bp4442 a bk4442 Výživové programování Zkouškové okruhy 1. Hodnocení kvalitativních a kvantitativních faktorů výživy. • Role výživy ve zdraví a nemoci. • Kvalitativní a kvantitativní rovina výživy ve zdraví, nemoci a malnutrici. 2. Vitaminy a minerální látky v primární prevenci. • Význam doporučení z pohledu AI a PRI. • Preventivní charakter jednotlivých mikroživin v kontextu nemocí člověka. 3. Malnutrice z pohledu vitaminů a minerálních látek. • Onemocnění způsobená nedostatečným příjmem vybraných mikroživin. • Hodnocení malnutrice mikroživin. 4. Metody hodnocení výživového stavu. • Anamnéza klienta v kontextu hodnocení nutričního stavu. • Antropometrická měření v hodnocení nutričního stavu. 5. Metody hodnocení výživových zvyklostí. • Retrospektivní a prospektivní záznam. • Využití nutričních software - pozitiva a negativa (praktické příklady). 6. Výživa populačních skupin - specifika dle věku, pohlaví atp. • Výživa dětí. • Důležité aspekty výživy specifické skupiny pro podporu zdravotního stavu. 7. Výživa populačních skupin - specifika dle věku, pohlaví atp. • Výživa těhotných a kojících žen. • Důležité aspekty výživy specifické skupiny pro podporu zdravotního stavu. 8. Výživa populačních skupin - specifika dle věku, pohlaví atp. • Výživa seniorů. • Důležité aspekty výživy specifické skupiny pro podporu zdravotního stavu. 9. Poruchy příjmu potravy - Mentální anorexie a bulimie, psychogenní přejídání aj. • Kategorizace PPP a důležité aspekty spolupráce. • Vhodné postupy spolupráce s klientem s PPP. 10. Nadváha, obezita a výživa. • Specifika výživy u lidí s nadváhou či obezitou. • Preventivní charakter výživy (primární a terciární prevence). 11. Metabolický syndrom a výživa • Specifika výživy u lidí s metabolickým syndromem. • Preventivní charakter výživy (primární a terciární prevence). 12. Diabetes mellitus I a II typu a výživa. • Specifika výživy u lidí s DM I a II. • Preventivní charakter výživy (primární a terciární prevence). 13. Onemocnění kardiovaskulárního systému a endoteliální dysfunkce • Specifika výživy u lidí s hypertenzí, anginou pectoris, po infarktu myokardu aj. • Preventivní charakter výživy (primární a terciární prevence). 14. Onkologická onemocnění a výživová specifika onkologických pacientů. • Specifika výživy onkologických pacientů. • Preventivní charakter výživy (primární a terciární prevence). 15. Celiakie a intolerance lepku. • Rozdíly mezi alergiemi a intolerancemi, etiologie celiakie a specifika terapie výživou. • Rizika malnutrice spojené s vybraným omezením. 16. Alergie na mléčnou bílkovinu. • Rozdíly mezi alergiemi a intolerancemi, etiologie alergie na mléko a specifika terapie výživou. • Rizika malnutrice spojené s vybraným omezením. 17. Intolerance laktózy. • Rozdíly mezi alergiemi a intolerancemi, etiologie intolerance laktózy a specifika terapie výživou. • Rizika malnutrice spojené s vybraným omezením. 18. Alternativní výživové směry - benefity a rizika. • Co je to alternativní výživový směr a jak se liší od běžného stravování? • Definuj benefity a rizika vybraného alternativního výživového směru.