí být též přizpůsoben dle případné alergie či nesnášenlivosti dalších surovin nebo potravin z nich připravených (mléko – laktóza / bílkoviny kravského mléka, vejce, sója, ořechy atd.). Je možná prevence celiaka? Přestože je celiakie geneticky podmíněným onemocněním, i zde existují určité formy prevence jejího propuknutí. ü Kojení - čím déle a čím častěji je dítě kojeno, tím nižší je riziko propuknutí onemocnění. ü Zavedení malé dávky lepku do stravy již v prvním roce života dítěte - konkrétně ne dříve než ve 4. ale ne později než v 7. měsíci života. Podání malé dávky lepku v tomto období se opakuje. Masarykova univerzita, Fakulta sportovních studií Jídelníček: 15.04.2022 3.5.2022 Matěj Novák 199 %102 %79 %OK267 %121 %147 %82 %146 %147 %DDD / Cíl 218.8 mg1024.0 mg236.7 mg36.4 g157.6 g32.8 g115.9 g88.3 g439.1 g3439 kcalPrůměr Vit. CVápníkCholest.VlákninaBílkovinySat. tukyTukyCukrySacharidyEnergie Základní přehled Rozložení energie * Ostatní zahrnuje alkohol, polyoly, vlákninu a organické kyseliny Kategorie podle hmotnosti Kategorie podle energie 25 - 35 kcal/kg43.0 kcal/kgEnergie na kg 0,8 - 1,5 g/kg2.0 g/kgBílkoviny na kg ReferenčníHodnoty Rozložení energie v jídlech Klient Datum Bilance Hodnoty na kilogram hmotnosti 1g S/4 kcal, 1g T/9 kcal, 1g B/4 kcal 209 %349 %261 %126 %171 %DDD / Cíl 733 mg2442 mg5217 mg3033 mg17 mgPrůměr HořčíkFosforDraslíkSodíkŽelezo Detail Masarykova univerzita, Fakulta sportovních studií Datum Klient úterý 3. května 2022 Matěj Novák Základní údaje DDD (max: 20)Alkohol (ethanol) 0.0 g 59 (max: 140)Bílkoviny 157.6 g 108Cukry 88.3 g 9800Energie 14388.8 kJ Popel 22.6 g 300 (265 - 360)Sacharidy 439.1 g 79 (66 - 111)Tuky 115.9 g (min: 30)Vláknina 36.4 g 2600Voda 4215.8 g Vitamíny DDD 14 (4 - 300)Alfa tokoferol 10.2 mg 4000 (2000 - 10000)Beta karoten 29532.5 μg 300Foláty 806.8 μg 550 (max: 3500)Cholin 227.0 mg 200 (max: 1000)Kys.listová 563.2 μg 16Niacin ekv. 32.8 NE 15Niacin vit. B3 43.7 mg 1000 (max: 1500)Retinol - vit.A 223.0 μg 1.4Riboflavin B2 1.9 mg 1.2Thiamin B1 2.4 mg 3vit. B12 3.8 μg 6vit. B5 10.3 mg 1,5 (max: 25)vit. B6 4.4 mg 70vit. K 119.0 μg 110 (max: 1000)vit.C 218.8 mg 200 (max: 2000)vit.D IU 178.6 UI 20 (max: 50)vit.D μg 4.3 μg Stopové prvky DDD (2 - 5)Mangan 7.9 mg (1 - 5)Měď 3.8 mg 70Selen 178.8 μg 10 (max: 25)Zinek 13.6 mg 10Železo 17.1 mg Ostatní sacharidy, polyoly DDD Disacharidy 42.4 g (15 - 50)Fruktóza 19.6 g Galaktóza 0.6 g Glukóza 19.1 g Laktóza 13.1 g Maltóza 0.3 g Manitol 0.1 g Monosacharidy 39.3 g Polyoly 0.0 g Rafinóza 0.1 g Sacharóza 29.0 g Sorbitol 0.0 g Stachyóza 0.1 g Ostatní DDD Aspartam 0.0 mg GI (max) 0.0 (max: 400)Kofein 28.0 mg Kys.šťavelová 0.9 g (max: 500)Theobromin 280.7 mg Minerály DDD 2000Draslík 5216.8 mg 700Fosfor 2442.0 mg 350Hořčík 733.1 mg (550 - 2400)Sodík 3032.5 mg 1000 (600 - 2500)Vápník 1024.0 mg Lipidy a látky tukové povahy DDD (0,15 - 0,45)Fytosteroly 108.2 mg 300Cholesterol 236.7 mg (25 - 39)MUFA 46.7 g PUFA 24.0 g (max: 27)SAFA 32.8 g Transmastné kyseliny 0.5 g 1,6ω-3 0.5 g 17ω-6 3.9 g Aminokyseliny DDD 3.6Alanin 6.7 g 4.2Arginin 8.6 g 1Cystin 1.5 g 3.4Fenylalanin 5.5 g 3.2Glycin 5.8 g 2.2Histidin 3.6 g 3.6Isoleucin 5.7 g 6.5K.asparagová 12.8 g 15K.glutamová 21.5 g 6.1Leucin 9.9 g 5.3Lysin 8.9 g 1.8Methionin 2.9 g 5.2Prolin 5.9 g 3.5Serin 5.7 g 3Threonin 5.2 g 0.9Tryptofan 1.6 g 2.8Tyrosin 5.4 g 4Valin 6.8 g Specifické indexy přijmu živin DDD Aminokys. esenc/neesen 50/74 g < 5:1Poměr n-6/n-3 PUFA 7:1 1:1,4:0,6Poměr SAFA/PUFA/MUFA 1:0.7:1.4 Sacharidy celkem/Cukry 439/88 g