Nutriční poradenství Obsah n Individuální nutriční poradenství n Hodnocení stravovacích zvyklostí a nutriční spotřeby n Výživová doporučení n Práce s klientem Individuální nutriční poradenství n Komu: děti, dospívající, sportovci, specifické skupiny .. n Všeobecná výživová doručení nelze aplikovat n Intervence založena na znalosti dosavadních stravovacích návyků a individuální potřeby klienta n Nelze ordinovat všem stejný jídelníček n Výběr klientů nutriční poradny n Prostřednictvím ošetřujícího lékaře n primární a sekundární prevence n Bez doporučení ošetřujícího lékaře n zdraví lidé se zájmem o prevenci a zdravý životní styl Hodnocení stravovacích zvyklostí a nutriční spotřeby n Nutriční anamnéza n 24 hod. recall, týdenní jídelníček, hodnocení výživových zvyklostí n Antropometrické a biochemické vyšetření n Určení individuální výživové dávky dle DDD n Analýza dietního záznamu n Nutriční software – Jednohubka, Nutrimaster, Nutridan ….. n Zaznamenávat změny v průběhu intervence n Vytipovat co třeba změnit – potraviny k doplnění či omezení Výživová doporučení n Zásady pro akceptaci a efektivnost nutriční intervence n Motivace klienta n Doporučení by měla být pozitivní n Doporuční nemají být striktní n Rady dávat srozumitelně n Ověřovat pochopení rad n Doporučení směřovat na potraviny niko-li živiny n Rady musí být reálné Výživová doporučení n Uvést příklady změn, příkladný jídelníček n Poučit o technologické přípravě stravy n Výhoda – písemné doporučení pro klienta n Kontrolní návštěvy n Dle potřeby n Alespoň 1 x za 3 týdny, později i méně často n Nenastane-li změna do 3 měsíců – pokračování intervence bezpředmětná n Pohybová aktivita n Součást nutriční intervence n Celková změna životního stylu n Instrukce o typu pohybové aktivity a přiměřené zátěži Jak často se pohybovat ? Výživová doporučení n Hodnocení intervence n Nezbytná kontrola metodiky intervence n Sledujeme zejména změnu těchto ukazatelů n Příjem základních živin a mikroživin n Energetickou bilanci n Tělesné obvody, procento tuku, hmotnost n Krevní tlak, sérové lipidy n ….. Práce s klientem n Působení na klienty, výchova klientů n 1. krok – vysvětlit problémy související s klientovým zdravím n 2. krok – zjistit, jaké pocity problém vzbudil v klientovi n 3. krok – vysvětlit následující postup n 4. krok – ověřit, zda klient vše pochopil Práce s klientem n Obecné zásady poučování klienta n Jednoduchost v komunikaci n Opakování n Klienti velkou část intervence zapomenou n Nejvíce si pamatují co jim řeknete na začátku n Písemné materiály domů n Empatie Práce s klientem n Možnosti dosažení změn chování, podpora vytváření změn n 1. krok – popsat problém n 2. krok – příprava změny chování n 3. krok – zaznamenat dřívější pokusy klienta o změnu chování n 4. krok – stanovit si cíl n 5. krok – konkretizace změny chování n 6. krok - sestavení plánu n 7. krok – průběžné sledování plánu Práce s klientem n Klientova ochota ke spolupráci a možnosti jejího zvýšení n 1. krok - zjistit, zda už klient dříve spolupracoval s lékařem či nutričním poradcem n 2. krok – formulace a zpřístupnění léčebného plánu n 3. krok - objasnit specifičnost léčebného plánu n 4. krok - ověřovat ochotu klienta ke spolupráci při každé návštěvě n Proč mám zájem, aby klient spolupracoval? n Faktory ovlivňující klientovu ochotu ke spolupráci n Klientovy vlastnosti n Vztah poradce a klienta n Léčebný režim Informace o postupech v poradneství n http://www.szu.cz/czzp/postupy/index.htm n http://www.szu.cz/NRCpodzdr/poradny_cinnost.htm#HNS n http://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/3141_1329.html - základy práce s klientem