Energetická bilance Energetická bilance n Energie: schopnost vykonávat práci nebo vytvářet teplo Energetická bilance = energetický příjem -- energetický výdej n EB by měla být přísně vyvážená n Negativní energetická bilance => nedostatek energie, pokles hmotnosti n Pozitivní energetická bilance => nadbytek energie, vzestup hmotnosti n Strava slouží k nahrazení spotřebovaných zásob energie či k přeměně na potřebnou energii Množství energie v potravinách n Kalorie - cal (kcal - kilokalorie) - množství tepla, potřebného k ohřátí jednoho litru vody ze 14,5 na 15,5 stupně Celsia n Joule - J (kJ - kilojoule) - stanovena na základě skutečného energetického obsahu Přepočet: 1 kcal = 4,1855 kJ (4,2kJ) 1 kJ = 0,239 kcal (0,24 kcal) Energetická potřeba n Energetická potřeba je určována následujícími faktory: n Bazální výdej (BV) n Fyzická aktivita (FA) n Trávení potravy n Termický efekt jídla (DIT) Bazální výdej n Množství energie, kterou každý organismus potřebuje k zachování své existence n Klidová energetická potřeba člověka na lačno, při normální tělesné teplotě a teplotě okolí n 60% - produkce tepla n 40% - udržování základních životních funkcí n BM odpovídá asi 60 -- 75 % EP Faktory ovlivňující bazální metabolismus (BM) n Věk -- v mládí je Ş, LBM se s věkem >> a tím se >> BM n Pohlaví -- muži Ş BM, ženy >> BM n Výška -- vysoký, hubený Ş BM n Růst -- děti a těhotné Ş BM n Po fyzické aktivitě - Ş BM n Stavba těla - Ş LBM = Ş BM Ş tuku = >> BM n Teplota -- Ş BM (při Ş TT spotřeba energie na pot a tím Ş metabol. Pochodů při přehřívání, při >> TT se Ş BM za účelem tvorby tepla) n Stress - Ş BM n Teplota okolí -- teplo i zima Ş BM n Hladovění -- prolongované hladovění >> LBM = >> BM n Malnutrice - >> BM n Hormony -- např. hormon štítné žlázy thyroxin čím vyšší produkce tím Ş BM Metody měření BM n 1. Přímá kalorimetrie -- Izolované místo, měření TT ohřívající vzduch, teplo odebíráno do vodní lázně -- Měří množství uvolněného tepla, které je přímo úměrné velikosti BM n 2. Nepřímá kalorimetrie - Množství spotřebovaného O2 za časovou jednotku - Více než 95% energie se uvolňuje za přítomnosti kyslíku - Hodnota závisí na hmotnosti, pohlaví, výšce a věku - Na lačno, teplota 18-20st.C, fyz. i duš. klid Metody odhadu BM n 1. metoda Faustův vzorec BM (kcal/den)= H x 24 (muži) H x 23 (ženy) n 2. metoda Harris -- Benedict Muži: BM= 66,5 + 13,8 x H + 5,0 x V -- 6,8 x R Ženy: BM = 655 + 9,6 x H + 1,8 x V -- 4,7 x R n 3. metoda 1 kcal/kg/hod. (muži) 0,9 kcal/kg/hod. (ženy) n 4. metoda 25 kcal/kg/den n 5. metoda BM = 70 x H 0,75 Průměrný bazální metabolismus na 1 kg hmotnosti za 24 hodin Fyzická aktivita n Energetický výdej potřebný pro zapojení lidské motoriky do činnosti n U sportovců a velmi aktivních lidí tvoří největší podíl na EP n V době tréninku a závodu 500 -- 1000 kcal/hod. n U vrcholových sportovců (atleti) až 1600 kcal/hod. n Cyklisté při extrémních závodech přes 6000 kcal/den n Záleží na mnoha faktorech: * druh sval. práce * hmotnost jedince * počet zapojených svalových skupin * intenzita práce a její trvání * věk * spotřebě kyslíku (1l O2 = 5 kcal) n Zdroj chyb při určování celkové spotřeby energie Klasifikace práce podle individuální reakce (Wells, Balke a von Fosson, 1957) n Do fyzické aktivity jednotlivce započítáváme : n energetickou náročnost v zaměstnání + n energetickou potřebu na ostatní činnosti ve volném čase n Přicházejí v úvahu tři možnosti: n Sportovec je zaměstnán na plný pracovní úvazek + vykonává navíc sportovní činnost n Sportovec má zkrácenou prac. dobu vzhledem k velké náročnosti tréninku n Sportovec má výhradně sportovní zátěž a není v trvalém zaměstnání Odhad denního výdeje energie na fyzickou činnost Trávení potravy n Vyžaduje asi 10% celkově přijaté energie Odhad denní energetické potřeby EP = BM + FA + DIT EP......celková energ. potřeba BM......bazální metabolismus FA.....fyzická aktivita DIT.....dietou indukovaná termogeneze a trávení potravy Průměrný denní kalorický výdej n Pohybově málo aktivní n Muži 2500 kcal n Ženy 2000 kcal n Pohybově velmi aktivní n Muži 4000 kcal n Ženy 3500 kcal