TUKY · Lipidy – nerozpustné ve vodě, ale rozpustné v org. rozpouštědlech. · Lipidy – tuky (TAG), vosky, fosfolipidy, steroly,… · TAG – estery vyšších MK a alkoholu glycerolu. · Uloženy ve formě zásobního tuku TAG v tukové tkáni (50000-100000kcal). Mezi svalovými vlákny (2500-2800kcal) a v krvi (70-80kcal). V krvi vMK (7-8kcal). · DDD – 25-30%, 75 - 100 g/den FCE: · zdroj E 1g T=38kJ · usnadnění vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích · snižují objem stravy bohaté na E · zvyšují chutnost · chrání orgány před poškozením, izolace DĚLENÍ: · živočišné · rostlinné KLASIFIKACE MK · nasycené – saturované – máslo, sádlo, kokosový olej · monoenové – 1 dvojná vazba – olivový, řepkový · polyenové – n-3 – rybí tuk, n-6 – slunečnicový, ořechy KLASIFIKACE MK · nasycené - ↑cholesterol – DDD <1 · monoenové - ↓LDL, ↑HDL – DDD 1,4 · polyenové n-3 : n-6 -↓ cholesterol – DDD 1: 5 Cholesterol · steroly. Stavební složka žlučových kyselin a steroidních hormonů. Pouze v potravinách živočišného původu. DDD 300mg, 100mg/1000kcal. TUKY a ZÁTĚŽ · jsou zdrojem energie při cvičení. Mohou být využívány také S. Jestli organismus využívá jako zdroj energie S nebo T záleží na intenzitě, trvání, trénovanosti. Při nízké intenzitě (25%VO[2max])- zdroj energie vMK v plazmě, dále MK v plazmě. Při intenzitě 65%VO[2max] -snižuje se využití vMK a zvyšuje se využití svalových MK. S a T jsou využívány zhruba stejně. Při intenzitě 85% VO[2max] – využití tuků se snižuje, zvyšuje se využití S. Utilizace tuků se zvyšuje s délkou zátěže. Je to výhodné, protože využití T jako zdroje energie ochraňuje zásoby glykogenu, oddaluje to vyčerpání a únavu ZDROJ: vMK v plazmě MK ze svalových TAG Enzym senzitivní lipáza katabolizuje intracelulární TAG na vMK a glycerol→ uvolněny do krve, navázány na albumin a transportovány do svalových nebo jiných buněk. Přes specifické receptory vstupují vMK do buňky, z cytoplazmy jsou přenášeny do mitochondrií. Enzymový komplex s karnitinem → vMK metabolizována β-oxidací na acetylCoA a přes Krebsův cyklus w elektronový transportní řetězec je uvolněna E. Množství uvolněné E na 1 atom C = 8 ATP. Pravidelný vytrvalostní trénink zvyšuje schopnost organismu využívat jako zdroj E Tuky. Čím trénovanější, tím dříve nastoupí jako zdroj energie tuky. Vytrvalostní trénink zvyšuje citlivost tukových buněk na uvolnění vMK. Dochází k tomu cca po 20-30 minutách. Ovšem nelze vynechat S ze stravy, protože k tomu, aby se mohly spalovat T, je třeba alespoň minimální množství S. Lipolýza tuků – hormonálně řízená akce – stimulátory lipolýzy katecholaminy epinefrin a norepinefrin. Inhibitor lipolýzy je inzulin.