Valin, leucin, isoleucin ˙ větvené AMK ˙ stimulační účinek na proteosyntézu ve svalové tkáni ˙ podporují anabolismus a snižují katabolismus ˙ jejich aminoskupina se podílí na syntéze glutaminu ˙ max. denní příjem 0,2-0,4 g/kg/den (20 g denně) ˙ lze z nich vytvořit glukózu Cystein a methionin ˙ hlavní zdroje síry v potravě ˙ lze vytvořit cystein z methioninu ale ne naopak ˙ Cystin -- 2 molekuly cysteinu -- v inzulinu, keratinu ˙ Obsažen ve vejcích (žloutek) ˙ Není v zelenině a kozím mléku ˙ Antioxidační vlastnosti (glutathion) ˙ Methionin není v v zelenině a luštěninách ˙ Z obou lze vytvořit taurin Fenylalanin ˙ lze z něj vytvořit tyrozin ˙ z nich vznikají aderenalin a tyroxin ˙ jsou v pigmentu melaninu ˙ zlepšuje duševní výkon ˙ čokoláda Tryptofan ˙ pro syntézu kyseliny nikotinové ˙ výchozí substance pro tvorbu serotoninu a melatoninu Lyzin ˙ nedostatek v pšenici a ostatních obilovinách ˙ limitní AMK při vegetariánské stravě ˙ důležitý v období růstu ˙ základní stavební kámen pro růstový hormon Kyselina glutamová ˙ převážně v pšeničných proteinech (gliadin), tvrdé sýry, hovězí a drůbeží ˙ oddaluje svalovou únavu a zlepšuje nervovou činnost ˙ nebezpečné vysoké dávky dětem do tří let (sójové omáčky) ˙ ne těhotné a hypetenze Glutamin ˙ důležitý pro glukoneogenezi ˙ důležitý substrát pro rychle se dělící buňky (enterocyty, lymfocyty) ˙ kvantitativně je nejvíce v organismu zastoupen společně s kyselinou glutamovou ˙ celkově 8 g ˙ Glutamin s alaninem tvoří 50% AMK svalu ˙ v akutních stavech se rychle ztrácí Histidin ˙ pro růst a obnovu tkání ˙ esenciální při renální insuficienci Arginin ˙ AMK z Krebsova cyklu močoviny ˙ semiesenciální ˙ výchozí látka pro tvorbu kreatinu ˙ hojení ran, posiluje imunitní systém ˙ ovlivňuje růstový hormon ˙ anabolizující ˙ zdroje v potravě: kuřecí a krůtí vývar, kaviár, zelený hrášek, vaječný bílek, burské oříšky, čokoláda, obiloviny Prolin a hydroxyprolin ˙ obsažen v Hb a cytochromech, v kolagenu a v bílkovinách pojivové tkáně Alanin ˙ glukogenní, lze použít jako zdroj energie Kyselina asparagová ˙ nosič K a Mg ˙ podílí se na činnosti mozku ˙ podporuje výkon ˙ zastoupena v rostlinné stravě ˙ málo je jí v mandlích, tresce, tvarohu a kozím mléce Tyrosin ˙ stavební kámen hormonů štítné žlázy Denní doporučená dávka bílkovin Normální populace 0,8 g/kg/d (1 g) Silové sporty 1,4 -- 1,8 g/kg/d Vytrvalostní sporty 1,2-1,4 g/kg/d Dospívající sportovci 1,5 g/kg/d Esenciální AMK -- valin, leucin, isoleucin, fenylalanin, lysin, methionin, threonin, tryptofan, (histidin, arginin) AMK skóre -- poměrné zastoupení každé EAMK v bílkovině vůči referenční bílkovině (vejce) Biologická hodnota (BV) -- udává kolik vlastních bílkovin může být vytvořeno ze 100 g přijatých bílkovin (vejce 100, maso 92-96, ryby 94-96, mléko 88, sýry 82-85, sója 84, zelené řasy 81, žito 76, fazole 72, rýže 70, brambory 70, chleba 70..) Biologická hodnota směsí -- kombinace různých druhů potravin lze dosáhnout vyšší biologické hodnoty (vejce + brambory 137, vejce + mléko 122, vejce + pšenice 118, mléko + pšenice 105, fazole + kukuřice 101) Limitující AMK Lysin -- pšenice, rýže, ořechy Methionin -- fazole, mléko, luštěniny, vepřové, ořechy Threonin -- rýže Tryptofan -- rýže, drůbež, ryby Cystein -- luštěniny, vepřové Valin -- hovězí, telecí, sója Isoleucin -- rýže, mléko Kombinace rostlinných bílkovin Obiloviny a mléčné produkty Cereálie + mléko Těstoviny + sýr Chléb + sýr Obilniny + luštěniny Rýže + fazole Luštěniny a semínka Tofu + sezamová semínka +---------------------------------------------------------+ |Potravina |Bílkoviny (g/100g)|Tuk (g/100g)| |---------------------------------------------------------| | 1. skupina - -^ Bílkovin -vTuků | |---------------------------------------------------------| |Sójové maso | 45,0 | 2,0 | |-------------------------+------------------+------------| |Olom. tvarůžky | 29,7 | 0,8 | |-------------------------+------------------+------------| |Tvaroh na strouh. | 28,6 | 0,9 | |-------------------------+------------------+------------| |Čočka | 26,9 | 1,2 | |-------------------------+------------------+------------| |Pšen. klíčky | 26,6 | 9,2 | |-------------------------+------------------+------------| |Krůtí prsa | 24,1 | 1,0 | |-------------------------+------------------+------------| |Zvěřina | 24,0 | 1,5 | |-------------------------+------------------+------------| |Hrách | 23,7 | 1,4 | |-------------------------+------------------+------------| |Fazole | 23,5 | 1,6 | |-------------------------+------------------+------------| |Kuřecí prsa | 23,3 | 0,9 | |-------------------------+------------------+------------| |Drůbeží játra | 22,9 | 4,5 | |-------------------------+------------------+------------| |Tuňák | 22,1 | 7,8 | |-------------------------+------------------+------------| |Telecí kýta | 20,8 | 6,0 | |-------------------------+------------------+------------| |Hovězí svíčková | 20,0 | 7,4 | |-------------------------+------------------+------------| |Tvaroh bez tuku | 18,8 | 0,8 | |-------------------------+------------------+------------| |Amarant | 18,0 | 8,0 | |-------------------------+------------------+------------| |Tvaroh polotučný | 17,5 | 2,5 | |-------------------------+------------------+------------| |Tofu | 15,5-16,5 | 2,5-3,5 | |-------------------------+------------------+------------| |Krevety | 16,5 | 0,8 | |-------------------------+------------------+------------| |Filé z tresky | 16,2 | 0,6 | |-------------------------+------------------+------------| |Vaječný bílek | 11,1 | 0,2 | |-------------------------+------------------+------------| |Sýr cottage | 13,0 | 5,0 | |-------------------------+------------------+------------| |Knäckebrot | 9,0 | 1,4 | |-------------------------+------------------+------------| |Hrášek | 6,5 | 0,5 | |-------------------------+------------------+------------| |Bílý jogurt | 4,2-5,9 | 3,5 | |-------------------------+------------------+------------| |Brokolice | 4,4 | 0,9 | |---------------------------------------------------------| | 2.skupina - -^Bílkovin i Tuků | |---------------------------------------------------------| |Sója (luštěnina) | 43,8 | 23,0 | |-------------------------+------------------+------------| |Parmezán | 35,6 | 25,8 | |-------------------------+------------------+------------| |Eidam 30%t. v suš. | 30,3 | 14,0 | |-------------------------+------------------+------------| |Ementál | 28,2 | 28,4 | |-------------------------+------------------+------------| |Arašídy | 26,9 | 44,2 | |-------------------------+------------------+------------| |Trvanlivý salám (poličan)| 26,9 | 47,0 | |-------------------------+------------------+------------| |Slunečnicová semínka | 26,5 | 49,0 | |-------------------------+------------------+------------| |Big Mac | 24,2 | 22,5 | |-------------------------+------------------+------------| |Uzená makrela | 23,3 | 17,7 | |-------------------------+------------------+------------| |Jehněčí | 20,9 | 22,6 | |-------------------------+------------------+------------| |Mandle | 17,5 | 52,4 | +---------------------------------------------------------+