Název Počet Poloha 1. Syntéza mastné kyseliny uhlíků/ dvojné vazby v organizmu /počet od konce dvojných molekuly vazeb Palmitová 16/0 Ano Stearová 18/0 Ano Myristová 14/0 Ano Palmitoolejová 16/1 w-7 Ano Olejová 18/1 w-9 Ano Linolová 18/2 w-6 Ne Arachidonová 20/4 w-6 Ne Linolenová 18/3 w-3 Ne Eicosapentaenová 20/5 w-3 Ne Docosahexaenová 22/6 w-3 Ne Přehled MK fyziologicky zastoupených v organismu Jedlý tuk Nasycené Monoenové Polyenové kyseliny kyseliny kyseliny Máslo 62 35 3 Sádlo 40 55 5 Sójový olej 15 25 60 Slunečnicový 12 20 68 olej Řepkový olej 6 64 30 Margarin 20-25 20-40 30-50 Pokrmový tuk 25-55 30-50 5-10 Obsah MK v jedlých tucích (%) ˙ Doporučované množství tuků ve stravě 25 -- 30 % = 70 -- 100 g tuku/den ˙ Konzumace tuků v ČR 30 -- 40 % energie (25,4 kg/os/rok) ˙ Poměr nasycených, MUFA, PUFA = 1:2:1 (1:1:1) ˙ Poměr n-6 a n-3 = 5-10:1 ˙ Příjem cholesterolu < 300 mg/den ˙ K. olejová -- brzdí rozvoji aterosklerózy, snad i Ca t. střeva ˙ K. linolová(n-6) -- všechny dostupné oleje s výjimkou olivového, olej ze semen, ořechy, vejce - = 10 g (5%) ˙ K. linoleová (n-3) -- olej řepkový, lněný, sójový ne však slunečnicový, ořechy, tučné ryby - = 4g (1%) ˙ k. arachidonová -- žloutek, vnitřnosti (játra),tučná červená masa, uzeniny ˙ k. dihomo-gamalinolenová --olej pupalky dvouleté, černý rybíz, brutnák lékařský ˙ Rybí olej -- zdroj EPA a DHA, 1- 2xtýdně 200- 300g nebo denně 3 -- 4 ml kvalitního rybího oleje ˙ EPA + DHA = 1g (0,5%) Denní příjem tuků: 70 g = 25 g skrytý tuk + 45 kuchyňské použití (25 g margarin, máslo + 20 g kvalitní rostlinný olej) + 1 -- 2x týdně ryby Denní úhrada k. linolové a linolenové = 1,5 -- 2 lžíce řepkového oleje Zastoupení MK v potravinách Cholesterol - nenasycený alkohol odvozený od cholestanu - cholest-5-en-3â-ol Volný cholesterol - jedna ze základních součástí všech živočišných buněk. Jeho hlavní biologické funkce jsou: ˙ hlavní strukturální součástí buněčných membrán všech živočišných buněk ˙ je výchozí látkou pro syntézu steroidních hormonů ˙ je výchozí látkou pro syntézu žlučových kyselin ˙ je nezbytný pro syntézu všech lipoproteinů ve střevě a játrech ˙ je základní součástí povrchové struktury všech lipoproteinů ˙ důležitý pro resorpci triglyceridů a v tucích rozpustných vitaminů ze střeva, jejich transport a utilizaci Esterifikovaný cholesterol ˙ pro transport cholesterolu v lipoproteinech ˙ esterifikace --linolová nebo linoleová kys. ˙ transportní a zásobní forma cholesterolu(v hepatocytech)