výživa dětí výživa v kojeneckém věku · Potřeba E (všech živin) je v 1.r. nejvyšší – růstové požadavky. · Zvláštní výživová doporučení – pro kojence a dětino 3 let – zvl. výživové požadavky – např. počáteční kojenecká výživa prům. zpracovaná podle nařízení obsahuje více než 30 komponent v předepsaném množství. · Kojenecká výživa je nejsledovanější skupina potravin. Schvaluje ji Česká pediatrická společnost, Hlavní hygienik. Koj. výživa má speciální logo. 3 období: 1.období – výhradně mléčné – plně kojeno nebo ml. Koj. výživa. Do konce 6. měsíce. Množství 150 – 180 ml/kg/den. 2. období – přechodné 3. období – smíšená strava – postupně zařazována upravená strava dospělých. Období jsou určena funkční schopností tráv. traktu, psychomotorickým vývojem a funkční schopností ledvin. Příkrmy Zavádět nejdříve po 4 měsících, nejpozději na konci 6. měsíce - mléko už nepokryje energetické požadavky (B, Fe, Zn) .Časné zavádění příkrmu není dobré – zvyšuje se osmotická zátěž ledvin, možnost vzniku potr. alergií. Přídavky vitaminů a minerálních látek Vit. D · Pokud je matka dostatečně zásobena, dítě exponováno sl. Záření není potřeba dopnit. · Období říjen-březen – nedostatek slunka – nutná suplementace. · DDD 400-500 IU/den. · Podávat samotný, ne s vit.A – pozor-koj. výživa se o vit D obohacuje. vit.K · K prevenci krvácivého onemocnění všem novorozencům 1 mg/den. jód · Kojené děti jsou rizikové – matka by měla jíst alespoň 2xtýdně ryby. · V tabletkách 2μg/den. Přídavek i do koj. výživy. fluorid · Prevenci zub. kazu – od 6. měsíce věku 0,25 mg iontů fluridu v tbl. · Preventivní podávání ve správných dávkách ↓kazivost až o 50%. · Je třeba zkorigovat, až si začne čistit zuby. batolata a předškolní věk Způsob výživy se hodně mění – dítě má být vedeno k tomu, aby pochopilo důležitost správné výživy pro růst a ment. Vývoj, zásady správné výživy a osvojit si dobré stravovací návyky. 1.- 6. rok – rozvoj dovedností, růst je pomalejší -↓chu´t k jídlu, ↓ se zájem o jídlo, rozdílný příjem jídla během dne, ale příjem E je stálý. Děcka mají malou kapacitu žaludku, střídavou chuť k jídlu, jíst v menších porcích několikrát denně. Důležité: nenutit děcko k jídlu!!! · Neomezovat tuk ani cholesterol ( chol.100mg/1000kcal =700 ml mléka) · Mléko v každém denním jídle min. 500 ml nebo 4 porce ml. Výr. · sacharóza 10-12% E – ne náhradní sladidla, med ano · vláknina 5g/den do 2 let – pak 5g + věk. · Dbát i na jiné smysly – teplota, vůně. · Děti nejedí dobře, když jsou unavené – vhodná mírná aktivita. · 1,5hod. před hl. jídlem by neměly nic dostávat · správná výživa – posila imunitního systému – vit.D, ca, Fe, Na, K, Mg, Zn, Se, Cu. Tab. Potřeba energie +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Věk |Energie v kcal/kg/den | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |1.- 3. rok |102 | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |4. – 6. rok |90 | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |7. – 10. rok |70 | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Zásadní pravidlo: 1000 kcal + 100 kcal na každý rok věku Tab. Potřeba bílkovin +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |věk |Množství bílkovin | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |1. – 3. rok |1,8 g/kg/d | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |4. – 6. rok |1,5 g/kg/d | |----------------------------------------------+---------------------------------------------| |7. – 10. rok |1,2 g/kg/d | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Tab. Výživové poruchy prokázané v dětství +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Nadměrný energetický příjem | | | |Nadměrný celkový příjem B živočišných | | | |Snížení celkového příjmu S, zejména polysacharidů a relativné vysoký příjem jednoduchých | |sacharidů | | | |Nadměrný příjem T, zejména saturovaných MK a cholesterolu | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ školní věk a adolescenti Výživa je hybným činitelem všech metabolických procesů org. A při jejím nedostatku či nadbytku může dojít k poruše těchto procesů, k postižení růstu, vývoje zdravotního stavu. Všeobecná výživová doporučení pro dospělé jsou platná i pro děti. Potřeba E Závislá na věku, hmotnosti, výšce, zdr. stavu. 6 – 12 let cca 2000 kcal. Diferenciace u pohlaví. Tab. Potřeba Energie u dospívajících +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Věk |chlapci |Dívky | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |11 – 14 |55 kcal/kg/d |47 kcal/kg/d | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |15 – 18 |45 kcal/kg/d |40 kcal/kg/d | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |19 – 24 |40 kcal/kg/d |38 kcal/kg/d | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Potřeba živin Sacharidy Nejvýznamnější – polysacharidy + ovocný cukr. V období předšk. – škol. věku příjem vlákniny 5-10 g. Je dobré, když si zvykne. Tuky Hlavně es. MK Pozor na trans MK (sušenky, hranolky, oplatky,…) Opt. podíl T – 30-35% Pokud má dítě méně než 27% tuku ve stravě – nedostatek vit.A Bílkoviny Pozor na BH bílkovin – min. 40% B živočišného původu. Potřeba B: +--------------------------------------------------------------------------------------------+ |Věk |chlapci |Dívky | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |11 – 14 |1,00 g/kg/d |1,00 g/kg/d | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |15 – 18 |0,85 g/kg/d |0,84 g/kg/d | |------------------------------+------------------------------+------------------------------| |19 – 24 |0,80 g/kg/d |0,80 g/kg/d | +--------------------------------------------------------------------------------------------+ Vitaminy a ML Potřeba vitaminů u dospívajících je vyšší, obzvlášť u chlapců. U adolescentů bývá nedostatek vit. A, B (význam při energ. metabolismu buněk v růstu), C, D (Ca) – pestrá strava. V době růstu se zvyšuje procentuální zastoupení tuku v prosté tkáni, tím také množství myoglobinu, což vyžaduje přívod Fe (nedostatek: letargie, únava, bolesti hlavy, infekce). Jód!!! V období dospívání – poruchy příjmu potravy,alternativní výživové směry, podvýživa – patologické stavy, jejichž původ je v nedostatku B, či E. stravovací návyky Dítě je nejprve pasívním příjemcem potravy – propracovaný systém odborníci, pediatři, výživa pokrývá veškeré potřeby, všichni se snaží. S věkem dítěte ubývá doporučení a výživa je více podmiňována výž. zvyklostmi rodiny – podvědomě přijímá a vytváří si základ do dospělosti. Výběr potravy hodně ovlivňuje psychika, libost, či nelibost chuti – preference sladkého (POZOR!). Ne násilí!!! Předškolní věk – chutná ovoce, zelenina ne, maso musí být měkké žvýkatelné, mléko chutná, sušenky, pečivo chutná. Strava lehce ohřátá, jednoduchá. Školní věk – důraz na snídaně! – nedostatek tekutin po noční pauze →↑únava, nepozornost, bolest hlavy, infekce. Pitný režim ve škole. Školní stravování – propracovaný systém – kryje 1/3 energ. příjmu – děcka,která nechodí ve škole na obědy – špatné stravovací návyky. Adolescenti – fast food – deficitní pro některé složky , hodně kalorická.