preventivní výživa antioxidanty ˙ VR --reaktivní forma O[2] a N probiotika ˙ živý doplněk stravy -- zlepšuje mikrob. střevní rovnováhu -- -^ imunitní schopnost org. ˙ Lactobacillus acidophilus, bifidobacterium bifidum, breve,... ˙ Funkční přísada -- přísná kritéria : v 1 ml min. 10 mil. bakt. Kdy pomohou? ˙ kontrola růstu nežádoucích (patogenních) stř. mikroorg. Prob.tvoří org. kyseliny, -vpH, patogeny nerostou. ˙ prevence karcinomu střev - -vpH - -vtvorba rak. Látek ˙ kontrola hladiny cholesterolu -- rozklad žlučových kyselin -- uvolněný chol. se nemůže vstřebávat zpátky ˙ součást redukční diety ˙ proti zácpě prebiotika ˙ vláknina, oligosacharidy, příznivě ovlivňují růst i fci mikrob. kmenů ˙ vláknina -- zejm. rozpustná, zlepšuje výživu střevní sliznice fytoestrogeny ˙ nahrazují účinky estrogenů - -vriziko osteoporózy a srdečně cévních chorob ˙ izoflavony -sója ˙ lignany -- čaj, jahody, lněné semínko ˙ stilbeny -- resveratrol -- antix. účinky -- fr. paradox ˙ rostlinné fenoly --antokyany, katechiny, rutin, kvercetin nukleotidy ˙ součást mat. mléka, -^imunitu, jsou předstupně DNA a RNA lecitin ˙ fosfolipid, proti stresu, paměť, krevní tuky v normě. Složky potravy s karcenogenními účinky ˙ vysokotuková dieta ˙ obezita ˙ alkoholismus a kouření ˙ nakládané a uzené potraviny -- polycyklycké a aromatické dusitany příčiny rakoviny Choroba buněk -- nekontrolovatelné množení -- ničí okolní tkáň a cévy. Několik stadií buněk před propuknutím -- vliv na urychlení nebo zpomalení stravy. Mutace. Metylace -- proces bun. mechanismu -v DNA -- na udržení vliv vitaminů. Vystavení organismu karcinogenům. Některé chem. látky v potravinách urychlují dělení buněk -- alkohol. Antioxidanty. výživa Plno látek má pozitivní vliv, ale pracují ve skupinách.Vliv antioxidačních látek, hlavně vitaminy, karotenoidy, sekundární rostlinné látky. prevence nespočívá v používání vit. preparátů. vláknina ˙ nerozpustná -urychluje průchod odpadních látek střevem (-^objem, zkrátí dobu kontaktu škodlivin, brání vstřeb. , působí proti zácpě, váže na sebe zplodiny trávení (T, žluč. kyseliny), které jsou podezírány z podpory vzniku nádorů (Afrika). ˙ rozpustná -- štěpí se na meší součásti činností mikrobů v tl.střevě -- přispívá ke -vTchol. ˙ ovoce zelenina, luštěniny, ovesné vl. fytochemikálie ˙ chem. látky rozdílného typu, ne živiny. Ovlivňují některé regul. děje v org. (obranné,detox., protin.) ˙ předmětem studia - GMO ˙ pro rostliny jsou obranné látky, zesilují účinek vitaminů. zelenina ˙ povařením se aktivuje mnoho látek -- indoly, karoteny, lykopeny. víno ˙ flavonoidy -- antiox. -- brání oxidaci LDL a agregaci slepování kr. destiček. vit. A, prekurzory ˙ zh. nádory moč. cest, jícnu, tl. střevo, kardie žaludku. vitamin E ˙ antioxidant mech. účinku: ˙ přímo potlačuje bujení karcin. buněk ˙ svými antioxidačními účinky ochraňuje polyn.MK v b.membránách ˙ molekuly vit. E odstraňují aktivní formy O[2 ]˙ chrání org. před vznikem nitrosaminů ˙ blokuje přeměnu různých karc. látek na epoxidy vitamin C ˙ -^kapacitu detox. pochodů ˙ askorbát zabraňuje vazbě benzpyrenu na DNA bun. jádra, to je považováno za iniciaci karc. působení ˙ -vtvorbu tox. nitrosaminů ˙ -^imunitní odpověď ˙ indukuje růst peroxidu vodíku Vitamin D ˙ relativně málo informací jako o antikarcenogenu k. listová mechanismus působení: ˙ může ovlivnit expresi genů kalcium SElen mechanismus: ˙ nezbytná součást selenoproteinových enzymů -- rozkládá peroxid vodíku, org. hydroxyperoxidy, hydroxylové radikály , tím ochraňuje b. membrány před ox. poškozením aktivními formami kyslíku ˙ deficit narušuje imunitní reakce glukosinoláty ˙ látky přítomné v růž. kapustě, brokolici, zelí. Prokázána schopnost inaktivovat karcinogeny přicházející do org. s potravou. Tyto látky jsou stabilní pouze v nepoškozených rostlinných pletivech.