Hypertenze Patofyziologie O/ Vznik- zvýšení periferního cévního obvodu nebo cirkulujícího objemu krve O/ RF aterosklerózy: až 60% hypertoniků srdeční infarkt, dalších 30-40% mozk. příhoda O/ Def. Hypertenze podle WHO +--------------------------------------------------------------------------------------------+ | |Systolický TK (mm Hg) |Diastolický TK (mm Hg) | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |Normální |=< 140 |=< 90 | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |Hraniční |141 -- 159 |91 -- 94 | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |Hypertenze |>= 160 |>= 95 | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Léčebná výživa O/ Ne vždy je nutná farmakologická léčba Krevní tlak -v faktory: 1. Omezení příjmu sodíku -- potřeba 0,5 g Na/den. Norma 2g/den. 1g Na = 2,5 g NaCl.Na je obsažen ve všech potravinách, není třeba přisolovat. 1. stupeň: mírné omezení přívodu sodíku: 2-3g Na - mírný přídavek soli před vařením ano - potravu již nepřisolujeme - stop pokrmům soleným a konzervovaným 2. stupeň: výrazné omezení sodíku: 1g Na - při vaření nesolíme, nepřisolujeme - nepodáváme solené p., neslané pečivo, maso a mléko omezeně - omezit konzum potravin přirozeně bohatých na sodík: karotka, zelí, špenát, celer. 2. Redukce hmotnosti O/ během hubnutí obvykle dochází k poklesu tenze 3.Omezení konzumu alkoholu 4.Výživa s omezením tuků hyperlipidémie Základní rozdělení: 1. primární hyperlipidémie (genetické poruchy) 2. sekundární hyperlipidémie (jiné příčiny) O/ hypercholesterolémie O/ hypertriscyglycerolémie Léčebná výživa Dietní opatření ke snížení cholesterolémie: O/ Snižujeme celkový podíl tuků na max. 30% denní energetické dávky, z toho nas. MK nemají tvořit více než 10%. O/ Vynecháme máslo, smetanu, slaninu, kokosový olej O/ Dáváme přednost libovému masu O/ Tučný tvaroh a jogurt nahradíme méně tučným O/ Raději dusíme než grilujeme, ne smažit nebo fritovat O/ Denní příjem cholesterolu max. 300 mg/den O/ Zvýšíme podíl vlákniny na 30 g/den O/ Zvýšíme konzum ryb ateroskleróza Patofyziologie O/ Nejčastější příčina úmrtí. Více než 50%. = Onemocnění tepen ("kornatění"), při němž se v jejich stěnách ukládají tukové látky a druhotně vápník. Tepna je takto poškozována, ztrácí pružnost a dochází k jejímu postupnému zužování s následnou ischémií (nedokrevností) příslušné části organismu). Nejnápadnější jsou změny na věnčitých tepnách srdce (ICHS), tepnách dolních končetin (ICHDK) a mozkových tepnách. Mohou být postiženy i další orgány. Arterioskleróza = tvrdnutí tepny, synonym. Pro aterosklerózu, která je její nejčastější příčinou. Rizikové faktory O/ dyslipidémie ( -^cholesterolémie, -^LDL, -^TAG,) O/ hypertenze O/ kouření cigaret O/ hyperinzulinismus O/ DM O/ pozitivní rodinná anamnéza O/ nadváha O/ sedavý způsob života O/ psychologická tenze, stres, osobnostní rysy vztah mezi výživou a aterosklerózou 1. celkový přívod energie. Vyšší příjem T, chol, rezistence na inzulín. 2. přívod tuků. 3. přívod sacharidů.Vyšší příjem S -- konverze na T deponované v adipocytech. Obezita,inzulínová rezistence. 4. přívod vlákniny. 5. přívod soli. 6. přísun vitaminů a ML. Antiox. snižují oxidaci tuků. 7. příjem železa. Léčebná výživa 1. Omezení příjmu tuků 2. Snížení příjmu energie při nadváze 3. Zvýšení podílu mono a poly nenas. MK 4. strava bohatá na vlákninu 5. omezit sůl 6. zvýšit příjem antioxidantů Jaké potraviny konzumovat? Jaké potraviny konzumovat v omezeném množství? Jaké potraviny bychom neměli konzumovat?