Snídaně před tréninkem ˙ snadno stravitelná ˙ převážně komplexní polysacharidy ˙ minimum bílkovin a tuků ˙ dostatek tekutin ˙ vhodné potraviny: § bílé pečivo s minimem másla § obilné směsi (s vodou nebo netučným mlékem) § rýžová kaše (trochu čokolády, med, rozinky) § sladké pekárenské výrobky (sušenky, linecké, piškoty, cornflaky) § ovoce, džusy, § vejce, pouze na měkko, pokud máme pauzu 2-3 hod. ˙ nevhodné potraviny: § tmavé pečivo § maso a masné výrobky (snad jen trochu drůbeží šunky) § mnoho jednoduchých cukrů ˙ před dlouhým tréninkem (více než 60 min) § lehká svačina (řídký pudink, bílé pečivo s máslem, nepříliš sladká tyčinka) ˙ mezi tréninky malé svačinky: § ovoce (banán, datle) § tyčinky § tekutiny § polévky § rýž. nákyp § nikdy maso a uzeniny! Oběd před tréninkem ˙ vyhnout se potravinám bohatým na tuky a bílkoviny ˙ vhodné potraviny: § vývar ze zeleniny a drůbežího masa s těstovinou + bezmasé jídlo (rýžový nákyp, bramborovou kaši se zeleninou, těstoviny s kečupem a sýrem), ovoce (sacharidy 2/3 talíře) ˙ nevhodné potraviny: § celozrnné pečivo § syrová zelenina § pečené nebo smažené maso § kynuté moučníky § luštěniny § těžké omáčky Po tréninku ˙ doplnit tekutiny ˙ první 4 hodiny po tréninku vysokosacharidová jídla (ovocné šťávy) ˙ nejíst hned maso ˙ více spíše menších porcí + druhá večeře První večeře ˙ doplnit tekutiny ˙ převážně bílkoviny (drůbež, ryby, libové hovězí a vepřové, nízkotučný sýr) + zelenina, bílkoviny s vysokým obsahem sacharidů (luštěniny, ryže) (1/3 bílkovin, zbytek sacharidy) ˙ Vhodné potraviny: § lehce stravitelné úpravy masa -- dušení, vaření v páře, grilování, mikrovlny, pečení v alobalu nebo fólii § maso je vhodnější kombinovat s dušenou zeleninou, ne s běžnými přílohami Druhá večeře ˙ silový a silově vytrvalostní trénink - vysoký obsah kvalitních bílkovin (proteinový koncentrát) ˙ vytrvalostní trénink - převážně komplexní polysacharidy (pudink, obilné kaše, sacharidový doplněk) Strava sportovce v nezávodním období ˙ vyváženost stravy ˙ bohaté snídaně - zabezpečí kalorický příjem pro aktivní část dne, všechny důležité složky potravy jsou dodány současně ˙ jíst často - dopolední a odpolední svačiny ˙ menší večeře -- není tendence ukládat tuky ˙ omezit živočišné tuky a sůl ˙ příprava před závodem - zaměřit se na dosažení optimální hmotnosti, možné mírné zvýšení bílkovin (18-19%) ˙ dostatečný přísun vitaminů a minerálů ˙ pitný režim