Vláknina -- význam a využití Definice -- nehomogenní směs polysacharidů a nepolysacharidových polymerů, které nejsou štěpeny enzymy trávicího traktu Doporučený příjem vlákniny -- 20 -- 30 g /osobu/den Rozdělení vlákniny 1. Rozpustná -- měkká vláknina -- hemicelulóza, pektiny, guar, agar, slizy 2. Nerozpustná -- hrubá vláknina -- celulóza, lignin Funkce vlákniny - delší konzumace potravin s vlákninou a tím menší příjem energie - pomalejší vyprazdňování obsahu žaludku,vyvolává pocit plného žaludku - regulace digesce a absorpce sacharidů v trávicím traktu - regulace absorpce tuků, především cholesterolu v tenkém střevě - vazba žlučových kyselin (promotory nádorového bujení) - vazba vody a tím zvětšení obsahu (nutno přijímat dostatek tekutin) - představuje potravu pro bakterie tl. střeva -- ty ji fermentují na SCFA, které jsou zdrojem energie pro kolonocyty - naředění toxických látek se zvětšením obsahu střeva - zvyšuje pocit sytosti v žaludku a snižuje tak potřebu zvýšeného energetického příjmu - snižuje intestinální pH - mění intestinální flóru -- snižuje zastoupení hnilobných bakteríí, zvyšuje podíl bifidobakterií a laktobacilů - ředí obsah střevního obsahu a tím zrychluje pasáž GIT - snižuje vstřebávání vitamínu a minerálů (Ca,Fe) -- pozor na nadměrný příjem Civilizační nemoci, které mohou souviset s nižším příjmem vlákniny u predisponovaných osob - hypertenze - hypercholesterolémie - ateroskleróza (IM, AP, ICHDKK,CMP) - obezita a její komplikace (artropatie, varixy) - DM II. typu - cholelitiáza - celiakie - zácpa a její komplikace (divertikulóza, hemeroidy) - všeobecná dispozice k onkologickému onemocnění (polypy tl. střeva, kolorektální karcinom, karcinom mammy, karcinom pankreatu, karcinom prostaty) Obsah vlákniny v potravě - potraviny rostlinného původu a výrobky z nich -- obiloviny, luštěniny, ovoce, zeleniny, brambory Celulóza a hemicelulóza -- brukvovitá a kořenová zelenina, řepa, chřest, fazolové lusky, plevy a otruby obilovin, luštěniny Pektiny -- ovoce -- jablka, hrušky, broskve, meruňky, citrusové plody, bobule (bílý a červený rybíz, borůvky) Lignin -- dřevnaté části rostlin -- ananas, řepa, listová zelenina, neloupané zrna obilovin, mrkev,kedlubna, celer, ředkvičky Obsah vlákniny v chlebu (100g) Druh chleba Vláknina (g) Energie (kcal) Bílý pšenično-žitný 1 265 Tmavý pšenično - žitný 7 213 Obsah vlákniny v základních potravinách Druh potraviny 1 porce (g) Obsah vlákniny (g) Bílý chléb 80 2 Celozrnný chléb 80 7 Konzumní chléb 80 3,6 Musli 50 4 Corn flakes 30 0,8 Pečené brambory ve 200 5 slupce Sušené meruňky 30 6,8 Celozrnné těstoviny 50 5,7 (syr.) Mrkev 100 3,4 Banán 100 2,3 Pomeranč 150 1,6 Neloupaná rýže (syr.) 50 2,4 Loupaná bílá rýže 50 1,4 (syr.)