Fyziologické faktory, které mohou ovlivnit stav výživy starého člověka +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Fyziologická změna |Možné důsledky na stav výživy | |------------------------------------------------+-------------------------------------------| |Pokles základní látkové přeměny, úbytek svalové |Tendence k obezitě | |hmoty, přírůstek tukové tkáně, snížená fyzická | | |aktivita | | |------------------------------------------------+-------------------------------------------| |Snížená sekrece slin |Suchost úst -- omezení příjmu potravy | |------------------------------------------------+-------------------------------------------| |Atrofie chuťových pohárků, pokles chuti, čichové|Nezájem o jídlo, snížený příjem potravy | |ostrosti, slábnoucí zrak |--anorexie | |------------------------------------------------+-------------------------------------------| |Choroby dásní, ztráta zubů, špatně padnoucí |Jednostranná výživa, preference jídel | |zubní protézy |měkkých, často s vysokou energ. hodnotou a | | |nedostatkem vlákniny | |------------------------------------------------+-------------------------------------------| |Snížená sekrece žaludeční šťávy, enzymů tenkého |Zhoršení trávení a resorpce živin, riziko | |střeva a žluči, redukce klků tenkého střeva |nedostatku Ca, Fe, Zn, B, T, a lipof. | | |vitaminů | |------------------------------------------------+-------------------------------------------| |Pokles gastrointestinální peristaltiky |Zácpa, hemeroidy | |------------------------------------------------+-------------------------------------------| |Snížená koncentrační schopnost ledvin |Dehydratace | |------------------------------------------------+-------------------------------------------| |Pokles tolerance glukózy, riziko DM II. |Obavy vyvolávající dietní předpisy -- pokles| | |příjmu potravy | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Psychosociální faktory +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Psychosociální změna |Možný vliv na stav výživy | |----------------------------------------+---------------------------------------------------| |Sociální izolace, chybějící podpora |Lhostejnost k jídlu, pokles příjmu potravy | |rodiny,osamělost | | |----------------------------------------+---------------------------------------------------| |Omezené finanční prostředky, nízká penze|Kvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy | |----------------------------------------+---------------------------------------------------| |Omezená pohyblivost, potíže z artróz, |Potíže s nákupem jídla, jeho přípravy a samotného | |částečných paréz, zhoršený zrak |konzumu, tendence k nadváze | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Doporučené denní dávky energie (při stabilní hmotnosti) pro starší osoby s lehkou tělesnou aktivitou +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |pohlaví |věk |Denní dávka energie (kcal/kg/den)| |----------------------------+-----------------------------+---------------------------------| |muži |51-75 |34 | | |-----------------------------+---------------------------------| | |Více než 75 |29 | |----------------------------+-----------------------------+---------------------------------| |ženy |51-75 |33 | | |-----------------------------+---------------------------------| | |Víc než 75 |29 | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Vzájemné vztahy mezi výživou a léky ˙ Na trávení, resorpci, využití a ztráty živin ˙ Na chuťové vjemy a chut´k jídlu, nauzea, zvracení ˙ Mohou vyvolat tvorbu vředů a gastrointestinální krvácení (steroidy, nesteroidní antirevmatika) ˙ Zvýšení základní látkové přeměny Potřeba tekutin a živin ve stáří Potřeba energie: ˙ Pokles fyzické aktivity, současný úbytek aktivní tělesné hmoty, tuková hmota se zvětšuje. potřeba bílkovin ˙ Není přesně stanovena -- 0,8-1,0 g/kg/den. ˙ Snižují se proteinové rezervy, infekce a iná onemocnění mohou zvýšit potřebu. potřeba minerálů a vitaminů ˙ Ačkoliv potřeba E klesá, nároky na dodání esenc. látek jsou stejné, nebo i vyšší. Jestliže je en. příjem nízký, není možné dodat ze stravy -- suplementace. ˙ Vápník -- častý nedostatek, osteoporóza. DDD 1000-1200mg. (800 mg Ca=250 ml mléka) ˙ Hořčík -- nesnadno diagnostikovatelný nedostatek. Hl. příčiny -- malnutrice, abúzus alkoholu, malabsorpční syndrom, diuretika, antibiotika. ˙ Draslík -- karence častá -- diuretika. ˙ Železo -- karence častá -- žaludeční anacida, chronická gastrointestinální krvácení, nedostačující přívod železa. ˙ Vitaminy -- kvůli problémům s chrupem omezená konzumace ovoce a zeleniny -- nutná suplementace potřeba tekutin ˙ Regulace příjmu tekutin podle pocitu žízně je nedostatečná -- dehydratace.