Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři) Výživa dětí n Výživové problémy v dětském věku n Hlavní úkoly n růst a vývoj = vyšší energetická potřeba (energie, bílkoviny) n Problémy n negativní EB = podvýživa n Pozitivní EB = nadváha, obezita n Energie n Viz další strana n Tekutiny n 150 ml/kg/d n Poruchy prokázané v dětství n Nadměrný příjem energie n Nadměrný příjem bílkovin (živočišné) n Nadměrný příjem jednoduchých cukrů n Nízký příjem polysacharidů n Nadměrný příjem tuků (saturované, cholesterol) n Správné výživové návyky v dětství !!!! Potřeba energie u dětí * 50% E *** 40% E ** 30 %E **** 62% E Doporučený příjem potravin (g) Sportovní výživa n Individuální rozdíly v požadavcích na energii n Dle úrovně FA n Hmotnosti n Tělesného složení n Sexuálního vývoje n Rychlosti růstu n Př. 2 adolescenti, stejná těl. hmotnost – rozdíl v potřebě energie až 1000 kcal n Adolescent na 50. percentilu (výška, hmotnost) 3500 kcal n Adolescent na 95. percentilu (výška, hmotnost) 4500 kcal n Počátky sportování v klubech – již od 6ti let, vrchol mezi 11 – 13 lety n Intenzivní výkon v kombinaci s nízkým energ. příjmem => ovlivnění vývoje n Trénink = regulace hmotnosti, tělesného složení n Ukazatel tělesného růstu – hmotnost n Růst do výšky, bez zvyšování hmotnosti = negativní EB n Proměnlivost tělesného složení (LBM a tuk) – hmotnost není nejlepší ukazatel kalorické potřeby n Sleduje se n Hmotnost k tělesné výšce n Tělesná výška n BMI n LBM index (kaliper, BIA) Sportovní výživa n FA – î výkonnost, vytrvalost, mění % tuku, ↓hmotnost n FA + výživa = mohou ovlivnit sval. hmotu, sílu n Rozdíly mezi adolescentem a dospělým sportovcem n Velmi vyvážená strava odpovídající požadavkům na energii – pro dosažení špičkové fyzické kondice n Sportující adolescenti – měli by mít lepší stravovací návyky n Sporty adolescentů – fotbal, košíková, plavání, gymnastika, tanec apod. n Nepřevažují vytrvalostní aktivity (vyčerpání glykogenu) Požadavky na energii při různých druzích sportu Kontrola hmotnosti n Zvyšování hmotnosti bez tuku = přiměřená fyzická zátěž a vyšší příjem energie n Zákaz podávání anabolik!!!!! n 1 kg svalové hmoty = pozitivní EB o 2500 – 3000 kcal (10500 – 12660 kJ) = 360 – 430 kcal/d (1500 – 1800 kJ/d) n Přírůstek 0,5 – 1 kg/týdně n Větší přírůstek = tuk n Snižování hmotnosti n Baletky, gymnastky, krasobruslaři, zápasníci n Zvýšit intenzitu cvičení n Úbytky 0,5 – 1 kg/týdně n Referenční hodnota tuku n Děvčata 14 – 20 % n Chlapci 10 – 14 % n Pozor na poruchy příjmu stravy n Nevhodné snižovat hmotnost bezprostředně před soutěží = ztráta tekutin, ztráta výkonnosti Živiny n Vyvážená strava n 55 – 75 % sacharidy n 25 – 30 (35) % tuky n 15 – 20 % bílkoviny n Sacharidy n Glukóza (glykogen) – zdroj energie pro cvičící sval n Pokud klesají zásoby glykogenu => glukoneogeneze v játrech n Při vyčerpání zásob glykogenu nemůže sportovec při vytrvalostním cvičení pokračovat n Pravidelný trénink => î aktivita mitochondrií, respirační kapacita, metabolismus tuků n Tuk šetří sacharidy (prodlouží délku a kvalitu výkonu) n Vytrvalostní aktivity – doplňování zásob glykogenu n Smíšená strava – 2-3 dny intenzivního sportu n Strava s î obsahem sacharidů – 3-4 dny před závodem, snížení FA n 7-10g/kg/den Živiny n Tuky n Největší zásoba energie pro tělo n Pracující sval – využívá tuky n Krátko- i dlouhodobé cvičení pozitivně ovlivňuje lipidové spektrum n Bílkoviny n Není potřeba nadměrně zvyšovat potřebu B n 1,0 – 1,5 g/kg/den n Doplňky (AMK, bílkoviny) nevhodné a mohou poškodit zdraví n Příjem samostatných AMK může interferovat s absorpcí jiných AMK nebo i minerálů či vitaminů Potřeba tekutin n Voda n Reguluje TT n Transportuje živiny a další látky n Zapojena do energetických procesů n Ztráty vody: moč, pot, dýchání n Intenzivní FA – převažují ztráty pocením(î se s délkou, intenzitou a teplotou) n Teplo + vlhko – ztráta až 1l/m^2/h n Žízeň – není dobrý ukazatel potřeby vody n Hradit tekutiny před, při i po FA n Pozor na dehydrataci – monitorovat hmotnost (pře a po) n Ztráta 1 kg = 1 l vody n Ztráta 3 % nevracet se k FA a doplnit tekutiny n Ztráta 2 – 3% - zatěžuje oběhový systém¨, termoregulaci, vytrvalost n Při dehydrataci – potřeba 24 – 72 hod. k rehydrataci a regeneraci n Vhodné nápoje: hypotonické (nízká osmolalita 2,5 – 5% cukru (glukóza, fruktóza, polymery glukózy) n Minimální obsah Na ve sport. nápoji – 10-25 mmol/l n Každých 15 minut 120-150 ml n Doplnit ztráty soli – sportovní nápoje, jídlo Potřeba minerálů,vitaminy n Vápník n Funkce nervů, svalová dráždivost, srážení krve, stavba kostí a zubů n Nejvyšší požadavky v období adolescence n Kostní hmota se zvyšuje až o 45% n Při intenzivním cvičení – vyšší ztráty CA n Železo n Součást Hb a myoglobinu, cytochromu n Anémie z nedostatku Fe => ↓výkonnosti (aerobn. procesy) n Adolescenti – vyšší potřeba Fe (vyšší ztráty – pot, GIT, moč, menstruace) n Sporty s regulovanou hmotností (gymnastika, taneec, krasobruslení, běh na delší tratě, zápas) – omezen energetický příjem (málo Fe) n Sportovní anémie – počátek intenzivního tréninku ( hemodiluce = î krevní objem) n Není třeba ji léčit, sledovat ferritin (zásobní forma Fe) n Pravidelné vyšetřování sportovců – kontrola Fe, příjmu energie, Ca n Vitaminy n Není prokázané, že vitaminy podávané v dávkách převyšující DDD zvyšují výkonnost Strava před a během tréninku n Strava před tréninkem n Přizpůsobit jídla (snídaně, oběd) následné FA n Lehce stravitelná jídla n Vydatné snídaně (mléko, chléb, marmeláda, med…) n Bohaté svačiny (chléb se šunkou, sýrem…..) n Rodiče by měly spolpracovat s trenéry n Strava před závody n Jídlo - fyzická i psychická podpora n 2 – 4 hod. před – jídla bohatá na S, chudá Ta B n Vhodná jídla: chléb, malé množství libového masa, nízkotučné sýr, tousty s džemem, nízkotučné jogurty, ovoce, čerstvé ovocné šťávy n 30 – 45 minut před – po požití jídla individuální rozdíly ve vzniku hypoglykémie n Hydratace – 15 min. před dlouhou soutěží 150 – 250 ml tekutin n Strava během tréninku n Odlišně od adolescentů nesportovců n Pravidelné intervaly n Odpovídající vyvážené množství n Po tréninku – jídla bohatá na sacharidy Výživa a pitný režim během závodu n FA do 1 hod. n Vhodná hydratace bez nutnosti příjmu energie n Pravidelné intervaly n Chladné nápoje (voda, sport. nápoje) n Vytrvalostní soutěže n Hydratace + energie (sacharidy) => oddálení únavy n Celodenní soutěže n Pít a jíst v pravidelných intervalech a malém množství n Nutriční doplňky n Nedoporučeno u dětí a adolescentů Pitný režim n Horší tolerance vyšších teplot – není plně vyvinut pocit žízně, produkce potu nižší n Dostatek tekutin před, při a po fyzické zátěži n 1 – 2 hodiny před - 300 - 420 ml n Každých 25 minut – 90 – 120 ml n Po – 480 ml na ztrátu 0,5 kg hmotnosti n Zátěže nad 90 minut: vhodné jsou sportovní nápoje, ředěné džusy (2:1)