Denní doporučená dávka bílkovin Normální populace 0,8 g/kg/d (1 g) Silové sporty 1,4 -- 1,8 g/kg/d Vytrvalostní sporty 1,2-1,4 g/kg/d Dospívající sportovci 1,5 g/kg/d Esenciální AMK -- valin, leucin, isoleucin, fenylalanin, lysin, methionin, threonin, tryptofan, (histidin, arginin) AMK skóre -- poměrné zastoupení každé EAMK v bílkovině vůči referenční bílkovině (vejce) Biologická hodnota (BV) -- udává kolik vlastních bílkovin může být vytvořeno ze 100 g přijatých bílkovin (vejce 100, maso 92-96, ryby 94-96, mléko 88, sýry 82-85, sója 84, zelené řasy 81, žito 76, fazole 72, rýže 70, brambory 70, chleba 70..) Biologická hodnota směsí -- kombinace různých druhů potravin lze dosáhnout vyšší biologické hodnoty (vejce + brambory 137, vejce + mléko 122, vejce + pšenice 118, mléko + pšenice 105, fazole + kukuřice 101) Limitující AMK Lysin -- pšenice, rýže, ořechy Methionin -- fazole, mléko, luštěniny, vepřové, ořechy Threonin -- rýže Tryptofan -- rýže, drůbež, ryby Cystein -- luštěniny, vepřové Valin -- hovězí, telecí, sója Isoleucin -- rýže, mléko Kombinace rostlinných bílkovin Obiloviny a mléčné produkty Cereálie + mléko Těstoviny + sýr Chléb + sýr Obilniny + luštěniny Rýže + fazole Luštěniny a semínka Tofu + sezamová semínka Potravina Bílkoviny Tuk (g/100g) (g/100g) 1. skupina - ? Bílkovin ?Tuků Sójové maso 45,0 2,0 Olom. tvarůžky 29,7 0,8 Tvaroh na strouh. 28,6 0,9 Čočka 26,9 1,2 Pšen. klíčky 26,6 9,2 Krůtí prsa 24,1 1,0 Zvěřina 24,0 1,5 Hrách 23,7 1,4 Fazole 23,5 1,6 Kuřecí prsa 23,3 0,9 Drůbeží játra 22,9 4,5 Tuňák 22,1 7,8 Telecí kýta 20,8 6,0 Hovězí svíčková 20,0 7,4 Tvaroh bez tuku 18,8 0,8 Amarant 18,0 8,0 Tvaroh polotučný 17,5 2,5 Tofu 15,5-16,5 2,5-3,5 Krevety 16,5 0,8 Filé z tresky 16,2 0,6 Vaječný bílek 11,1 0,2 Sýr cottage 13,0 5,0 Knäckebrot 9,0 1,4 Hrášek 6,5 0,5 Bílý jogurt 4,2-5,9 3,5 Brokolice 4,4 0,9 2.skupina - ?Bílkovin i Tuků Sója (luštěnina) 43,8 23,0 Parmezán 35,6 25,8 Eidam 30%t. v suš. 30,3 14,0 Ementál 28,2 28,4 Arašídy 26,9 44,2 Trvanlivý salám 26,9 47,0 (poličan) Slunečnicová semínka 26,5 49,0 Big Mac 24,2 22,5 Uzená makrela 23,3 17,7 Jehněčí 20,9 22,6 Mandle 17,5 52,4